Hallå arbetsmiljö!

Ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet. I Arbetsmiljöverkets podcast Hallå arbetsmiljö! samtalar arbetsmiljöinspektör Ann-Caroline Kostet och programledare Fredrik Berling om allt som rör din arbetsmiljö. Varje avsnitt har ett tema och inbjudna gäster.

Lyssna via den här sidan eller där poddar finns. Samtliga avsnitt finns även på vår kanal på Youtube.

Hallå arbetsmiljö! på Youtube

 

Avsnitt 16: Ventilation

Fredrik Berling, Malin Cato och Fredrik Haux.

Fredrik får besök av en annan Fredrik, närmare bestämt Fredrik Haux som jobbar som sakkunnig inom frågor som rör ventilation och inomhusklimat på Arbetsmiljöverkets regelavdelning. Även i det här avsnittet hoppar Carros kollega Malin Cato in som bisittande programledare.

Avsnitt 16: Ventilation, som text

Avsnitt 15: Unga i arbetslivet

Fredrik Berling, Elsa Löfling och Malin Cato i vårsolen.

Ett avsnitt om att vara ung i arbetslivet. I Carro Kostets frånvaro hoppar hennes kollega Malin in som både gäst och bisittande programledare, projektledare och inspektör. I avsnittet dyker även en livs levande ungdom upp och berättar om sina erfarenheter om allt från prao, sommarjobb och riktiga anställningar. Lyssna här eller där poddar finns. Vill du lyssna samtidigt som du tittar på videoklipp från studion? Klicka på youtube-länken längre upp på sidan.

Avsnitt 15: Unga i arbetslivet, som text

Avsnitt 14: Vibrationer

Vibrationsexpert Daniela Profir i samband med inspelning av podden Hallå arbetsmiljö!

I säsongens sista avsnitt träffar programledarduon Fredrik och Carro Daniela Profir som jobbar med sakområdet vibrationer på Arbetsmiljöverket. Lyssna här eller där poddar finns.

Avsnitt 14: Vibrationer, som text

Avsnitt 13: Regler

Glada poddare - Fredrik, Fredrika, Carro och Karin

Den nya regelstrukturen är beslutad av generaldirektören och träder i kraft 1 januari 2025. I det här avsnittet gästar Fredrika Wendel och Karin Mikaelsson som berättar om det omfattande arbetet med regelförnyelsen och digitalisering av föreskrifterna. Programledarduon Fredrik och Carro är som vanligt vanligt på hugget.

Avsnitt 13: Regler, som text

Avsnitt 12: Hot och våld i arbetsmiljön

Fredrik, Carro och Kristian in Arbetsmiljöverkets poddstudio

Den här gången handlar avsnittet om hot och våld i arbetsmiljön, ett problem som finns inom många olika verksamheter. Gäst i studion är Kristian Hansson som arbetar som sakkunnig på Arbetsmiljöverkets regelavdelning.

Programledare: Fredrik Berling och Ann-Caroline "Carro" Kostet.
Gäst: Kristian Hansson.

Avsnitt 12: Hot och våld, som text

Avsnitt 11: Långvarigt stillasittande arbete

Kollage som visar Carro Kostet, Fredrik Berling och Elin Vidlund.

I det här poddavsnittet gästas Fredrik och Carro av ergonom Elin Vidlund. De tar sig an frågan om det alltid lika aktuella ämnet långvarigt stillasittande arbete. Upp och hoppa, ta en promenad och lyssna.

Avsnitt 11: Långvarigt stillasittande arbete, som text

Avsnitt 10: Säkerhetskultur

Bild från poddstudion där Katarina Eskils och programledare Fredrik står bredvid en iPad där Carro Kostet är med via videolänk.

I säsongsavslutningen av Hallå arbetsmiljö gästar handläggare Katarina Eskils studion och berättar om säkerhetskultur. Carro är med via länk och Fredrik är som vanligt nyfiken och frågvis.

Avsnitt 10: Säkerhetskultur, som text

Avsnitt 9: Systematiskt arbetsmiljöarbete

Bild på inspektör Leif Södeqvist framför micken. Hallå arbetsmiljö! Avsnitt 9, SAM

Fredrik och Carro får distansbesök av inspektör Leif som till vardags är verksam i Sundsvall. Leif har bakgrund som lärare inom fordonsteknik och brinner för systematiskt arbetsmiljöarbete, som ofta förkortas SAM.

