Användning av datorer och bildskärmar

De flesta använder datorer och bildskärmar i sitt arbete eller för studier. Arbete vid datorer och bildskärmar kan leda till ohälsa, som ofta uppstår efter längre tids användning. Här kan du läsa om riskerna och hur du som arbetsgivare kan arbeta förebyggande.

Bildskärmsarbete finns i nästan alla branscher

Föreskrifterna om användning av bildskärmar (AFS 2023:11, 3 kap.) omfattar digitala bildskärmar som visar bokstäver, siffror, bilder, tecken och grafik, oavsett hur bilden framställs.

Andra typer av siffervisande eller textvisande bildskärmar och displayer på mätinstrument, skrivmaskin, kassaregister, miniräknare eller liknande omfattas inte av föreskrifterna. Inte heller omfattas kortvarig användning av bildskärmar och displayer som är mobil utrustning.

Bildskärmar och arbetsplatser för dator- och bildskärmsarbete kan se ut på många olika sätt. Datorer, surfplattor och andra bildskärmar används inom nästan alla branscher. 

Inom många kontorsyrken sker delar av arbetet på distans, till exempel från det egna hemmet. Öppna kontorslösningar och aktivitetsbaserade kontor har också blivit vanligare. Hur arbetet är organiserat och hur arbetsplatsen ser ut påverkar arbetsmiljön och risker för ohälsa.

Med en lämpligt utformad arbetsplats, god ljusmiljö, anpassad utrustning och genomtänkt organisering av arbetet kan du som arbetsgivare förebygga ohälsa.

Riskerna vid användning av datorer och bildskärmar

Dator- och bildskärmsarbete kan innebära en risk för belastningsbesvär i framför allt rygg, nacke, axlar och armar. Om syn- och belysningsförhållandena är ogynnsamma kan arbetstagare även få besvär i ögonen och huvudvärk. Brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön kan också leda till ohälsa.

Läs mer om riskerna och hur du som arbetsgivare kan förebygga dem:

Arbetsgivaren ansvarar för riskerna med bildskärmsarbete

Som arbetsgivare ansvarar du för att förebygga och åtgärda riskerna med dator- och bildskärmsarbete, precis som du ansvarar för att övriga arbetsuppgifter kan utföras utan att arbetstagarna blir skadade eller sjuka.

Arbetstagare och skyddsombud är viktiga för en säker arbetsmiljö

Arbetstagare och skyddsombud har inte något formellt ansvar, men har ändå en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.

Som arbetstagare ska du följa arbetsgivarens instruktioner. Arbetsgivaren ska också ge dig möjlighet att delta i arbetsmiljöarbetet. Till exempel kan du rapportera risker, tillbud, sjukdom och olyckor, föreslå åtgärder och lämna synpunkter på det som din arbetsgivare har genomfört.

LÄNK till 2023:11 3 Kap

Läs mer

www.prevent.se och på www.suntarbetsliv.se kan du läsa mer och få stöd i arbetsmiljöarbetet.

Kontorsarbete och arbetsmiljö, Prevents webbplats

Hybridkontor och arbetsmiljö, Prevents webbplats

Senast uppdaterad 2024-10-07