Förebygg riskerna med asbest

Med planering och säkra arbetssätt kan man minska risken för att arbetstagare blir sjuka av att utsättas för asbest. Ta därför alltid reda på om det finns asbesthaltigt material innan rivning eller renovering påbörjas. Avbryt arbetet om det finns minsta osäkerhet.

Arbetstagare som inte specifikt arbetar med asbest riskerar ändå att utsättas för asbesthaltigt damm i arbetet, till exempel vid renovering och rivning. Detta gäller de flesta arbetstagare inom byggbranschen, men även till exempel fastighetsskötare, värmetekniker med mera.

För att arbeta med asbest krävs tillstånd och särskild utbildning. Här hittar du information om arbete med asbest, till exempel rivning av asbest.

Identifiera asbesthaltigt material innan rivning och renovering

Det är viktigt att veta om material i byggnaden innehåller asbest. Därför måste man alltid undersöka och identifiera vilka material som innehåller asbest innan man sätter igång och bearbetar eller river i materialet, för att minimera riskerna för att arbetstagare utsätts för asbesthaltigt damm. En grundläggande undersökning av vilka hälsofarliga ämnen som finns i byggnaden (miljöinventering) ska alltid göras innan arbetet påbörjas, det vill säga redan i planeringen och projekteringen.

Utgå ifrån att alla byggnader och tekniska anordningar som är uppförda fram till 1982 kan innehålla asbest. Byggnader och tekniska anordningar tillverkade efter 1982 kan i vissa fall innehålla asbesthaltiga material på grund av att asbesthaltiga produkter har funnits kvar i lager eller har importerats.

Det är byggherre, byggarbetsmiljösamordnare för planering och projektering (Bas-P), byggarbetsmiljösamordnare för utförandet av arbetet (Bas-U) och projektörer som ska se till att en undersökning och eventuell provtagning görs för att upptäcka om asbest förekommer, samt vidta åtgärder för att minska riskerna. De ska även informera dem som ska utföra arbetet om det finns asbest i byggnaden. Bas-P och Bas-U ska se till att arbeten samordnas så att ingen utsätts för asbesthaltigt damm.

Ta med information om asbest i arbetsmiljöplanen

När arbetsplatsen är etablerad ska byggherren och byggarbetsmiljösamordnaren för planering och projektering (Bas-P) se till att det framgår av arbetsmiljöplanen om asbesthaltigt material finns i byggnaden, var i byggnaden det finns och i vilken omfattning det förekommer. Åtgärder för att förebygga risker med asbest ska också finnas med i arbetsmiljöplanen.

Gör en asbestanalys vid minsta osäkerhet

Gör alltid en asbestanalys om det finns minsta tvekan eller osäkerhet om ett material innehåller asbest. Ta då ett prov av det aktuella materialet och skicka det till ett laboratorium som analyserar provet för att se om det innehåller asbest.

Riv asbest först vid rivningsarbete

När man planerar att riva i en byggnad, en del av eller en hel byggnad som innehåller asbesthaltigt material, ska man se till att riva asbesthaltigt material först så långt det är möjligt, innan annan rivning görs.

Områden där rivning av asbest sker ska vara avspärrade och det ska finnas uppsatta varningsskyltar. Du kan läsa mer om detta på sidan om arbete med asbest.

Så här kan du förebygga riskerna

Här är exempel på förebyggande åtgärder för att minska riskerna för att arbetstagarna utsätts för asbesthaltigt damm.

Informera arbetstagare som riskerar att exponeras för asbest

Du som arbetsgivare är skyldig enligt arbetsmiljölagen att informera arbetstagarna om de risker som är förknippade med asbest. Du ska också se till att arbetstagarna vet hur de skyddar sig mot riskerna. Det innebär att du ska informera alla arbetstagare som kan komma i kontakt med asbest eller asbesthaltigt material om hälsoriskerna, vad de ska göra om de träffar på asbest och hur de skyddar sig, innan arbetet börjar.

