Arbeta säkert i master och stolpar
Klättring och arbete i master och stolpar på hög höjd innebär risker för de som arbetar i och kring anläggningen. Men det finns mycket du kan göra för att minska riskerna för olyckor. Följ därför regler och råd, och arbeta säkert med master och stolpar.
Risker vid mast- och stolparbete
De vanligaste riskerna finns i mastens eller stolpens närmaste omgivning. Arbetstagaren riskerar att falla från höjd, till exempel på grund av
• bristande fysik för att klara klättringen
• stolpskor som brister
• att masten eller stolpen faller
• att anläggningen eller arbetstagaren blir påkörda.
Andra risker är
• ras från masten (is, verktyg, med mera)
• blixtnedslag i masten.
Dessa risker är exempel på vad som bör ingå i riskbedömningen.
Så här kan du förebygga risker vid mast- och stolparbete
Det finns mycket du kan göra för att förebygga riskerna.
Se till att dina anställda har tillräckligt bra fysik
Arbetsmiljöverket kräver att de som klättrar högre än 13 meter har genomgått medicinska kontroller. Kravet innebär att merparten av arbete med lokala stolpnät för telekommunikation, distribution av lågspänd ström, gatubelysning med mera undantas från kravet på medicinska kontroller.
Se till att utrustningen är säker att använda
Det är viktigt att se till att utrustningen är säker. Arbetsmiljöverket hade tidigare särskilda regler för stolpskor, men de har ersatts av de generella reglerna för arbetsutrustning i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:11) om arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning – säker användning, 2 kap.
Kontrollera masternas och stolparnas skick
Kontrollera masternas och stolparnas skick innan arbetet inleds. I kontrollen kan det ingå att undersöka om de har underhållits löpande. Om de inte har gjort detta finns anledning att vidta särskilda säkerhetsåtgärder, till exempel att byta hela stolpen eller att använda skylift istället för att klättra i stolpen.
Att Arbetsmiljöverket har tagit bort reglerna för hur anläggningen skulle skötas beror på att färdiga byggnadsverk ligger under Boverkets och andra myndigheters tillsynsansvar.
Skydda arbetstagarna från väder, vind och trafik
Innan arbetet i och kring masten inleds är det också viktigt att skydda anläggningen och arbetstagarna från fallande föremål, blixtnedslag, trafik och liknande som kan komma in i riskområdet. Arbetsgivaren ska se till att man till exempel inte arbetar i åskväder, is och storm.
För att hindra obehöriga att komma in i riskområdet ska det märkas ut när det behövs, till exempel med varningsskyltar.
Arbetsgivaren ansvarar för riskerna
Som arbetsgivare ansvarar du för att minska riskerna i mast- och stolparbete, precis som du har ansvar för all arbetsmiljö. Du ska känna till arbetsmiljölagen och övriga arbetsmiljöregler.
Arbetstagare och skyddsombud är viktiga för en säker arbetsmiljö
Arbetstagare och skyddsombud har inte något formellt ansvar, men har ändå en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.
Som arbetstagare ska du följa arbetsgivarens instruktioner. Arbetsgivaren ska också ge dig möjlighet att delta i arbetsmiljöarbetet. Till exempel kan du rapportera risker, tillbud, sjukdom och olyckor, föreslå åtgärder och lämna synpunkter på det som din arbetsgivare har genomfört.
Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd
Arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning – säker användning (AFS 2023:11)
Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:11) om arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning – säker användningSenast uppdaterad 2024-12-04