Syn och belysning vid användning av datorer och bildskärmar

Tillräcklig belysning och goda synförhållanden, där arbetsmiljön är fri från bländning och reflexer, är viktigt för att undvika besvär vid användning av datorer och bildskärmar. Det är du som arbetsgivare som ansvarar för att åtgärda riskerna med dåliga synförhållanden.

Bra ljus och belysning är viktigt för arbetsmiljön

Bra ljus och belysning är en förutsättning för att kunna se och utföra sina arbetsuppgifter på ett bra sätt. Felaktig belysning, bländning och flimmer kan orsaka besvär vid bildskärmsarbete. Ljusbehovet beror på den arbetsuppgift som ska utföras och behöver kunna anpassas efter olika förutsättningar.

Synförmågan förändras med stigande ålder och påverkar därför ofta både belysningsbehovet och behovet av särskilda arbetsglasögon vid bildskärmsarbete.

Riskerna med dålig belysning

Bildskärmsarbete är ofta synintensivt och ansträngande för ögonen. Om dagsljuset är svagt och belysningen dämpad blir vi tröttare och får svårare att koncentrera oss. Då behöver ögonen också anstränga sig mer eftersom det lätt blir stora kontraster mellan mörka rum och ljusa bildskärmar. Bländning och reflexer på skärmen gör också att ögonen måste anstränga sig mer.   

Ögonbesvär kan visa sig genom till exempel

  • ögontrötthet
  • sveda
  • gruskänsla
  • ljuskänslighet
  • huvudvärk.

Dåliga synförhållanden kan också orsaka belastningsbesvär, till exempel genom att arbetstagare omedvetet intar ogynnsamma arbetsställningar och arbetsrörelser för att kunna se bra.

Så här kan du åtgärda riskerna

Du som arbetsgivare kan ordna en god arbetsmiljö vid bildskärmsarbete genom att se över utrustningen och placeringen av bildskärmar och lampor.

Se till att ha god belysning

Du som arbetsgivare ska se till att belysningen är tillräcklig. Takbelysning med både uppåt- och nedåtriktat ljus ger bra spridning och fördelar ljuset jämnare i rummet. Att kunna slå av det nedåtriktade ljuset ger flexibilitet. Detta är särskilt användbart eftersom nedåtriktat ljus ibland kan upplevas bländande.

Platsbelysning, till exempel en skrivbordslampa, kan vara till hjälp när arbetstagaren upplever att ljuset inte räcker till.

Tänk på detta för att minska reflexer och bländning:

  • Placera gärna bildskärmen så att dagsljus kommer in från sidan.
  • Störande dagsljus ska kunna avskärmas med till exempel gardiner eller persienner.
  • Använd ett tangentbord med matta färger på tangenterna
  • Använd ett skrivbord med matt bordsyta. Vit eller alltför mörk färg på bordsytan är inte lämplig eftersom det gör att ögat behöver anstränga sig för att ställa om mellan mörka och ljusa partier.

LÄNK Belysning på kontor

https://www.av.se/inomhusmiljo/ljus-och-belysning/belysning-pa-kontor/

Placera bildskärmen på ett lämpligt sätt

Bildskärmen bör ha tillräckligt stora och skarpa tecken och vara placerad så att blicken är lätt nedåtriktad. Den ska vara flimmerfri.

Vad som är lämpligt synavstånd till skärmen beror bland annat på skärmens storlek. Ett synavstånd på cirka 70–90 cm brukar vara lagom, samt att bildskärmens övre del är placerad något under ögonhöjd. Stora bildskärmar behöver mer utrymme. Det kan innebära att bordsdjupet behöver ökas för att få ett lämpligt synavstånd till skärmen och få utrymme för tangentbord och avlastning för underarmarna.

Erbjud synundersökning och glasögon

Vid stigande ålder försämras ögats möjlighet att ställa in synavstånd och synskärpa, och man blir mer känslig för bländning. Med åldern behöver de flesta arbetstagare särskild synkorrektion för att kunna arbeta utan besvär, till exempel glasögon anpassade till bildskärmsarbete.

Synundersökning och glasögon för dator- och bildskärmsarbete

Få bättre arbetsmiljö genom att jobba systematiskt

Du som arbetsgivare behöver jobba systematiskt med arbetsmiljön för att den ska bli bättre. Våra föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete gäller för alla arbetsgivare – oavsett verksamhet eller de risker som du och dina anställda kan utsättas för.

Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM)

Som arbetsgivare ansvarar du för att minska riskerna med bildskärmsarbete, precis som du har ansvar för all arbetsmiljö.

Användning av datorer och bildskärmar

Läs mer om syn och belysning

LÄNK Ska sidan finnas kvar? Ljus och belysning https://www.av.se/inomhusmiljo/ljus-och-belysning/

LÄNK Ska sidan finnas kvar? Mät ljus och flimmer med din smarta telefon https://www.av.se/inomhusmiljo/ljus-och-belysning/mat-ljus-med-din-mobil/ 

Belysning och synergonomi på Prevents webbplats

 

Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd

Senast uppdaterad 2024-12-05