Utbildningskrav för att hantera diisocyanater

Diisocyanater är allergiframkallande och kan orsaka svår astma. Det är viktigt att de hanteras rätt så att exponeringen blir så låg som möjligt. För att arbetstagare ska veta hur de ska hantera diisocyanater på ett bra sätt finns det krav på utbildning enligt Reach-förordningen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter.

Diisocyanater är en grupp ämnen som framför allt används för att tillverka polyuretanplaster. Diisocyanater hanteras bland annat av de som arbetar inom färgindustrin, vid tillverkning och användning av lim och lacker eller med isolering.

Många diisocyanater är allergiframkallande och kan orsaka svår astma hos de som utsätts för dessa ämnen i sitt arbete. För att skydda arbetstagarna har EU beslutat om utbildningskrav vid hantering av vissa diisocyanater.

Utbildningskraven gäller för både den som leder arbetet och den som utför arbetet. Kraven finns i Reach-förordningen som en begränsning i post 74 bilaga XVII:

Europeiska kommissionens förordning (EU) 2020/1149 av den 3 augusti 2020 om ändring av bilaga XVII om registrering, utvärdering, godkännande och begränsning av kemikalier (Reach) vad gäller diisocyanater, EU-rättens (EUR-Lex) webbplats

Det finns även krav på utbildning för att hantera vissa diisocyanater i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:10) om risker i arbetsmiljön kapitel 8 om ytterligare bestämmelser för vissa grupper av kemiska ämnen.

LÄNK: Länk till Arbetsmiljöverkets föreskrifter om risker i arbetsmiljön, avdelningen om kemiska riskkällor, AFS 2023:10.

Diisocyanater som omfattas av Reach-begränsningen

Utbildningskravet i Reach-begränsningen omfattar alla produkter som innehåller diisocyanater där koncentrationen är över 0,1 viktprocent, oavsett om de är klassificerade eller inte.

Det innebär att diisocyanater som är klassificerade med H317, H334 och H335 omfattas av begränsningen, men även att vissa oklassificerade produkter kan omfattas.

Några exempel på diisocyanater som omfattas av Reach-begränsningens krav på utbildning är

  • MDI 4,4’-metylendifenyldiisocyanat
  • TDI toluendiisocyanat
  • HDI hexametylendiisocyanat
  • IPDI isoforondiisocyanat
  • NDI naftalendiisocyanat
  • TMDI trimetylhexametylendiisocyanat.

Diisocyanater som omfattas av Arbetsmiljöverkets krav

Vissa diisocyanater omfattas inte av Reach-begränsningen. För denna grupp av ämnen och blandningar finns istället krav på utbildning i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:10) om risker i arbetsmiljön 8 kap. 7–10 §§. Det gäller

  • oligomera eller prepolymeriserade diisocyanater som klassificeras som H317 eller H334
  • diisocyanater som bildas vid heta arbeten.

Produkter som innehåller eller utgörs av oligomera eller prepolymeriserade diisocyanater innehåller ofta restprodukter av ”fri” diisocyanat.

Om dessa restprodukter förekommer i en högre koncentration än 0,1 viktprocent så omfattas de av begränsningen i Reach-förordningen och inte av Arbetsmiljöverkets krav.

LÄNK: Läs mer om kraven som ställs på diisocyanater i Arbetsmiljöverkets föreskrifter på sidan om Ytterligare krav för vissa allergener (länk till vägledningen)

  • Oligomera eller prepolymeriserade diisocyanater omfattas inte av Reach-begränsningen. Däremot omfattas de av Arbetsmiljöverkets krav på utbildning.
    Reach-begränsningens definition av diisocyanater är:

    O=C=N–R–N=C=O

    där R är ett alifatiskt eller aromatiskt kolväte av ospecificerad längd.

