Ansvar för att minska vibrationer
Både arbetsgivare, arbetstagare och skyddsombud har ett ansvar för att minska risken för skador från vibrationer. Det handlar bland annat om att följa föreskrifter, använda arbetsutrustningen på rätt sätt och att göra regelbundna kontroller.
Vem ansvarar för vad?
Som arbetsgivare ansvarar du för att minska riskerna med vibrationer, precis som du har ansvar för all arbetsmiljö. Du ska känna till arbetsmiljölagen och övriga arbetsmiljöregler.
Arbetstagare och skyddsombud är viktiga för en god arbetsmiljö
Arbetstagare och skyddsombud har en viktig roll i arbetsmiljöarbetet. Som arbetsgivare ska du ge alla arbetstagare möjlighet att delta i arbetsmiljöarbetet. Till exempel kan du som arbetsgivare låta arbetstagarna föreslå åtgärder eller lämna synpunkter på åtgärder som du har genomfört.
Du som är arbetsgivare ansvarar för att föreskrifterna om vibrationer följs. Det innebär bland annat att du ska
- se till att ni har bra arbetsutrustning
- informera och utbilda arbetstagarna om riskerna med vibrationer
- se till att arbetstagarna har fått tydliga arbetsrutiner och att de följer dem
- se till att arbetstagarna har tillgång till informationen i arbetsutrustningens bruksanvisning och att de följer den
- varför och hur arbetstagarna ska rapportera tecken på vibrationsskador, och hur de kan upptäcka tecknen
- göra regelbundna kontroller för att upptäcka vibrationsskador och brister i arbetsmiljön.
Du som är arbetstagare ska medverka i arbetsmiljöarbetet genom att
- följa de instruktioner, regler och riktlinjer som du får
- använda arbetsutrustningen på rätt sätt
- delta i utbildning om riskerna vid arbete med vibrerande arbetsutrustning.
Alla tjänar på att minska vibrationerna
Ju säkrare och hälsosammare arbetsmiljön är, desto mindre är risken att någon skadas. Då minskar risken att företaget drabbas av kostnader för arbetsfrånvaro och olyckor. Det minskar också risken att arbetstagare inte orkar jobba med full kapacitet.
Arbetet med att minska exponeringen från vibrationerna behöver vara förebyggande och regelbundet, precis som allt arbete med arbetsmiljö. Du som är arbetsgivare ska därför jobba systematiskt för att uppfylla kraven i Arbetsmiljöverkets föreskrifter, dels föreskriften om vibrationer, dels föreskriften om systematiskt arbetsmiljöarbete.
LÄNK Systematiskt arbetsmiljöarbete
https://www.av.se/arbetsmiljoarbete-och-inspektioner/arbeta-med-arbetsmiljon/systematiskt-arbetsmiljoarbete-sam/
Se till att ha bra arbetsutrustning – det lönar sig
En bra arbetsutrustning är den som gör jobbet på kortast möjligaste tid och vibrerar så lite som möjligt.
För dig som arbetsgivare lönar det sig att tänka långsiktigt när du köper in arbetsutrustning och tillbehör. Du minskar den skadliga hälsoeffekten på arbetstagarna genom att arbetsutrustningen och tillbehören håller längre tid.
Följ tillverkarens rekommendationer om bland annat lämpliga tillbehör och serviceintervall. Byt också i god tid ut slitna maskindelar hos arbetsutrustningen, till exempel stötdämpare, förarsäten, obalanserade drivaxlar och spindlar.
Tips inför ditt nästa inköp: Köp arbetsutrustning med lägre vibrationsvärde, men som är lika stark som den du hade förut. Då kan du förlänga användningstiden utan att överstiga den tidigare vibrationsexponeringen.
