Repetitivt, starkt styrt eller bundet arbete

Repetitivt, starkt styrt eller bundet arbete innebär att arbetstagaren gör en eller några få uppgifter med liknande rörelser på samma plats, ofta med liten möjlighet att påverka upplägget. Som arbetsgivare ska du se till att sådant arbete normalt inte förekommer.

Vad är repetitivt, starkt styrt eller bundet arbete?

Arbetsuppgifter som utförs vid ett löpande band, eller där takten styrs av en maskin, kan medföra repetitivt, starkt styrt eller bundet arbete. Exempel på sådant arbete är paketering, inmatning och ritarbete vid dator, montering och manuell inspektion, där liknande arbetsrörelser upprepas om och om igen.

  • Repetitivt arbete innebär att arbetstagare upprepar liknande arbetsrörelser om och om igen, ofta i ett högt tempo. Det handlar om att utföra en eller några få arbetsuppgifter, med liknande arbetsrörelser. Tiden för varje arbetsmoment är ofta kort och en mindre del av ett helt arbetsflöde.

  • Starkt styrt arbete innebär att arbetstagaren har små eller inga möjligheter att påverka

    • arbetstakt
    • arbetsuppgifters inbördes ordning
    • inflöde av arbetsuppgifter
    • tidpunkt för när arbetet ska vara slutfört
    • hur arbetet ska utföras eller tider för pauser
    • återhämtning.
  • Bundet arbete innebär att arbetstagaren utför det mesta av arbetet på en och samma begränsade plats under hela arbetsdagen.

    Det kan handla om att det kan vara svårt att lämna platsen eller att få avlösning i arbete som exempelvis busschaufför, tågförare, kranförare och pilot.

Risker med repetitivt, starkt styrt eller bundet arbete

Repetitivt arbete kan leda till överbelastning av muskler, leder och senor. Belastningsbesvär är särskilt vanliga i händer, armar och skuldror (axlar). Även när arbetstagare hanterar laster med mycket låg vikt kan tyngden från till exempel huvudet, armarna eller överkroppen vara tillräcklig för att rörelseorganen ska belastas på ett ogynnsamt sätt om arbetet är repetitivt.

Om arbetstagare inte får tillräckliga möjligheter till återhämtning kan det leda till lätta övergående besvär som gradvis kan övergå till långvariga eller livslånga besvär och skador. Den som en gång har skadats på detta sätt har generellt en ökad risk att drabbas av nya besvär vid liknande belastningar.

Flera faktorer påverkar risken för besvär

Faktorer som kan ha stor påverkan på att utveckla belastningsbesvär kan vara att arbetet

  • kräver stor kraft
  • kräver snabba rörelser med hand och arm
  • utförs under långa sammanhållna stunder eller en stor del av arbetsdagen
  • utförs utan tillräcklig återhämtning
  • medför exponering för hand- och armvibrationer
  • om dessa faktorer kombineras med varandra eller med andra riskfaktorer.
  • Fysisk och psykisk belastning förstärker ofta varandra. Om du till exempel har ett statiskt arbete och samtidigt har psykisk påfrestning i arbetet ökar den samlade belastningen och risken för ohälsa kan öka. Risken är särskilt stor om arbetstagare inte har möjlighet till återhämtning och vila mellan arbetspassen. Här är exempel på fysiska och psykiska orsaker till ohälsa:

    • Skador uppkommer ofta till följd av att arbetet utförs i högt tempo. Men skador kan även orsakas av statiskt arbete, det vill säga att musklerna hålls spända under en längre tid.
    • Att vara starkt koncentrerad, stressad eller ha stor press på sig kan leda till ohälsosam muskelspänning.
    • Förvärrande faktorer som bidrar till skador är när arbetet utförs med kraft eller precision, om föremålen som bearbetas är tunga eller svåra att greppa. Andra förvärrande faktorer kan vara störningar i produktionen eller lönesystem som belönar kvantitet, till exempel ackordsarbete och beting.

     

Förebygg och åtgärda riskerna med repetitivt, starkt styrt eller bundet arbete

Du som arbetsgivare ska ordna och utforma arbetsuppgifter och arbetsplatser så att det normalt inte förekommer arbete som är repetitivt, starkt styrt eller bundet. Om arbetstagare ändå måste utföra sådant arbete på grund av särskilda omständigheter, ska du som arbetsgivare förebygga riskerna med hälsofarliga eller onödigt tröttande belastningar.

Åtgärder behöver ofta göras inom flera områden och det kan handla om både tekniska och organisatoriska åtgärder. Ofta kan du behöva inrikta åtgärder mot att minska graden av upprepning och att begränsa tiden som den enskilda arbetstagaren utför den typen av arbete. Det kan också handla om att sprida ut arbetet i korta pass under arbetsdagen.

Läs om skyldigheterna för dig som arbetsgivare att undersöka, bedöma, åtgärda och kontrollera riskerna med repetitivt, starkt styrt eller bundet arbete och andra belastningsergonomiska faktorer:

Förebygg riskerna med hälsofarliga eller onödigt tröttande fysiska belastningar

Specifika åtgärder vid repetitivt, starkt styrt eller bundet arbete

När det gäller specifikt repetitivt, starkt styrt eller bundet arbete ska du som arbetsgivare se till att det förebyggande arbetet leder till ökad variation. Här är exempel på förebyggande åtgärder:

  • Ge arbetstagarna utökade arbetsuppgifter med olika skicklighets- och kvalifikationskrav, till exempel genom att tillföra moment som viss planering av arbetets uppläggning, kontroll av arbetsresultat eller kundkontakter.

  • Ge arbetstagarna flera kompletterande arbetsuppgifter så att de utför en större del av ett arbetsflöde.

  • Ordna arbetet så att arbetstagarna roterar eller växlar mellan olika arbetsuppgifter. Se till att de olika arbetsuppgifterna tillsammans ger tillräcklig variation. Arbetsrotation har dock i många fall en begränsad effekt på att minska risken.

Senast uppdaterad 2024-11-01