    Oligomera och prepolymeriserade diisocyanater omfattas inte av kraven då R i strukturen ovan inte är ett alifatiskt eller aromatiskt kolväte utan innehåller uretanbildningar. Det innebär att dessa produkter inte omfattas av Reach-begränsningen.

    Detta ska ingå i utbildningen

    Beroende på din verksamhets hantering ställer Reach-begränsningen olika krav på innehållet i utbildningen. I begränsningen står det detaljerat vad utbildningen ska innehålla.

    Kraven i Reach-begränsningen är mer specifika än i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:10) om risker i arbetsmiljön.

    Utbildaren ska vara expert inom säkerhet och hälsa

    I Reach-begränsningen står det att ”Utbildningen ska utföras av en expert inom säkerhet och hälsa på arbetsplatsen som erhållit sin kompetens genom relevant yrkesutbildning.”

    Det är inte specificerat exakt vilka kvalifikationer som krävs, men utbildaren ska ha

    • någon form av yrkesutbildning med kemiinriktning så som arbetsmiljöingenjör, yrkeshygieniker eller kemist
    • goda kunskaper inom kemiska arbetsmiljörisker.
      Det är också viktigt att den som utbildar förstår hur arbetet går till så att hen kan beskriva de risker som finns och hur man skyddar sig mot dem.

Frågor och svar

  • Leverantörer som säljer kemiska produkter som innehåller diisocyanater i halter över 0,1 viktprocent ska säkerställa att mottagaren får information om kravet på utbildning. De ska också lämna följande upplysning på förpackningen:

    ”Från och med den 24 augusti 2023 krävs lämplig utbildning före industriellt eller yrkesmässigt bruk”.

    Du kan även titta i säkerhetsdatabladet. I avsnitt tre ska de diisocyanater som finns i över 0,1 viktprocent vara listade. I kapitel 15.1 ska det även framgå vilka regler, exempelvis begränsningar, som gäller för produkten.

    Om du är osäker kan du fråga din leverantör.

  • De utbildningskrav som finns i Reach-begränsningen gäller både för arbetstagare som leder arbetet och arbetstagare som aktivt hanterar diisocyanater.

  • Nej, du som enbart hanterar obrutna originalförpackningar omfattas inte.

  • Leverantören ska se till att du som använder produkterna får tillgång till utbildningsmaterial på det officiella språket i landet, enligt Reach-begränsningen. I Sverige innebär det att materialet ska vara på svenska.

    Det finns inget krav på att materialet som leverantören tillhandahåller måste användas. Arbetsgivaren och andra aktörer får ta fram eget utbildningsmaterial. De måste då säkerställa att utbildningen innehåller allt som begränsningen kräver.

  • Reach-begränsningen kräver att den som hanterar eller leder ett sådant arbete har ett utbildningsbevis som styrker att den har gått utbildningen med godkänt resultat.

    Det är den som håller i utbildningen som godkänner deltagarna och som ska säkerställa att de har förstått innehållet i utbildningen.

    Du som arbetsgivare ska se till att alla dina arbetstagare har gått en utbildning och har ett utbildningsbevis. Du ska också dokumentera att arbetstagarna har genomgått en utbildning med godkänt resultat.

    Reach-förordningen kräver att utbildningen upprepas vart femte år.

  • Ja, begränsningen tillåter nätkurser. Utbildningen kan ges av en föreläsare eller genom inspelade utbildningstillfällen. En kvalificerad utbildare måste dock finnas tillgänglig för att kunna ge svar på eventuella frågor från deltagarna under eller efter utbildningen (exempelvis genom en chattfunktion).

    Utbildaren behöver också säkerställa att de som har gått utbildningen har förstått innehållet och fått ett godkänt resultat på utbildningen.

  • Det är inte tillåtet att hantera diisocyanater utan att ha genomgått en utbildning. Vid en inspektion kan arbetet stoppas om det upptäcks att arbetstagare saknar aktuell utbildning.

Senast uppdaterad 2024-11-29