Fördjupning om motorkedjesågar och röjsågar – krav på dig som arbetsgivare

Här hittar du fördjupande information om riskerna med motorkedjesågar och röjsågar. Du får också tips på läsning som kan hjälpa dig vidare i ditt arbetsmiljöarbete.

Informationen på den här sidan bygger på arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter om arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning, kapitel 5 om motorkedjesågar och röjsågar.

Arbetsmiljöverkets föreskrifter gäller inte motorkedjesågar på skaft eller med riggrör eller tekniska anordningar där en motorkedjesåg ingår.

Exempel på anordningar där en motorkedjesåg ingår är små mobila sågverk för exempelvis sågning av stockar i längdriktning, också kallade kedjesågverk eller minisågverk.

  • Du som arbetsgivare ska följa arbetsmiljölagen och föreskrifter om motorkedjesågar och röjsågar. Även om du är egenföretagare utan anställda är du ansvarig för arbetsmiljön på ditt skogsbruk (se 3 kap. 5 § första stycket arbetsmiljölagen).

    Om du driver verksamhet på ett gemensamt arbetsställe är du även skyldig att samråda med andra som verkar där. Du ska se till att den egna verksamheten inte utsätter någon som arbetar där för risker för ohälsa eller olycksfall.

  • För ideella föreningar gäller inte arbetsmiljölagen och därmed inte heller kraven på dokumenterade kunskaper. En ideell förening uppfyller samtliga tre kriterier:

    De drivs inte i vinstsyfte eller av annat ekonomiskt skäl.
    De använder endast de egna medlemmarnas arbetskraft, som när som helst kan lämna sina arbetsuppgifter.
    De utför arbete som endast syftar till att tillgodose föreningens intressen och behov.

    Men reglerna gäller om föreningen använder arbetstagare som inte är medlemmar.

    Då kan arbetstagarna komma att betraktas som anställda, även om de inte får lön utan får ersättning på annat sätt.

  • Egna företagare och ensamföretagare är undantagna från några regler. De behöver inte uppfylla de krav i Arbetsmiljöverkets föreskrifter som gäller

    • undersökning och riskbedömning
    • åtgärder och uppföljning
    • motorsågsrum
    • kunskaper och utbildning
    • ensamarbete
    • instruktioner
    • tvåvägskommunikation mellan arbetstagare.

    Kravet på kunskaper gäller dock för alla som använder motorkedjesåg eller röjsåg på ett gemensamt arbetsställe eller vid bygg- och anläggningsarbete.

  • Arbetstagare som arbetar med motorkedjesåg ska ha kunskaper för att göra det på ett säkert sätt. Därför ska den som ska använda motorkedjesåg i arbetet först ha blivit godkänd i teoretiska och praktiska prov. Det ska finnas dokumentation som styrker det.

    En arbetsgivare som låter någon använda en motorkedjesåg utan att ha dokumentationen ska betala en sanktionsavgift på 10 000 kronor.

  • Arbetstagare som arbetar med en motorkedjesåg eller en röjsåg ska ha varselkläder på överkroppen. Använd också skyddskängor eller skyddsstövlar med sågskydd.

    Välj varselkläder med hänsyn till de risker som förekommer på din arbetsplats och för dina arbetstagare. Varselkläder kan också underlätta att hitta en skadad person under svåra förhållanden.

    Varselkläder har reflekterande och fluorescerande fält som gör det lättare att se personer som uppehåller sig i riskområden. Exempel på varselkläder är varselväst, overall och jacka.

    Skyddskläder ska vara CE-märkta och följa produktförordningen 2016/425.

  • Om arbetstagare använder motorsågar till andra arbeten än fällning och upparbetning av träd, ska den personliga skyddsutrustningen skydda mot riskerna som kan uppstå vid respektive typ av arbete.

    Det finns stora risker om någon faller, snubblar eller halkar vid arbete med en motorsåg. Använd skyddsstövlar eller skyddskängor som skyddar.

  • Endast den som fäller ett träd får befinna sig inom trädets räckvidd. Men det kan vara opraktiskt, till exempel vid utbildning eller i svåra arbetssituationer.

    Därför finns ett undantag i föreskrifterna som innebär att det är tillåtet även för andra personer att vistas inom trädets räckvidd i dessa situationer, man bara om man först har genomfört en riskbedömning.

  • Arbetstagarna ska alltid ha tillgång till hjälpmedel, till exempel för att bringa träd på fall och för att ta ned fastställda träd.