De som ska arbeta med asbest eller asbesthaltigt material och deras arbetsledare ska ha speciell utbildning för detta och företaget måste ha tillstånd. 

Se till att det är klarlagt om det finns asbest innan ni påbörjar arbete

Du som arbetsgivare får inte beordra arbetstagare att påbörja ett arbete förrän det är helt klarlagt om och var det finns asbest eller asbesthaltigt material i byggnaden eller i den tekniska anläggningen. Du måste begära att få ett skriftligt besked om detta innan arbetet påbörjas, om du är det minsta osäker på om det finns asbest eller inte. Beskedet ska du få från byggnadens eller den tekniska anordningens ägare eller ägarens företrädare.

Vid rivning är det viktigt att klarlägga vem av aktörerna på en byggarbetsplats som ska avgöra att en rivning kan påbörjas.

Avbryt arbetet om ni upptäcker asbest

Du som arbetsgivare ska genast avbryta arbetet om ni upptäcker asbesthaltigt material. För att hantera asbesthaltigt material krävs speciella skyddsåtgärder, skyddsutrustning och utbildning. Ett företag måste också ha tillstånd från Arbetsmiljöverket för att få hantera det asbesthaltiga materialet. Du kan läsa mer om detta på sidan om tillstånd, anmälan och blanketter för asbest.

Om ni under arbetet påträffar nya och dolda material som inte har analyserats tidigare ska du som arbetsgivare se till att det tas prover på materialen. Avbryt då rivningen tills du har fått svar på proverna. Om materialet innehåller asbest ska du genast stoppa arbetet. Då ska ett saneringsföretag som har tillstånd för att riva asbest anlitas.

Informera Bas-U om asbesthaltigt material

Om du som arbetsgivare har upptäckt asbesthaltigt material, behöver arbetsställets byggarbetsmiljösamordnare för utförandet av arbetet (Bas-U) få ta del av informationen.

Undersökning och provtagning

För att minimera riskerna för att arbetstagare utsätts för asbesthaltigt damm vid rivning eller renovering måste man undersöka och identifiera vilka material som innehåller asbest innan arbetet påbörjas. Denna undersökning kallas ibland för miljöinventering.

Du behöver inget tillstånd för att undersöka om det förekommer asbesthaltigt material eller för att ta prover och inspektera till exempel asbesthaltiga ventilationskanaler. Dock ska du utgå från skyddsåtgärderna i Arbetsmiljöverkets föreskrifter om asbest när du undersöker och tar prov.

Det är viktigt att den som gör undersökningen har tillräckliga kunskaper.

  • I en del fall kan man identifiera asbest och asbesthaltigt material enbart genom att titta på materialet (visuell undersökning), men en provtagning är oftast nödvändig för att få ett säkert svar. Om du är det minsta osäker på om materialet innehåller asbest ska du alltid ta ett asbestprov. Uttagna asbestprover skickar du sedan till ett laboratorium för att få svar på om materialet innehåller asbest.

  • Du som tar prover av material som eventuellt innehåller asbest ska arbeta så att du varken utsätter dig själv eller de som ska vistas i lokalerna efter provtagningarna för asbestdamm. Försegla de områden och ytor där du har bearbetat byggmaterialet för att ta ut ett prov, till exempel där du har skurit ut ett prov. Då förhindrar du att damm sprids fram tills det att eventuella rivningsarbeten påbörjas.

    Det är också viktigt att använda skyddsutrustning vid provtagningen. Beroende på vilka prover som ska tas och om det finns risk för att asbestfibrer redan finns i lokalerna rekommenderar Arbetsmiljöverket att du använder följande personlig skyddsutrustning:

    • halv- eller helmask med eller utan fläkt som är försedd med P3-filter (TMP3)
    • skyddsoverall
    • handskar
    • skoskydd.

