Fler nyheter

Krav på skyddsåtgärder i Hackås förskola

  • 6 november 2020

Arbetsmiljöverket har beslutat att ställa flera krav på arbetsgivaren för Hackås förskola i Jämtland. De ska göra riskbedömningar och komplettera personalens skyddsutrustning med munskydd och visir. Personalen ska kunna ta hand om barn som insjuknar med misstänkta symtom på covid-19 utan att själva riskera att smittas.

En förskolepedagog och fem barn är samlade vid ett bord och leker

Bakgrunden är en begäran om ingripande från ett skyddsombud på Hackås förskola i Bergs kommun. Skyddsombudet konstaterar att det finns en oro hos personalen, särskilt om barn på förskolan blir sjuka och uppvisar covid-19-liknande symtom. Arbetsmiljöverket har beslutat att gå på skyddsombudets linje och ställer nu krav på skyddsåtgärder.

Arbetsmiljöverket kräver att Bergs kommun ska undersöka och bedöma risken för covid-19-smitta på Hackås förskola.  Arbetsgivaren ska bland annat gå igenom vilka arbetsmoment som kan innebära risk för smitta och vidta de åtgärder som krävs för att skydda personalen.

− Om ett barn insjuknar under dagen är det viktigt att personalen kan ta hand om barnet utan att själva riskera att smittas. Det kan till exempel vara att vistas utomhus i väntan på att vårdnadshavare hämtar eller, om det går, hålla avstånd till barnet. Om personalen måste vara nära ett barn som har covid 19-liknande symtom kan det behövas skyddsutrustning, säger Ulrika Scholander, sektionschef på Arbetsmiljöverket.

På Hackås förskola har Arbetsmiljöverket beslutat att arbetsgivaren ska komplettera den personliga skyddsutrustningen, enligt det krav som skyddsombudet ställt. Personalen ska ha tillgång till munskydd typ IIR och visir, utöver de skyddsförkläden och skyddshandskar som alltid ska finnas på förskolor. Personalen måste också få kunskap om hur skyddsutrustningen ska användas på rätt sätt.

Arbetsmiljöverkets beslut i det här ärendet gäller Hackås förskola. Men alla arbetsgivare ska, enligt lag, göra riskbedömningar, vidta åtgärder och informera personalen så att de vet vad som gäller och kan arbeta säkert.

− Alla förskolor ska ha rutiner för hur personalen kan arbeta på ett säkert sätt och de ska vara förberedda på hur de ska agera om ett barn insjuknar i förskolan med covid-19-liknande symtom. Det är också viktigt att det finns rutiner för att ta emot barnen, så att ingen är sjuk när de kommer till förskolan. Ingen ska behöva bli smittad eller sjuk av sitt arbete, säger Ulrika Scholander. 

Förebygg smittspridning i förskolan

Relaterade nyheter

Ingen ska dö, varken på eller av jobbet
  • 29 april 2024
Under 2023 dog 60 personer på jobbet. Dessutom beräknas cirka 3 000 personer dö i förtid varje år i sjukdomar eller skador som beror på ohälsosamma arbetsmiljöer. Hur det går att förhindra, lyfter vi i samband med den Internationella Arbetsmiljödagen.
Rapport om skyddsombud till regeringen
  • 29 april 2024
Arbetsmiljöverket har lämnat sin rapport om skyddsombud till regeringen. För att fler ska vilja och kunna engagera sig som skyddsombud behövs bland annat stöd från kollegor och arbetsgivare, tid att utföra sitt uppdrag och kunskap.
Ny vägledning om skyddsutrustning vid utbrott av zoonos
  • 19 mars 2024
Zoonoser är sjukdomar som kan spridas mellan djur och människor. Arbetsmiljöverket har tillsammans med andra myndigheter tagit fram en vägledning om vilken skyddsutrustning som ska användas när det finns risk för zoonoser.
Remiss om ackrediterad certifiering av pannoperatörer
  • 6 mars 2024
Nu har Arbetsmiljöverket skickat ut ett nytt förslag till regeländring för ackrediterad certifiering av pannoperatörer. Ändringen gäller Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:11) om arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning – säker användning.
Fler nyheter