Litiumjonbatterier och bränder
Om ett litiumjonbatteri börjar brinna kan det innebära ett explosivt brandförlopp med utveckling av giftiga och retande gaser. Har ni litiumjonbatterier i er verksamhet, till exempel i elbilar eller elcyklar, är det viktigt att göra en riskbedömning och veta vad ni ska göra om det börjar brinna.
Var finns litiumjonbatterier?
Litiumjonbatterier finns överallt i din arbetsmiljö, inuti mobiltelefoner, bärbara datorer och i andra mobila enheter som exempelvis laddbara verktyg. De finns också i elcyklar, elsparkcyklar och elbilar.
Risker finns i samband med bränder
Litiumjonbatterier är inte farligare än andra batterier vid normal användning, men fara kan uppstå om ett litiumjonbatteri skadas eller används felaktigt. De främsta riskerna med litiumjonbatterier är
- brand, som kan uppstå vid så kallad termisk rusning i litiumjonbatteriet
- exponering för giftiga och retande gaser, som alltid bildas vid brand
- att ett litiumjonbatteri som har brunnit kan återantändas.
Vid fullt utvecklade bränder i litiumjonbatterier är det troligtvis räddningstjänsten som kommer hantera de allvarligaste riskerna. Men eftersom litiumjonbatterier är vanligt förekommande i vår omgivning är det bra om alla är medvetna om vilka risker som är förknippade med litiumjonbatterier och vad som kan göras för att minska skadorna om brand uppstår.
Bränder i litiumjonbatterier kan innebära ett häftigt brandförlopp
Ett litiumjonbatteri kan bli instabilt om det blir utsatt för stark värme eller skadas genom exempelvis stötar, felaktig laddning eller kortslutning. Instabiliteten kallas för termisk rusning och innebär att kemiska reaktioner sker okontrollerat och att temperaturen i batteriet därför ökar snabbt. Temperaturökningen kan leda till att batteriet börjar brinna.
En brand som uppstår på grund av termisk rusning får ofta ett häftigt brandförlopp. Det går att bromsa termisk rusning genom att kyla batteriet, men det går inte att stoppa den helt.
Är gaserna extra farliga vid brand i litiumjonbatterier?
Brandrök är giftig i sig men det finns inte några skaderapporter som tyder på att brandrök från litiumjonbatterier är giftigare än annan brandrök.
Vid brand i litiumjonbatterier frigörs gaser som är giftiga och retande vid inandning. Exempelvis bildas väteklorid (HCl), vätecyanid (HCN) samt vätefluorid (HF).
Många är osäkra på hur de ska agera vid brand i litiumjonbatterier på grund av förekomsten av vätefluorid i brandröken. Osäkerheten kommer troligtvis av att vätefluorid är mycket farligt i vätskeform. Men studier har visat att koncentrationen av gasformig vätefluorid i brandrök är så låg att den ensamt inte kan leda till förgiftning. Brandrök från litiumjonbatterier verkar inte vara farligare än annan brandrök, men all brandrök är giftig.
Hur kan man åtgärda riskerna vid bränder i litiumjonbatterier?
Du som arbetsgivare behöver vara medveten om riskerna med litiumjonbatterier och vidta förebyggande åtgärder. Det kan exempelvis vara lämpligt att se över följande:
Om det börjar brinna kan följande åtgärder vara lämpliga:
- Larma räddningstjänst.
- Stäng av eller koppla ur strömkällan om föremålet som brinner står på laddning.
- Släck och kyl med vatten. Fortsätt att kyla långt efter att branden är släkt för att minska risken för att batteriet återantänds.
- Använd andningsapparat vid kraftig rökutveckling i slutna utrymmen.
- Om det är ett litet litiumjonbatteri som brinner, överväg att låta det brinna ut eftersom ett litet litiumjonbatteri som brinner kan vara svårt att släcka, men brinner ut relativt snabbt.
Arbetsgivaren ansvarar för riskerna med litiumjonbatterier
Som arbetsgivare ansvarar du för att minska riskerna med litiumjonbatterier i arbetsmiljön, precis som du har ansvar för all arbetsmiljö. Du ska känna till arbetsmiljölagen och övriga arbetsmiljöregler.
Arbetstagare och skyddsombud är viktiga för en god arbetsmiljö
Arbetstagare och skyddsombud har en viktig roll i arbetsmiljöarbetet. Som arbetsgivare ska du ge alla arbetstagare möjlighet att delta i arbetsmiljöarbetet. Till exempel kan du låta arbetstagarna föreslå åtgärder eller lämna synpunkter på åtgärder som du har genomfört.
Arbetstagares medverkan i arbetsmiljöarbetet
Du som arbetstagare ska medverka i arbetsmiljöarbetet och delta i att genomföra de åtgärder som behövs för att åstadkomma en god arbetsmiljö. Du ska följa arbetsgivarens instruktioner. Du ska också rapportera till din arbetsgivare eller till ditt skyddsombud, om arbetet innebär omedelbar och allvarlig fara för liv eller hälsa.
Läs mer om litiumjonbatterier och bränder
Du kan läsa mer om litiumjonbatterier och brand på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB:s) webbplats.
Rökgasexponering vid Li-jonbatteribrand på MSB:s webbplats
Vägledning för räddningsinsats där litiumjonbatterier förekommer på MSB:s webbplats
Brandrök som bildas vid brand i litiumjonbatterier räknas som kemisk riskkälla. Du kan läsa mer om arbete med kemiska riskkällor i vägledningen till kemireglerna och i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:10) om risker i arbetsmiljön, kapitel 7 om övergripande bestämmelser för kemiska riskkällor.
LÄNK Vägledningen till kemireglerna
LÄNK Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:10) om risker i arbetsmiljön, kapitel 7 om övergripande bestämmelser för kemiska riskkällor.
Senast uppdaterad 2024-10-07