    På grund av risken för spjälkning är det inte tillåtet att bringa träd i spänn med vinschar eller andra mobila maskiner innan fällsågningen är avslutad.

  • Behovet av ett motorsågsrum med god luftväxling baseras på riskbedömningen. Gör en riskbedömning och besluta om ni behöver ett motorsågsrum på er arbetsplats.

    LÄNK: Läs mer i Arbetsmiljöverket föreskrifter 2023:11, 5 kap. 15 §

  • Välj rätt hörselskydd. Hörselskydden ska kunna dämpa bullrets ljudnivå och frekvensinnehåll.

    Om arbetstagarna använder korrektionsglasögon och hörselskydd samtidigt är det viktigt att skydden och glasögonen lämpar sig att använda tillsammans och inte inverkar negativt på varandras funktion.

    Läs mer i Arbetsmiljöverket föreskrifter 2023:11, 5 kap. 13 §

Skydda arbetstagarna från skador av utrustningen

Du ska skydda dina arbetstagare mot olika slags skador. Det kan vara skador på grund av fallande eller flygande föremål, olja, avgaser, buller eller vibrationer.

Risk finns också för skärskador från sågkedjan, klingan eller andra tillbehör som monteras på motorsågen eller röjsågen.

Använd sågar med CE-märkning. Använd inte skärverktyg och tillbehör som tillverkaren varnat för.

  • Kedjeoljor kan framkalla ohälsa eller besvär hos den som arbetar med en motorkedjesåg eller en röjsåg, i form av allergi eller besvär i luftvägarna. Följ producenternas råd och instruktioner, både till motorsågen och till oljorna.

    Regler om kemiska ämnen som oljor finns i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (2023:10) om vanliga risker i arbetsmiljön.

  • Det är viktigt att förgasaren är rätt inställd för att motorsågen ska släppa ut så lite som möjligt av kolmonoxid, kolväten, aldehyder och kväveoxider. Använd gärna miljöbränsle.

    Arbetstagare bör inte arbeta med motorsågar med förbränningsmotor inomhus eller i andra instängda eller trånga utrymmen, eftersom det snabbt bildas livsfarliga gaser, bland annat kolmonoxid.

    Om arbetstagarna ändå måste göra det är det viktigt att luftomsättningen är tillräcklig. Tänk på det även om ni provkör sågar efter reparation eller service.

  • Om arbetstagare använder en motorkedjesåg för att komma åt brandhärdar, eller för att såga hål i brandventilerande syfte, bör de vara medveten om risken för kast.

    Den risken är särskilt stor vid brand. Använd gärna en specialkedja.

Kontrollera regelbundet motorkedjesågar och röjsågar

Det är viktigt att arbetstagarna får de instruktioner, den utrustning och den tid som behövs för att kontrollera motorsågarna.

  • Kontrollera dagligen de motorkedjesågar eller röjsågar som ni ska använda. Följ tillverkarens instruktioner.

  • Du som arbetsgivare ska också se till att sågarna kontrolleras mer ingående med jämna mellanrum. Följ tillverkarens instruktioner.

    Kontrollen på en motorkedjesåg kan bland annat omfatta:

    1. kedjan, svärdet och topptrissan
    2. kastskyddet och kedjebromsen
    3. handskyddet vid bakre handtaget samt kedjefångaren
    4. start- och stoppanordningarna samt spärren mot oavsiktlig påverkan av driftreglagen
    5. anordningen för kedjesmörjning
    6. de vibrationsdämpande elementen
    7. skyddskåporna över fläkt- och kedjedrivhjul.

    På motorsågar med förbränningsmotor kan du också kontrollera:

    1. gasreglaget med överföringsmekanismer
    2. att kedjan står still på tomgång, kopplingens funktion och inkopplingsvarvtal för kedjedrivning
    3. ljuddämparen, avgasbortledaren och katalysatorn, beroende på hur motorsågen är utrustad
    4. locket till bränsletanken.

    Kontrollen på en röjsåg kan bland annat omfatta:

    1. om det finns sprickor vid klingans stödfänsar eller tandbottnar
    2. klingskyddet och dess läge i förhållande till klingan
    3. klingans fastsättning
    4. driftsreglage, start och stoppanordningar
    5. tomgångsvarvtal, koppling och inkopplingsvarvtal
    6. ljuddämpare, avgasbortledare och katalysator
    7. bäranordning och upphängningsanordning.

Senast uppdaterad 2024-11-08