Våld och hot om våld

Risken för våld och hot i arbetet är ett stort arbetsmiljöproblem på många arbetsplatser, och riskerna finns i många branscher. Men med ett bra förebyggande arbete går det att skapa en trygg arbetsplats. Till exempel kan många våld- och hotsituationer undvikas med anpassade lokaler och genomtänkta arbetsrutiner.

Vilka riskerar att utsättas för våld och hot om våld?

Vilka typer av våld eller hot om våld som kan uppstå på arbetsplatsen beror på yrke, bransch och arbets­uppgifter. Här beskriver vi några olika arbets­uppgifter och arbets­miljöer där våld eller hot om våld kan förekomma.

De som hanterar pengar eller andra värdefulla föremål i arbetet riskerar att drabbas av rån, till exempel kassapersonal och förare av värdetransporter. Eftersom användningen av kontanter har minskat de senaste åren har dock rån på kontanter blivit ovanligare.

De som arbetar med värdetransporter riskerar ändå att bli utsatta för våld eller hot om våld i arbetet.

Yrkesgrupper som har mycket direktkontakt med människor kan utsättas för våld och hot. Det kan till exempel vara arbetstagare inom skola, hälso- och sjukvård, omsorg och sociala tjänster. Även handläggare inom stat och kommun riskerar att bli utsatta, till exempel djurskyddsinspektörer och arbetstagare i transportverksamhet.

Arbetstagare inom service eller myndighetsutövning kan drabbas av aggressiva handlingar eller hot från klienter, patienter eller deras anhöriga. De som hotar eller tar till våld kan till exempel vara personer som är påverkade av droger eller lider av psykisk ohälsa.

Våld och hot kan vara mycket svåra att förutse. De behöver inte vara kopplade till enskilda arbetstagare utan kan ibland riktas mot särskilda yrkesroller och organisationer. Särskilt utsatta är till exempel chefer, receptionister, anställda inom religiösa samfund, rätts­väsendet, myndigheter och anställda på flyktingförläggningar.

Det förekommer att en eller flera personer ”tar över” en offentlig lokal som till exempel ett bibliotek, en skola, en akutmottagning, ett tåg eller en buss. Det handlar ofta om ungdomsgäng eller intressegrupper. Hotbilden för arbetstagarna kan vara mycket subtil och hoten uttalas inte alltid öppet.

Arbetstagare som har kort erfarenhet och lägre kunskaper löper större risk att drabbas av våld och hot. Det gäller både kunskaper och erfarenhet inom yrkesområdet men också om hur man hanterar konflikter.

Vissa arbetsplatser är mer drabbade av våld och hot, till exempel arbetsplatser som ligger avsides eller i brottsbelastade områden.

Ensamarbete innebär risk för våld och hot, särskilt om arbetstagaren har hand om något stöldbegärligt eller möter personer som kan vara våldsbenägna, sjuka eller påverkade. Risken kan för vissa arbetstagare vara mest påtaglig nattetid.

Hög arbetsbelastning och tidspress ökar risken att bli utsatt för våld eller hot om våld i arbetet med till exempel vård- och omsorgstagare.

Hot om våld på sociala medier eller telefon

I arbete med människor, exempelvis vid myndighetsutövning och annat klientnära arbete, finns risk att bli utsatt för hot om våld på sociala medier eller i telefon.

Risk för våld kan vara en del i arbetet

För till exempel poliser kan våld vara en oundviklig del av arbetet. Det är ändå viktigt att arbeta för att förebygga att arbetstagarna kommer till skada.

Få bättre arbetsmiljö genom att jobba systematiskt

Du som arbetsgivare behöver jobba systematiskt med arbetsmiljön för att den ska bli bättre. Våra föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete gäller för alla arbetsgivare – oavsett verksamhet eller de risker som du och dina anställda kan utsättas för.

LÄNK: Systematiskt arbetsmiljöarbete

Arbetsgivaren ansvarar för riskerna för våld och hot

Som arbetsgivare ansvarar du för att minska riskerna för våld och hot, precis som du har ansvar för all arbetsmiljö. Du ska känna till arbetsmiljölagen (1977:1160) och övriga arbetsmiljöregler som till exempel Arbetsmiljöverkets föreskrifter om planering och organisering av arbetsmiljöarbete – grundläggande skyldigheter för dig med arbetsgivaransvar (AFS 2023:2).

På arbetsplatsen ska det finnas kända rutiner för hur ni hanterar våld och hot, oavsett var det förekommer, till exempel på internet. Av rutinerna ska det tydligt framgå att du som arbetsgivare inte accepterar att dina arbetstagare utsätts för hot om våld. 

Arbetstagare och skyddsombud är viktiga för en god arbetsmiljö

Arbetstagare och skyddsombud har en viktig roll i arbetsmiljöarbetet. Som arbetsgivare ska du ge alla arbetstagare möjlighet att delta i arbetsmiljöarbetet. Till exempel kan du låta arbetstagarna föreslå åtgärder eller lämna synpunkter på åtgärder som du har genomfört.

Arbetstagares medverkan i arbetsmiljöarbetet

Du som arbetstagare ska medverka i arbetsmiljöarbetet och delta i att genomföra de åtgärder som behövs för att åstadkomma en god arbetsmiljö. Du ska följa arbetsgivarens instruktioner. Du ska också rapportera till din arbetsgivare eller till ditt skyddsombud, om arbetet innebär omedelbar och allvarlig fara för liv eller hälsa.

Ungdomar får inte utsättas för risker för våld och hot

Ungdomar under 18 år får inte arbeta med arbetsuppgifter där det finns risk för att de kan bli utsatta för våld och hot.

Intressekonflikter mellan olika lagar

Arbetet med människor styrs av flera olika lagar. Dels lagar som tillgodoser brukares, patienters och klienters intressen, dels arbetsmiljölagen som reglerar arbetsmiljön för arbetstagare. Det är viktigt att veta att lagarna inom vård, omsorg och socialtjänst gäller parallellt utan att någon av dem har företräde framför arbetsmiljölagen. Ibland kan det bli konflikt mellan önskemål om hur arbetet ska utföras och arbetstagarnas rätt till en arbetsmiljö som inte leder till ohälsa. Det gäller då för arbetsgivaren att hitta särskilda lösningar som inte riskerar arbetstagarnas arbetsmiljö.

Läs mer om att förebygga våld och hot om våld

Arbeta systematiskt för att minska riskerna för våld och hot om våld

Värdetransporter – stor risk för våld och hot om våld

Checklista: kartlägg riskerna för våld och hot om våld

Om våld eller hot om våld inträffar

Läs mer

Länk till föreskrift 

Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd om systematiskt arbetsmiljöarbete – grundläggande skyldigheter för dig med arbetsgivaransvar (AFS 2023:1).

https://www.av.se/arbetsmiljoarbete-och-inspektioner/publikationer/foreskrifter/beslutade-foreskrifter-som-trader-i-kraft-2025/afs-20231/?hl=afs%202023:1#utredningavohalsaellerolycksfallochallvarligatillbud

Senast uppdaterad 2024-10-01