LÄNK Exponeringsvärden för vibrationer
https://www.av.se/halsa-och-sakerhet/vibrationer/#3
Använd arbetsutrustningen rätt så minskar vibrationerna
För dig som är arbetstagare är det viktigt att använda arbetsutrustningen på rätt sätt, så att vibrationerna minskar. Då minskar du skaderisken och mår själv bättre. Följ därför både arbetsrutinerna som gäller på din arbetsplats och tillverkarens rekommendationer i arbetsutrustningens bruksanvisning om säkerhet.
Ett tips är att ”låta maskinen sköta jobbet”, det vill säga inte trycka för hårt mot underlaget. Som fordons- eller maskinförare kan du till exempel själv påverka vibrationsexponeringen genom att köra lugnt, undvika ryck och stötar, och välja en väg med jämnare underlag. Det är också viktigt att du tar regelbundna pauser, som kan minska risken för muskelspänningar och domningar.
Informera och utbilda om riskerna
Du som är arbetsgivare är skyldig att se till att de arbetstagare som använder vibrerande arbetsutrustning får information och utbildning om de risker som kan uppstå. Se därför till att arbetstagarna har kunskaper om bland annat
- vilka riskbedömningar av vibrationer som du har gjort och hur resultatet kommer att påverka arbetet med vibrerande arbetsutrustning
- vilka exponeringsvärden som gäller enligt föreskriften och vad exponeringsvärdena betyder
- vilka arbetsrutiner arbetstagarna ska följa för att minimera vibrationsexponeringen
- vilka vibrationer som är skadliga och vilka hälsoriskerna är
- varför och hur varje enskild arbetstagare ska rapportera tecken på vibrationsskador
- när arbetstagarna har rätt till medicinska kontroller och syftet med dessa.
Gör regelbundna kontroller för att upptäcka vibrationsskador
Det finns inte någon exakt gräns för när exponeringen för vibrationer är skadlig. Därför är det viktigt att du som arbetsgivare regelbundet undersöker om dina arbetstagare har besvär som kan bero på att de använder vibrerande arbetsutrustning.
Anmäl vibrationsskador
Vibrationsskador från arbete med handhållna maskiner är en arbetssjukdom som kan leda till bestående arbetsskador. Du som arbetsgivare ska anmäla alla arbetsskador, allvarliga arbetsolyckor och allvarliga tillbud till Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan.
LÄNK till anmäl arbetsskada
LÄNK Anmäl arbetsskador! (ADI 682), broschyr/html-text
https://www.av.se/arbetsmiljoarbete-och-inspektioner/publikationer/broschyrer/anmal-arbetsskador---lattlast-adi682-broschyr/
LÄNK Anmäl din arbetsskada (ADI 161), broschyr/html-text
https://www.av.se/arbetsmiljoarbete-och-inspektioner/publikationer/broschyrer/anmal-din-arbetsskada-adi161-broschyr/
Både kärl, nerver, muskler och leder påverkas. För närvarande finns det ingen rekommenderad medicinsk behandlingsmetod mot vita fingrar eller nervskador förutom att minska exponeringen. Därför är det viktigt att du som är arbetsgivare ser till att arbetstagarna lär sig känna igen symptomen tidigt och när dessa bör rapporteras.
LÄNK Rapportera tillbuden (ADI 306), broschyr/html-text
https://www.av.se/arbetsmiljoarbete-och-inspektioner/publikationer/broschyrer/rapportera-tillbuden-adi-306-broschyr/?hl=rapportera%20tillbud
Vibrationsskador från arbete med handhållna maskiner är den vanligaste arbetssjukdomen som godkänns av Afa försäkring och drabbar främst män som arbetar inom industrin och byggbranschen.
LÄNK Afa:s rapport godkända vibrationsskador 2012_2021, pdf
https://www.afaforsakring.se/om-oss/pressrum/daliga-vibbar-pa-jobbet-vibrationsskador-vanligaste-arbetssjukdomen
Den här länken går till ett pressmeddelande. Frågan är om vi ska ha det så. Finns ingen annan landningssida för rapporten, bara pdfen..
Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd
Risker i arbetsmiljön (AFS 2023:10)Senast uppdaterad 2024-09-25