Riskbedömning av vibrationer
Som arbetsgivare måste du regelbundet bedöma riskerna av vibrationsexponeringen för arbetstagare som använder vibrerande arbetsutrustning. Du beräknar då exponeringen under en åtta timmars arbetsdag, det så kallade A(8)-värdet.
Så går riskbedömningen till – en sammanfattning
Riskbedömningen innebär att du bedömer hur allvarlig risken för skador är. Du behöver då först beräkna storleken på vibrationsexponeringen för en arbetstagare under en åtta timmars arbetsdag, det så kallade A(8)-värdet.
Detta värde ska du sedan jämföra med exponeringsvärdena i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd om risker i arbetsmiljön.
För att kunna beräkna A(8)-värdet behöver du ta reda på två saker:
- vibrationens storlek, det vill säga arbetsutrustningens vibrationsvärde
- exponeringstiden för varje delmoment i din verksamhet där det förekommer vibrationer.
Formlerna för att beräkna A(8)-värdet är uppdelade på helkroppsvibrationer och hand- och armvibrationer. Du hittar formlerna i bilaga 2 och 3 till Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:10) om risker i arbetsmiljön.
LÄNK Den allmänna definitionen av riskbedömning finns här
https://www.av.se/arbetsmiljoarbete-och-inspektioner/arbeta-med-arbetsmiljon/systematiskt-arbetsmiljoarbete-sam/riskbedomning/
Du ska räkna med den totala vibrationsexponeringen
Tänk på att en och samma arbetstagare kan arbeta med flera vibrerande arbetsutrustningar under en arbetsdag. Till exempel kan en arbetstagare både slipa, bila och borra eller köra flera fordon eller mobila maskiner på olika underlag, på asfalt eller i terräng.
Du måste därför utvärdera varje typ av exponering för sig. Först därefter beräknar du den totala vibrationsexponeringen för arbetstagaren under en åtta timmars arbetsdag, det vill säga det totala A(8)-värdet.
Ta reda på arbetsutrustningens vibrationsvärde (vibrationens storlek)
Arbetsutrustningens vibrationsvärde visar storleken på vibrationen från den enskilda arbetsutrustningen. Det finns två typer av vibrationsvärde:
- vibrationsvärdet vid verklig användning
- vibrationsvärdet som tillverkarna av arbetsutrustningen anger i bruksanvisningen eller i instruktionsboken.
Du som arbetsgivare måste ta reda på ett vibrationsvärde som representerar den verkliga användningen av arbetsutrustningen. Om du till exempel använder vibrationsvärdet från tillverkarens bruksanvisning är det viktigt att du bedömer om mätförfarandet kan jämföras med förhållandena när arbetsutrustningen används på arbetsplatsen.
Det finns en guide till EU:s vibrationsdirektiv med praktisk information och exempel på vibrationsvärden från olika arbetsutrustningar vid verklig användning. Guiden är uppdelad på helkroppsvibrationer och hand- och armvibrationer.
Guide till EU:s vibrationsdirektiv, EU-Oshas webbplats
Ett annat tips är att använda Umeå universitets vibrationsdatabas (se gärna även deras instruktionsfilm innan du börjar använda databasen).
Uppskatta exponeringstiden
Du som är arbetsgivare ska uppskatta exponeringstiden för varje enskild anställd och varje delmoment som innebär exponering för vibrationer.
Exponeringstiden är den tid när arbetsutrustningen är i drift och används. För handhållna maskiner brukar exponeringstiden kallas för ”pådragstid” eller ”triggertid”, då operatören håller i maskinen och motorn är igång.
Det kan vara svårt att fastställa exponeringstiden. En svårighet är att användarna själva ofta överskattar exponeringstiden. De brukar ofta räkna in även tiden för till exempel lastning av lastbilen eller tiden för att byta slipskiva på slipmaskinen. Och en fordonsförare som jobbar 8 timmar kanske sitter och kör fordonet totalt i 4 timmar och gör andra arbetsuppgifter resten av tiden.
En annan svårighet är att exponeringstiden kan variera kraftigt från en arbetssituation till en annan. Därför är det bättre om du kan mäta exponeringstiden vid typisk användning av arbetsutrustningen. Beräkna sedan slutvärdet baserat på
- medelvärdet av ett antal mätningar av tiden för de olika arbetsmomenten
- information från arbetsledning och maskinoperatör eller maskinförare om antalet arbetsmoment per arbetsdag.
Tips! I guiden till EU:s vibrationsdirektiv finns exempel på hur exponeringstiden kan uppskattas för olika typer av exponeringar:
- kontinuerlig användning, exempelvis långvarig slipning
- intermittent användning, exempelvis åtdragning av skruvförband
- långa körsträckor
- stillastående fordon, såsom grävmaskiner och skogsskördare, där vibrationerna kommer från själva arbetsprocessen.
Du kan till exempel uppskatta exponeringstiden om du vet antalet förbrukade slipskivor per skift och vet ungefär hur lång tid det tar att förbruka en slipskiva.
Beräkna vibrationsexponeringen med vibrationskalkylatorn
När du har vibrationsvärdet hos arbetsutrustningen och exponeringstiden för varje delmoment är det dags att beräkna vibrationsexponeringen.
Arbetsmiljöverket har tagit fram en vibrationskalkylator som hjälper dig att beräkna den totala dagliga vibrationsexponeringen, A(8)-värdet, uttryckt i både ”m/s2” och i ”exponeringspoäng” enligt poängmetoden. Med vibrationskalkylatorn kan du beräkna det totala A(8)-värdet från upp till åtta arbetsmoment per arbetsdag.
Det finns en kalkylator för helkroppsvibrationer och en för hand- och armvibrationer.
Ta hjälp av företagshälsovården
Du som är arbetsgivare kan anlita företagshälsovård eller motsvarande experthjälp utifrån, om du saknar kompetens i den egna verksamheten för att göra en komplett riskbedömning av vibrationsexponeringen. Du kan då få hjälp med mätningar av vibrationerna vid verklig användning för de olika arbetsmomenten med vibrerande arbetsutrustning i din verksamhet.
Tänk på att det är fortfarande du som är arbetsgivare som har det övergripande ansvaret för arbetsmiljön, även när du tar in hjälp utifrån.
Det krävs breda kunskaper för att jobba med arbetsmiljön, för att kunna identifiera och beskriva sambanden mellan arbetsmiljö, organisation och hälsa. Därför är det viktigt att du som arbetsgivare vet vad du behöver hjälp med och vilken extern resurs som har den kompetens du saknar. Du kan behöva samverka med flera externa resurser för att klara av alla åtgärder som behövs för att kontrollera vibrationsexponeringen.
Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd
Risker i arbetsmiljön (AFS 2023:10)Senast uppdaterad 2024-09-25