Användning av datorer och bildskärmar vid distansarbete
Du som arbetsgivare har ansvaret för arbetsmiljön, även vid distansarbete. Vid distansarbete ska det finnas förutsättningar för bekväma arbetsställningar, samt tillräcklig variation och återhämtning.
Riskerna med distansarbete
Många upplever arbete på distans som positivt genom till exempel ökad självständighet och att inte behöva arbetspendla.
Arbete på distans kan också innebära risker. Gränsen mellan arbete och fritid kan bli otydlig, och arbetet vid bildskärm kan bli långvarigt med otillräckliga avbrott för återhämtning. Distansarbete kan också ställa högre krav på den enskilda medarbetaren att själv planera sitt arbete.
Om arbete vid bildskärm sker långvarigt och i långa oavbrutna pass kan det leda till ohälsa. Det kan till exempel handla om
- smärta och värk i nacke och arm
- ögonbesvär
- sömnsvårigheter
- utmattning om det pågår länge.
Digitala möten som avlöser varandra påverkar möjligheten till nödvändiga avbrott för återhämtning. Många upplever dessutom att de blir tröttare av digitala möten än fysiska möten.
Ett ständigt inflöde av e-post eller annan information som påkallar uppmärksamheten kan göra att arbetstagare inte tar de pauser som behövs. Det är därför viktigt att du som arbetsgivare ordnar arbetet så att arbetstagarna får tillräckliga avbrott.
Bärbara datorer och surfplattor bör bara användas under kortare stunder
Bärbara datorer och surfplattor kan leda till ohälsa om de används under längre perioder. När skärm och tangentbord sitter ihop eller är integrerade, är det ofta svårt att åstadkomma lämpligt synavstånd, blickvinkel och bekväma arbetsställningar. Det kan göra det svårare att variera arbetsställningar och arbetsrörelser.
Trötthet och smärta i kroppen kan uppstå om arbetstagare saknar tillgång till en lämpligt utformad stol och andra möbler och utrustning.
Arbetsplatsen vid användning av datorer och bildskärmar
Dåliga syn- och belysningsförhållanden
Distansarbete kan medföra dåliga syn- och belysningsförhållanden. Det kan handla om att vissa lampor kan vara bländande medan annan rumsbelysning i hemmet kan vara för svag.
Det är även vanligt att arbetstagare använder stolar, bord och annan utrustning som inte är lämpligt utformade för arbete vid bildskärm. Det kan leda till ohälsa om arbetet förekommer mer långvarigt.
LÄNK Ljus och belysning
https://www.av.se/inomhusmiljo/ljus-och-belysning/
Se till att arbetsmiljön är tillfredsställande
Du som arbetsgivare behöver säkerställa att arbetsmiljön på distans inte orsakar ohälsa.
Systematiskt arbetsmiljöarbete
Du behöver fånga upp både fysiska, organisatoriska och sociala risker, även vid distansarbete. Du kan också behöva anpassa rutinerna för att undersöka, bedöma risker, åtgärda och kontrollera brister och risker i arbetsmiljön. Samverka med skyddsombud och andra arbetstagare för att fånga upp brister och åtgärda dem.
-
Se till att du som arbetsgivare regelbundet pratar med dina arbetstagare om hur arbetet fungerar och om hur de kan ordna distansarbetsplatsen på ett bra sätt.
-
Se till att arbetstagarna får tillräckliga kunskaper för att själva kunna upptäcka brister i sin arbetsmiljö, och för att ordna sin arbetsmiljö på ett bra sätt.
-
Se till att möjliggöra sociala kontakter mellan arbetstagare. Utnyttja till exempel system för digitala möten eller telefon för kommunikation. Enas om rutiner för till exempel avstämningar och andra samtal, mötestider samt regler för digitala möten.
-
Säkerställ att arbetstagarna får tillräcklig återhämtning. Det kan ske genom att växla mellan arbetsuppgifter, byta kroppsposition och att ta regelbundna pauser. Tänk också på att arbetstagarna behöver ha tillräckligt med tid för sina arbetsuppgifter.
-
Syn- och belysningsförhållanden ska vara goda även vid distansarbete. Se därför till att belysningen är tillräcklig och inte orsakar bländningar eller flimmer.
-
Se till att arbetstagarna kan arbeta i bekväma arbetsställningar och med bekväma arbetsrörelser, och att de kan ta vara på de möjligheter som finns till rörelsevariation. Ingen enskild arbetsposition är lämplig under längre perioder.
Man kan också behöva komplettera den bärbara datorn med ett extra tangentbord och en extern mus eller annat styrdon.
Fem tips till dig som jobbar hemifrån
Arbetsgivaren ansvarar för arbetsmiljön vid distansarbete
Som arbetsgivare behöver du se till att den fysiska, organisatoriska och sociala arbetsmiljön är utformad och organiserad på ett lämpligt sätt, även vid arbete på distans. Detta kräver ett bra samarbete och regelbunden dialog mellan dig och dina arbetstagare. Det handlar till exempel om att i dialogen ta reda på att den utrustning arbetstagarna använder, såsom bildskärm, skrivbord och stol gör det möjligt att arbeta med lämpliga arbetsställningar och arbetsrörelser.
Arbetstagarna behöver också få tillräckliga kunskaper för att kunna ordna sin arbetsmiljö på bästa sätt och för att upptäcka brister i den.
Om det inte går att ordna en bra arbetsmiljö på distans
Om du som arbetsgivare märker att arbetet inte går att ordna på ett lämpligt sätt i distansmiljön, kan du se till att arbetet bedrivs på den plats som du har utrustat med lämplig utformning och utrustning, till exempel på kontoret.
Få råd och tips för hur både arbetsgivare och arbetstagare kan arbeta för en god arbetsmiljö genom att tänka som en ergonom:
Filmen "Tänk som en ergonom i det flexibla arbetslivet" från Arbetsgivarverket på Youtube
Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd
Arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning – säker användning (AFS 2023:11)
Senast uppdaterad 2024-12-05