Permis de muncă şi de şedere

Despre permis de şedere şi de muncă

Dacă eşti cetăţean într-o ţară din EU sau EES sau eşti cetăţean elveţian nu ai nevoie de nici un permis de şedere sau de muncă.
Trebuie doar să anunţi la Migrationsverket că te afli în ţară pe o perioadă care depăşeşte trei luni.
Dacă vii dintr-o ţară din afara EU sau zonei EES şi vei lucra în Suedia pe o perioadă de timp care depăşeşte trei luni, trebuie să ai atât permis de muncă cât şi de şedere. În majoritatea cazurilor este nevoie şi de viză de şedere în Suedia.

Există însă excepţii despre care poţi citi în partea de jos de pe a paginii.

Administraţia de migraţie se ocupă de permise

Dacă ai nevoie de permise, trebuie să rezolvi această problemă înainte de venirea în Suedia. Cererea de permis de muncă şi de şedere o poţi face pe site-ul Administraţiei de migraţie :
www.migrationsverket.se, sau o poţi depune la ambasada sau consulatul suedez din ţara în care locuieşti.
Dacă ai nevoie şi de viză pentru a intra în Suedia, cererea de permis de muncă trebuie depusă la o ambasadă sau un consulat suedez.

www.migrationsverket.se (Migriribaskoro organi)

Nu toţi nu au nevoie de permis de muncă

În afara cetăţenilor din EU şi EES mai există şi alte categorii de cetăţeni cărora nu le trebuie permis de muncă pentru a putea munci în Suedia.
Dacă vrei să ştii mau mult despre aceste excepţii, poţi visita site-ul Administraţiei de migraţie.

De ce ai nevoie pentru a obţine permis de muncă în Suedia?

Pentru a obţine permisul trebuie:

  1. să ai un paşaport valabil,
  2. să te poţi întreţine din munca ta,
  3. ca munca să fie de o astfel de amploare încât salariul să fie de cel puţin 13 000 coroane suedeze [SEK] pe lună (vezi însă şi punctul 5),
  4. ca angajatorul să fi publicat anunţul cu locul de muncă în Suedia şi EU pe o durată de cel puţin zece zile (în caz de recrutare nouă),
  5. ca angajatorul tău să-ţi ofere condiţii de muncă la nivelul contractului colectiv de muncă suedez sau la nivelul celor obişnuite în profesia sau ramura respectivă (vezi mai jos),
  6. ca angajatorul tău să ofere organizaţiilor de sindicat în cauză posibilitatea să-şi exprime punctul de vedere asupra condiţiilor de angajare şi ofertei de muncă.

Cât timp sunt valabile permisele?

Dacă ai fost angajat pe o perioadă de timp limitată în Suedia, permisele tale de şedere şi muncă sunt valabile pe toată perioada angajării, dar cel mult doi ani la rând. După patru ani să ţi se poate acorda permis de şedere permanent.

Was the information on this page useful?

Last updated 2015-09-10