Çalışma ve oturma izni hakkında bilgiler

AB’ye, Avrupa Ekonomik Alanı’na (AEA) dahil bir ülke veya İsviçre vatandaşıysanız, oturma veya çalışma izni almanıza gerek yoktur. Ancak bu takdirde sadece Göçmen Dairesi’ne İsveç’te üç aydan fazla ikamet etmekte olduğunuzu bildirmeniz gerekir.
AB veya AEA dışında kalan bir ülkeden geliyor ve İsveç’te üç aydan daha fazla çalışacaksanız hem çalışma izni ve hem de oturma izni alma zorunluluğunuz vardır. İsveç’te bulunabilmek için çoğu zaman vizenizin de olmasına gerek vardır.

Mevcut kurallara getirilmiş, aşağıda okuyabileceğiniz istisnalar vardır.

İzinlerden Göçmen Dairesi sorumludur

İzin almak zorundaysanız başvurunuzu İsveç’e gelmeden önce yapmanız gerekmektedir. Çalışma ve oturma izni başvurunuzu Göçmen Dairesi web sayfası www.migrationsverket.se, ’ye girerek veya ikamet ettiğiniz ülkede bulunan İsveç Büyükelçiliğine, konsolosluğuna bırakarak yapabilirsiniz.
İsveç’e gelebilmek için vize de almak zorundaysanız, çalışma izni başvurunuzu bir İsveç büyükelçiliği veya konsolosluğuna yapmanız gerekmektedir.

www.migrationsverket.se

Herkesin çalışma iznine ihtiyacı yoktur

AB ve AEA ülkeleri vatandaşları dışında İsveç’te çalışabilmek için çalışma izni almalarına gerek olmayan diğer başka gruplar da vardır.
Bu istisnalarla ilgili daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız Göçmen Dairesi web sayfasına girebilirsiniz.

İsveç’te çalışma izni alabilmek için gerekenler nedir?

İzin için gerekli olan hususlar:

  1. Pasaportunuzun geçerli olması,
  2. İşinizle geçiminizi sağlayabilecek olmanız,
  3. Ayda en az 13 bin kron maaş alacak olmanız ( Ancak 5. maddeye bakınız.),
  4. İşvereninizin işiniz için İsveç’te ve AB içinde en az on gün süreyle ilan vermiş olması (Yeni çalışan alınması halinde geçerlidir.),
  5. İşvereninizin size İsveç toplu sözleşmesi düzeyinde, meslekte veya branşta alışagelmiş düzeyde işe alınma koşulları sağlamış olması (Aşağıya bakınız.),
  6. İşvereninizin branşınızla ilgili sendikalara işe alınma koşullarınız hakkında görüş bildirme imkanı tanıması.

İzinler ne kadar süreyle geçerlidir?

İsveç’te bir süreyle sınırlı bir işe alınmışsanız, oturma ve çalışma izni işinizin devam ettiği süre zarfında geçerli olur. Ancak her defasında en fazla iki yıllık izin verilir. Dört yıldan sonra sürekli oturma izni alınabilmesi mümkündür.

Was the information on this page useful?

Last updated 2015-09-07