Belastningsergonomi
Du som arbetsgivare ska se till att arbeten och arbetsplatser utformas och organiseras så att arbetstagarna inte riskerar belastningsbesvär av hälsofarliga eller onödigt tröttande fysiska belastningar. På de här sidorna kan du läsa om belastningsergonomi och vad du kan göra för att möjliggöra gynnsam fysisk belastning.
Vad är belastningsergonomi?
Belastningsergonomi är en del av det större begreppet ergonomi och handlar om hur belastningar i arbetet påverkar kroppens rörelseorgan. Att förebygga belastningsbesvär handlar om att utforma arbetet utifrån människans förutsättningar och skapa gynnsamma arbetsförhållanden och belastningar som inte ger upphov till belastningsbesvär eller annan ohälsa.
Belastningsbesvär innefattar alla former av ohälsa i rörelseorganen som kan ha samband med förhållanden i arbetet. Besvären kan ha orsakats av arbetet eller något annat, men förvärras av arbetet. Belastningsbesvär kan vara allt ifrån lätta eller övergående, till långvariga och svåra besvär som leder till långvarig sjukskrivning och nedsatt arbetsförmåga. Det kan också leda till att arbetstagare tvingas avsluta sitt arbete eller inte kan arbeta fram till pensionering.
Med rörelseorganen menas de kroppsdelar och de strukturer som gör att människan kan inta olika kroppsställningar och röra på sig: muskler, senor, skelett, brosk, ledband och nerver.
Möjliggör gynnsam belastning
Belastningen i arbetet ska inte vara hälsofarlig eller onödigt tröttande. Du som arbetsgivare behöver därför ordna och utforma arbetsplatser och arbetsuppgifter för att möjliggöra gynnsamma belastningar.
Detta gäller också vid planering, byggnation och inredning samt vid utformning och inköp av produkter och tjänster. Olämpligt utformade arbetsplatser, arbetslokaler, arbetsutrustning och arbetsobjekt kan annars göra det svårt att arbeta på ett varierat och skonsamt sätt. Det gäller även arbete i trånga utrymmen och lokaler med nivåskillnader.
Gynnsam fysisk belastning karaktäriseras av återkommande variation, balans mellan aktivitet och återhämtning. Vad som är gynnsam belastning kan vara mycket olika för olika personer, beroende på deras individuella förutsättningar och känslighet.
Undersök, riskbedöm och åtgärda hälsofarlig och onödigt tröttande belastning
På sidan om förebyggande arbete kan du läsa om hur man undersöker, riskbedömer och åtgärdar risker vid hälsofarliga och onödigt tröttande belastningar.
Belastningsergonomi – förebygg och åtgärda riskerna
Du som arbetsgivare ska undersöka om arbetet som arbetstagarna utför kan vara hälsofarligt eller onödigt tröttande.
Nedan kan du läsa mer om faktorer som kan ge upphov till hälsofarliga eller onödigt tröttande fysiska belastningar:
Länk arbetsställningar och arbetsrörelser
Länk manuell hantering och annan kraftutövning
Länk repetitivt, starkt styrt eller bundet arbete
Länk handintensivt arbete
Länk röstbelastning.
Arbetsgivaren ansvarar för riskerna med hälsofarlig belastning
Som arbetsgivare ansvarar du för att minska riskerna med hälsofarliga eller onödigt tröttande fysiska belastningar, precis som du har ansvar för all arbetsmiljö. Du ska känna till arbetsmiljölagen och övriga arbetsmiljöregler.
Arbetstagare och skyddsombud är viktiga för en god arbetsmiljö
Arbetstagare och skyddsombud har en viktig roll i arbetsmiljöarbetet. Som arbetsgivare ska du ge alla arbetstagare möjlighet att delta i arbetsmiljöarbetet. Till exempel kan du låta arbetstagarna föreslå åtgärder eller lämna synpunkter på åtgärder som du har genomfört.
Arbetstagares medverkan i arbetsmiljöarbetet
Du som arbetstagare ska medverka i arbetsmiljöarbetet och delta i att genomföra de åtgärder som behövs för att åstadkomma en god arbetsmiljö. Du ska följa arbetsgivarens instruktioner. Du ska också rapportera till din arbetsgivare eller till ditt skyddsombud, om arbetet innebär omedelbar och allvarlig fara för liv eller hälsa.
Det kan finnas fler som har ansvar för arbetsmiljön
Förutom arbetsgivare, har även vissa andra arbetsmiljöansvar, som exempelvis
- den som hyr in arbetskraft eller som råder över ett arbetsställe
- den som är byggherre och byggarbetsmiljösamordnare
- den som upplåter en lokal eller ett markområde.
Föreskrifterna om Belastningsergonomi
Länk Kapitel 6. Belastningsergonomi (AFS 2023:10)
Anmäl arbetsskador
Har det hänt en olycka på din arbetsplats? Eller har det varit nära att hända något allvarligt? Du som arbetsgivare ska anmäla alla arbetsskador, allvarliga arbetsolyckor och allvarliga tillbud till Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan.
Läs mer
> Länk till sidan: Användning av arbetsutrustning
Senast uppdaterad 2024-10-01