    Utgå från Arbetsmiljöverkets föreskrifter om asbest och följ riktlinjerna för dammförebyggande åtgärder, personlig skyddsutrustning, hanterings- och skyddsinstruktioner, eftersanering och avfall med mera – även när det gäller provtagning.

  • Du som arbetar med att ta asbestprover kan riskera att utsättas för asbest. Med säkra arbetssätt kan du minska risken. Här är exempel på hur du kan ta prover från olika material:

    Kakel: Ta loss en platta eller en del av en platta. Se till att både fix och fog följer med och lägg sedan provet i plastpåsen och förslut den. Märk provet med nummer och provplats. Torka rent med en fuktig trasa där plattan suttit och förslut med tjock grundfärg, primer eller tejp. Torka rent eventuellt spill och lägg sedan trasor och spill i en sopsäck märkt med asbesttejp.

    Rörisolering: Skär först upp ytskiktet och isoleringen. Lägg sedan provet i plastpåsen och förslut den. Märk provet med nummer och provplats. Torka rent med en fuktig trasa och förslut med tejp. Torka rent eventuellt spill och lägg trasor och spill i en sopsäck märkt med asbesttejp. Det är viktigt att även kontrollera om det sitter asbestpapp på röret.

    Golv: Skär upp golvmattan och lägg sedan provet i plastpåsen och förslut den. Märk provet med nummer och provplats. Torka rent med en fuktig trasa där golvmattan suttit och förslut med tjock grundfärg, primer eller tejp. Torka rent eventuellt spill och lägg trasor och spill i sopsäck märkt med asbesttejp.

    Det är viktigt att du tar provet ända ner till undergolvet så att alla lager av mattan eller mattorna kommer med. Kontrollera om det finns svartlim. Om det finns svartlim ska du se till att det analyseras.

    Följande utrustning är lämpligt att ha med:

    • plastpåsar som kan förslutas
    • vanlig grövre tejp och tejp märkt med texten ”asbest” (asbesttejp)
    • tjock grundfärg, så kallad primer
    • fuktiga trasor eller servetter
    • sopsäckar
    • brytkniv, morakniv och stämjärn.

    Det är viktigt att de provbitar som ska analyseras inte är för små och att du skickar dem till ett laboratorium som har tillstånd för att hantera asbesthaltigt material. Asbesthaltigt avfall ska du skicka till asbestdeponi.

    Var du kan hitta asbest, vilka byggmaterial och andra material som kan innehålla asbest, kan du läsa mer om på sidan ”Här finns asbest”.

    Här finns asbest

Få bättre arbetsmiljö genom att jobba systematiskt

Du som arbetsgivare behöver jobba systematiskt med arbetsmiljön för att den ska bli bättre. Våra föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete gäller för alla arbetsgivare – oavsett verksamhet eller de risker som du och dina anställda kan utsättas för.

Systematiskt arbetsmiljöarbete – SAM

Arbetstagare och skyddsombud är viktiga för en god arbetsmiljö

Arbetstagare och skyddsombud har en viktig roll i arbetsmiljöarbetet. Som arbetsgivare ska du ge alla arbetstagare möjlighet att delta i arbetsmiljöarbetet. Till exempel kan du låta arbetstagarna föreslå åtgärder eller lämna synpunkter på åtgärder som du har genomfört.

Arbetstagares medverkan i arbetsmiljöarbetet

Du som arbetstagare ska medverka i arbetsmiljöarbetet och delta i att genomföra de åtgärder som behövs för att åstadkomma en god arbetsmiljö. Du ska följa arbetsgivarens instruktioner. Du ska också rapportera till din arbetsgivare eller till ditt skyddsombud, om arbetet innebär omedelbar och allvarlig fara för liv eller hälsa.

LÄNK Projektering och byggarbetsmiljösamordning (AFS 2023:3), föreskrift 

Byggnads- och anläggningarbete

Arbetsmiljöplan – verktyget för att skapa en säker arbetsmiljö

Asbest

Senast uppdaterad 2024-10-30