Vem samordnar om flera arbetar i samma hamn?
Det är vanligt med flera verksamheter inom hamnområdet, till exempel företag inom städning, bevakning och transport. De måste samordna arbetsmiljöarbetet.
Ansvaret att samordna arbetsmiljöarbetet vilar enligt 3 kap. 7 § arbetsmiljölagen på den som råder över det fasta arbetsstället där arbetet sker. Den som råder över arbetsstället kan överlåta samordningsansvaret till någon annan. När det gäller lastning och lossning av fartyg kan även redaren vara samordningsansvarig.
Den som är samordningsansvarig ska
- samordna arbetet med att förebygga risker för ohälsa och olycksfall
- se till att arbetstiden planernas för att förebygga risker för ohälsa och olycksfall
- inrätta allmänna skyddsanordningar och se till att de underhålls
- utfärda allmänna skyddsregler för arbetsstället
- klargöra vem som har ansvar för de speciella skyddsanordningar som kan behövas för ett visst eller vissa arbeten
- inrätta tillräckligt med personalutrymmen och sanitära anordningar.
Alla arbetsgivare på ett gemensamt arbetsställe ska delta i det samordnade arbetsmiljöarbetet. Dessutom ska var och en se till att den egna verksamheten och de egna anordningarna på det gemensamma arbetsstället inte medför risker för ohälsa eller olycksfall.
När det gäller fasta anordningar på ett gemensamt arbetsställe är det den som råder över arbetsstället som ansvarar för att sådana fasta anordningar även kan användas av de som arbetar där utan att vara arbetstagare i förhållande till denne, utan att de utsätts för risk för ohälsa eller olycksfall. Den som råder över arbetsstället ska även se till att andra fasta anordningar som finns på arbetsstället kan användas utan sådan risk.
Var går gränserna mellan bestämmelser om fartygssäkerhet och arbetsmiljö?
Bestämmelser om arbetsmiljö rörande sjöfartsområdet finns huvudsakligen i arbetsmiljölagen och i fartygssäkerhetslagen.
Arbetsmiljölagen gäller varje verksamhet där arbetstagare utför arbete för en arbetsgivares räkning. Det gäller både för arbete iland, och fartygsarbete.
Med fartygsarbete menas arbete för fartygets räkning som utförs ombord eller på annat ställe av någon som följer med fartyget. För fartygsarbete gäller arbetsmiljölagen om inte annat sägs i den lagen eller följer av fartygssäkerhetslagen. Enligt fartygssäkerhetslagen så är det befälhavaren ombord på fartyget som kan likställas med arbetsgivare.
Fartygssäkerhetslag (2003:364), riksdagens webbplats
Järnvägsspår och samordningsansvar
Järnvägsspår är vanligt förekommande i hamnar. Den som råder över järnvägsspåret, kallad Infrastrukturförvaltare enligt Järnvägssäkerhetslagen, har ett rådaransvar över det fasta driftställe som ett järnvägsspår utgör, därmed har denne också ett samordningsansvar utifrån arbetsmiljölagens tredje kapitel.
Den samordningsansvarige infrastrukturförvaltaren ska enligt Järnvägssäkerhetslagen samordna sig med andra angränsande infrastrukturförvaltare, samt upprätta rutiner för alla entreprenörer som verkar inom dennes spårområde, enligt arbetsmiljölagen.
Rutinerna ska ge information om hur alla berörda ska arbeta för att förebygga risker för ohälsa och olycksfall, samt innehålla information om hur samordningsansvarig ska följa upp om arbetstagarna följer de anvisningar och rutiner som meddelats.
För att få beträda ett spårområde krävs tillstånd från infrastrukturförvaltaren.
Läs mer om regler för järnväg hos Transportstyrelsen.
Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd
Risker vid vissa typer av arbeten (AFS 2023:13)
Senast uppdaterad 2024-12-04