Avsnitt 9: Systematiskt arbetsmiljöarbete, som text

Avsnitt 8: Belastningsergonomi

Bild på ergonom Kersti Lorén i poddstudion.

Kersti Lorén är sakkunnig ergonom på Arbetsmiljöverket och har tidigare jobbat som arbetsmiljöinspektör. I det här avsnittet gästar hon studion för att prata om belastningsergonomi och trycker på vikten av att variera sin arbetsställning. Programledare är i vanlig ordning Fredrik Berling och Carro Kostet.

Avsnitt 8: Belastningsergonomi, som text

Avsnitt 7: Hemmakontoret

Bild på poddavsnittets gäster - Kersti och Ulrich.

Inom flera yrken kan man inte arbeta hemma, men hur är arbetsmiljön för dem som behöver göra det? I avsnittet är experterna Kersti Lorén och Ulrich Stoetzer gäster. De svarar på frågor om hur arbetsgivare och arbetstagare kan hantera arbetsmiljön, när man arbetar hemifrån.

Avsnitt 7: Hemmakontoret, som text

Avsnitt 6: Corona och smittrisker

Bild på gäst Ulrika och Carro från temporära studion i Malmö.

I säsongspremiären av poddserien Hallå arbetsmiljö berättar Ulrika Scholander om de coronarelaterade anmälningarna som kommit in till Arbetsmiljöverket under pandemin. Ulrika är sektionschef på Arbetsmiljöverket och har under coronatider haft en samordnande roll i arbetet med coronarelaterade ärenden.

Avsnitt 6: Corona och smittrisker, som text

Avsnitt 5: Skyddsombudets roll

Bild: Programledarduon Carro och Fredrik med avsnittets gäst skyddsombudet Lotta mellan sig.

Det här avsnittet handlar om skyddsombudets roll. Vad gör egentligen ett skyddsombud om dagarna och i hur stor utsträckning får hen ägna sig åt rollen? Gäst i studion är en viss Lotta från en annan myndighet. Programledare: Fredrik Berling och Ann-Caroline "Carro" Kostet som även hon varit skyddsombud en längre tid.

Vid ett tillfälle i avsnittet uttrycker vi oss felaktigt om regionala skyddsombud. Regionala skyddsombud företräder arbetstagare oavsett facklig tillhörighet.

Avsnitt 5: Skyddsombudets roll, som text

Avsnitt 4: Brott i arbetslivet

Bild: Hallå arbetsmiljö! Jerk, Micke, Carro och Fredrik.

Arbetsmiljöverket har tillsammans med 7 andra myndigheter i uppdrag att motverka brott i arbetslivet. I det här avsnittet berättar arbetsmiljöinspektör Mikael Roos och polis Jerk Wiberg om sitt viktiga arbete. Programledare är i vanlig ordning Fredrik Berling och Ann-Caroline Kostet.

Avsnitt 4: Brott i arbetslivet, som text

Avsnitt 3: Nollvision

Bild: Hallå arbetsmiljö! Gustav Sand-Kanstrup och Carro Kostet.

Arbetsmiljöverkets nollvision mot arbets- och dödsolyckor utgår från regeringens arbetsmiljöstrategi. Men hur förebygger man egentligen arbetsrelaterade olyckor? Med i studion för att hjälpa oss att förstå finns Gustav Sand-Kanstrup, Arbetsmiljöverkets projektledare i nollvisionsprojektet.

Avsnitt 3: Nollvision, som text

Avsnitt 2: Stress

Bild: Hallå arbetsmiljö! Programledare Fredrik och OSA-experten Ulrich språkas i en soffa.

Fredrik och Carro benar tillsammans med Ulrich Stoetzer ut begrepp och frågor som i folkmun benämns stress. Ulrich är till vardags en av Arbetsmiljöverkets experter på organisatorisk och social arbetsmiljö.

Avsnitt 2: Stress, som text

Avsnitt 1: Inspektion

Bild: Hallå arbetsmiljö! Carro och Fredrik i soffa.

I det här avsnittet får vi lära känna programledarduon Fredrik Berling och arbetsmiljöinspektör Ann-Caroline "Carro" Kostet. Vi får veta hur vardagen ser ut för en arbetsmiljöinspektör och vilka utmaningar som lurar ute på svenska arbetsplatser.

Avsnitt 1: Inspektion, som text

Senast uppdaterad 2024-06-10