Fler pressmeddelanden

Omfattande inspektion av vård och omsorg

Tunga lyft av människor och personförflyttningar kan ge upphov till belastningsskador. I syfte att minska riskerna för belastningsskador inom vård och omsorg inleder Arbetsmiljöverket cirka 1 500 inspektioner, som en del av en gemensam EU-insats.

Håkan Olsson, ställföreträdande generaldirektör på Arbetsmiljöverket.
Håkan Olsson, ställföreträdande generaldirektör på Arbetsmiljöverket.

Varje år anmäls omkring 2 600 belastningsolyckor och -sjukdomar till Arbetsmiljöverket inom vård och omsorg. Nio av tio drabbade är kvinnor. Den vanligaste orsaken till att en belastningsolycka uppstår är lyft eller förflyttning, till exempel när man hjälper en vårdtagare.

– För att så många som möjligt ska hålla ett helt arbetsliv behöver arbetsgivare, medarbetare och skyddsombud ökade kunskaper om hur de kan förebygga belastningsskador, säger Håkan Olsson som är ställföreträdande generaldirektör vid Arbetsmiljöverket.

Inspektionerna som påbörjas den här veckan görs inom ramen för en större EU-insats där samtliga medlemsländer deltar. Inspektionerna omfattar privat verksamhet med minst fyra anställda inom exempelvis hemtjänsten, vårdcentraler och specialistläkarverksamhet, och görs fysiskt runtom i Sverige under två veckor.

Stora skillnader mellan kvinnor och män

I Europa dominerar belastningsskador bland anmälda arbetssjukdomar för både kvinnor och män. Även i Sverige är denna typ av besvär vanligt.

– För att vända den negativa utvecklingen av den arbetsrelaterade ohälsan måste det förebyggande arbetet genomföras i dialog mellan arbetsgivare, medarbetare och skyddsombud, säger Håkan Olsson, ställföreträdande generaldirektör.

Trots att båda könen drabbas av belastningsskador i hög grad är kvinnor överrepresenterade. Den viktigaste förklaringen till det är att kvinnor och män arbetar inom olika yrken. Vård och omsorg är en kvinnodominerad bransch där tunga lyft och personförflyttningar utförs dagligen. Även inom ett och samma yrke finns en könsskillnad i belastningsskador. Det kan bero på att kvinnor och män har olika arbetsuppgifter och därför blir utsatta för olika former av belastning.

– Arbetsgivaren bär alltid det juridiska ansvaret för medarbetarnas arbetsmiljö. Det är viktigt att det systematiska arbetsmiljöarbetet inkluderar alla arbetsuppgifter, så att alla får variation och rätt förutsättningar, säger Håkan Olsson, ställföreträdande generaldirektör.

Arbetsgivare ska arbeta systematiskt med arbetsmiljön för att säkerställa rätt belastning. Det görs genom att:

  • undersöka risker för belastningsskador som finns på arbetsplatsen, till exempel personförflyttningar
  • bedöma riskerna
  • vidta eventuella åtgärder såsom arbetsutrustning eller tillräcklig kunskap för att minimera riskerna
  • kontrollera att åtgärderna fått avsedd effekt

Relaterade pressmeddelanden

Stor risk att chefers arbetsmiljö glöms bort
  • 25 april 2024
  • Pressmeddelande

Chefer utför viktigt arbetsmiljöarbete åt andra, men deras egen arbetsmiljö faller ofta mellan stolarna i företagens systematiska arbetsmiljöarbete. Det är en av slutsatserna i vår rapport efter en stor inspektionsinsats av arbetsmiljön för första linjens chefer i privat sektor.

Vanligaste orsaken till arbetsplatsolyckor inspekteras
  • 22 april 2024
  • Pressmeddelande

Att halka eller snubbla är den vanligaste orsaken till alla anmälda arbetsplatsolyckor med sjukfrånvaro. Arbetsmiljöverket ska nu kontrollera hur arbetsgivare arbetar med att förebygga riskerna för att halka och snubbla på arbetsplatsen. Inspektionsinsatsen inleds 2 maj och genomförs i hela la...

Förbud mot montering av solceller utan korrekt fallskydd
  • 17 april 2024
  • Pressmeddelande
  • ...

Fall från höjd är den vanligaste olycksrisken vid solcellsmontage på tak. I takt med ökad efterfrågan på solceller är det vanligt att utföra monteringsarbete, men utan korrekt fallskydd. Arbetsmiljöverket förbjuder nu Sesol AB att utföra byggnads- och anläggningsarbeten med fallrisker på två m...

Olycksdrabbat arbete med truckar ska inspekteras
  • 13 mars 2024
  • Pressmeddelande

Varje år anmäls över 1 000 skador som leder till sjukfrånvaro för truckförare. Arbetsmiljöverket inleder nu en riksomfattande inspektionsinsats mot risker i arbetet med truckar. Totalt gör vi 2 500 inspektioner varav hälften kommer att vara oanmälda.

Fler nyheter och pressmeddelanden