Про дозвіл на роботу та дозвіл на проживання

Якщо Ви – громадянин країни Європейського Союзу, країни Європейської Економічної Спільноти (ЄЕС) або Швейцарії, Вам не потрібен дозвіл на роботу та дозвіл на проживання у Швеції.
У цьому випадку, Вам тільки треба повідомити міграційне управління Швеції, якщо Ви перебуваєте у країні довше, ніж три місяці.
Якщо Ви є громадянином країни за межами ЄС чи ЕЄС і будете працювати у Швеції довше, ніж три місяці, Вам треба мати дозвіл на роботу та дозвіл на проживання. У більшості випадків, Вам треба також мати візу для перебування у Швеції.

Про винятки з цих загальних правил Ви можете прочитати нижче.

Міграційне управління Швеції видає дозвіл на роботу та дозвіл на проживання

Якщо Вам потрібен дозвіл на роботу та дозвіл на проживання, Вам треба подати заяву про це до того, як Ва приїдете до Швеції. Ви можете написати заяву з проханням про дозвіл на роботу та проживання на сторінці Міграційного управління Швеції, www.migrationsverket.se, або подати заяву у посольстві чи консульстві Швеції у країні, де Ви живете. Якщо Вам потрібна віза для перетинання шведського кордону, Вам треба подати Вашу заяву у посольстві чи консульстві Швеції.

www.migrationsverket.se

Не всім потрібен дозвіл на роботу

Окрім громадян країн ЄС чи ЄЕС, існують також інші групи, котрим не потрібен дозвіл на роботу для того, щоб працювати у Швеції.
Докладніше про це можна прочитати на сторінці Міграційного управління Швеції.

Що треба для отримання дозволу на роботу у Швеції?

Для того, щоб отримати дозвіл на роботу, Вам треба:

  1. мати дійсний паспорт,
  2. мати змогу прожити на доходи від Вашої роботи,
  3. мати роботу, котра дає зарплатню не меншу, ніж 13 000 шведських крон на місяць (дивіться також пункт 5),
  4. щоб цю позицію було спершу оголошено Вашим роботодавцем у Швеції та ЄС на протязі не менше ніж десяти днів (у випадку нової вакансії)
  5. щоб умови роботи, котрі пропонує Ваш роботодавець, за рівнем відповідали умовам колективного договору, або умовам, котрі практикуються у Вашій професії чи галузі (дивіться нижче),
  6. щоб Ваш роботодавець надав змогу відповідним профспілковим організаціям висловитись стосовно умов роботи у пропозиції про роботу.

Як довго діє дозвіл на роботу?

Якщо у Вас тимчасова робота у Швеції, обмежена за часом, то Ваші дозвіл на роботу та дозвіл на проживання є дійсними на протязі вашого контракту на роботу, але не довше двох років за один раз. Після чотирьох років Ви можете одержати постійний дозвіл на проживання.

Was the information on this page useful?

Last updated 2015-09-07