Arbete i explosionsfarlig miljö
Damm som virvlar upp i luften kan ge upphov till en explosionsfarlig miljö. Genom att arbeta förebyggande kan du som arbetsgivare minska riskerna för explosioner.
Explosionsfarlig miljö och explosiv atmosfär
En explosionsfarlig miljö är ett område där explosiv atmosfär kan förekomma. Det innefattar även intilliggande områden där arbetstagare kan utsättas för fara orsakad av den explosiva atmosfären.
Arbetsmiljöverkets regler omfattar explosiv atmosfär orsakad av damm och vätskor med en flampunkt över 100 grader.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) regler omfattar explosiv atmosfär orsakad av brandfarliga gaser och vätskor.
Så uppstår en explosiv atmosfär orsakad av damm
En explosiv atmosfär kan uppstå när torrt och finkornigt dammande material hanteras och blandas med luften till ett uppvirvlat dammoln.
För att dammoln ska antändas krävs en tillräcklig stark tändkälla och att dammolnet har mycket hög koncentration. Med så hög koncentration är sikten bara någon meter. Sådana dammoln är livsfarliga att andas in och överskrider de hygieniska gränsvärdena tusenfalt.
Det krävs också att dammet är relativt torrt och finkornigt. Det krävs i regel en fukthalt under 20 % och en genomsnittlig partikelstorlek under 0,5 millimeter.
Exempel på platser där damm kan orsaka en explosiv atmosfär
- jordbruk
- bagerier
- foderindustri
- livsmedelsindustri
- trävaruindustri
- metallurgisk industri
- färgindustri
- kemiskteknisk industri
- läkemedelsindustri.
Vanliga tändkällor
Tändkällor som kan orsaka dammexplosioner kan vara till exempel:
- varmgång i mekaniska delar såsom glidytor och kullager
- slip- och svetssprut
- statiska urladdningar
- glödande material
- öppen låga
- heta ytor
- elektriska gnistor.
Explosiv atmosfär orsakad av vätskor med hög flampunkt
Vätskor med hög flampunkt, såsom dieselolja och hydrauloljor, kan bilda explosiv atmosfär om de frigörs under högt tryck och bildar små partiklar blandade med luft (aerosoler) som är mycket lättantändliga. De kan även bilda explosiv atmosfär om vätskan upphettas över flampunkten och därmed frigör lättantändliga ångor.
Risker från dammexplosioner
Dammexplosioner uppstår vanligtvis inuti processutrustning, dammfilter och silor i form av så kallade primärexplosioner. Explosionen kan sedan spridas i form av sekundärexplosioner i till exempel ostädade arbetslokaler där damm ligger i drivor.
Explosioner i processutrustningar är farliga på grund av att sprängda processutrustningar kan kastas iväg. Det finns även en risk för kastlågor och raserade väggar. Sekundärexplosioner ger upphov till heta förbränningsgaser som rör sig i form av flamfronter som orsakar svåra brännskador för den som står i vägen.
Få bättre arbetsmiljö genom att jobba systematiskt
Du som arbetsgivare behöver jobba systematiskt med arbetsmiljön för att den ska bli bättre. Våra föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete gäller för alla arbetsgivare – oavsett verksamhet eller de risker som du och dina anställda kan utsättas för.
LÄNK: Systematiskt arbetsmiljöarbete
Arbetsgivaren ansvarar för riskerna med explosionsfarlig miljö
Som arbetsgivare ansvarar du för att minska riskerna i explosionsfarliga miljöer, precis som du har ansvar för all arbetsmiljö. Du ska känna till arbetsmiljölagen och övriga arbetsmiljöregler.
Arbetstagare och skyddsombud är viktiga för en god arbetsmiljö
Arbetstagare och skyddsombud har en viktig roll i arbetsmiljöarbetet. Som arbetsgivare ska du ge alla arbetstagare möjlighet att delta i arbetsmiljöarbetet. Till exempel kan du låta arbetstagarna föreslå åtgärder eller lämna synpunkter på åtgärder som du har genomfört.
Arbetstagares medverkan i arbetsmiljöarbetet
Du som arbetstagare ska medverka i arbetsmiljöarbetet och delta i att genomföra de åtgärder som behövs för att åstadkomma en god arbetsmiljö. Du ska följa arbetsgivarens instruktioner. Du ska också rapportera till din arbetsgivare eller till ditt skyddsombud, om arbetet innebär omedelbar och allvarlig fara för liv eller hälsa.
LÄNK Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:10) om risker i arbetsmiljön, avd V, 9 kap.
Senast uppdaterad 2024-10-01