Reach-förordningen
Användningen av kemiska ämnen och blandningar är förenad med flera risker. Reach ger arbetsgivare och användare information så att arbetet med kemikalier kan ske på ett säkert sätt.
Reach är en EU-förordning (Kemikalieregistreringsförordningen, (EG) nr 1907/2006). Reach ger information om kemiska ämnen och hur de kan användas på ett säkert sätt.
Reach står för:
Registration
Evaluation
Authorisation and restriction of
Chemicals
Reach är en av grundstenarna till kemikalielagstiftningen i EU. Den syftar till att förbättra skyddet av människors hälsa och miljön mot de risker som kemikalier kan utgöra.
Tillverkaren har huvudansvaret för det kemiska ämnet
Tillverkaren av ett ämne har huvudansvaret för att utreda och registrera det. Annars får de inte sälja ämnet. Även importörer ska göra det.
När en tillverkare ska registrera ett ämne ska de lämna en utredning till Europeiska kemikaliemyndigheten (Echa) i form av ett registreringsunderlag. I utredningen ska tillverkaren bland annat fastställa en säker nivå för en exponering av ämnet, en så kallad DNEL.
Informationen i registreringsunderlaget ska sedan överensstämma med informationen i säkerhetsdatabladet som de ger till sina nedströmsanvändare (kunder).
-
Hälsofarligheten i ett ämne anges som DNEL (Derived No Effect Level). DNEL motsvarar ett gränsvärde och om en exponering är högre än DNEL bedömer tillverkaren att den är farlig. De riskhanteringsåtgärder som tillverkaren anger i säkerhetsdatabladet ska medföra att exponeringen blir lägre än gränsvärdet i DNEL.
DNEL anges både för inandning och hudupptag. DNEL för inandning motsvarar ett hygieniskt gränsvärde, men kan vara lägre eller högre. Exponeringen ska vara lägre än både DNEL och Arbetsmiljöverkets hygieniska gränsvärden för att anses acceptabel.
Den som använder kemiska ämnen eller blandningar i sin verksamhet har också ett ansvar
De som använder ett kemiskt ämne eller en blandning i sin yrkesmässiga verksamhet kallas för nedströmsanvändare i Reach. Nedströmsanvändare har också ett ansvar enligt Reach.
De är bland annat skyldiga att vidta åtgärder för att hantera de risker som beskrivs i säkerhetsdatabladet eller i sin egen kemikaliesäkerhetsbedömning.
Mer information om nedströmsanvändarnas skyldigheter finns i Echas ”Vägledning om krav för nedströmsanvändare”.
Vägledning om Reach på Europeiska kemikaliemyndighetens webbplats (på engelska)
Se till att verksamheten följer arbetsmiljökraven i Reach
Reach är en del av arbetsmiljöarbetet för kemikalier. Det betyder att de som använder eller tillverkar kemiska produkter ska säkerställa att det systematiska arbetsmiljöarbetet i verksamheten efterlever arbetsmiljökraven i Reach.
LÄNK: Läs mer på sidan om Reach-kraven en del av arbetsmiljöarbetet
Säkerhetsdatablad ger viktig information till de som använder kemiska produkter
En leverantör av ett kemiskt ämne eller blandning är skyldig att lämna information till yrkesmässiga användare om hur produkten är tänkt att användas på ett säkert sätt. Denna information samlas i ett säkerhetsdatablad.
Säkerhetsdatabladet ska även informera om den kemiska produktens farliga egenskaper. Det ska också finnas en beskrivning av hur ämnet eller blandningen kan lagras, hanteras och forslas bort på ett säkert sätt.
-
Informationen i säkerhetsdatabladen ska göra det möjligt för användarna att vidta nödvändiga åtgärder för att skydda
- människors hälsa
- säkerheten på arbetsplatsen
- den närliggande miljön.
Reglerna om säkerhetsdatablad finns i artikel 31 och bilaga II till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006 (Reach).
LÄNK: Läs mer om säkerhetsdatablad i Reach-förordningen (konsoliderad version)
-
Informationen i säkerhetsdatabladen ska ge arbetsgivaren det underlag som behövs för att kunna uppfylla kraven i arbetsmiljölagstiftningen. Säkerhetsdatabladen ska alltså ge arbetsgivarna möjlighet att bedöma riskerna för arbetstagarnas säkerhet och hälsa när de hanterar köpta kemiska ämnen och blandningar som omfattas av Reach-förordningen.
-
Leverantören ska se till att mottagaren får säkerhetsdatablad för de ämnen och blandningar som är klassificerade som farliga.
Det ska de göra senast då de levererar produkten. Säkerhetsdatablad består av 16 punkter och är alltid uppbyggda på samma sätt. Säkerhetsdatabladen kan ges ut i pappersform men också skickas elektroniskt.
När en leverantör uppdaterar ett säkerhetsdatablad är leverantören skyldig att skicka ut det på nytt till alla som de har levererat produkten till de senaste tolv månaderna. För produkter som säljs i Sverige ska säkerhetsdatabladet vara skrivet på svenska.
-
En leverantör ska lämna ett utökat säkerhetsdatablad för ett registrerat faroklassat ämne som de tillverkar i mer än 10 ton per år. Det innebär att de måste bifoga så kallade exponeringsscenarier som bilagor till säkerhetsdatabladet.
Exponeringsscenarier är beskrivningar av hur ett ämne kan tillverkas eller användas på ett säkert sätt.
Där ska leverantören ange
- driftsförhållanden, till exempel hur många timmar om dagen det är tillåtet att arbeta med ämnet
- riskbegränsande åtgärder, såsom ventilation.
Tillverkaren ska tillhandahålla exponeringsscenarier för så kallade identifierade användningar. Det är sådana användningar av ämnet som tillverkaren eller importören känner till och kan ange säkra användningsförhållanden för.
Mer information om Reach
Kemikalieinspektionen är den svenska myndighet som har övergripande ansvar för tillämpning av Reach.
Det finns mer information om Reach på Europeiska kemikaliemyndighetens (Echa) hemsida.
Där går det att hitta information om bland annat
- uppgifter om registrerade ämnen
- vägledningar av olika typ
- förordningstexter
- förslag till tillstånd och begränsningar (offentliga samråd).
Senast uppdaterad 2024-12-04