Fler pressmeddelanden

Mindre slit för styckare efter bred arbetsmiljötillsyn De mindre köttföretagen visar vägen

Styckning av slaktade djurkroppar har traditionellt varit ett mycket skadedrabbat arbete med långa sjukskrivningsperioder. I syfte att förebygga arbetsolyckor och belastningsskador, har Arbetsmiljöverket i två omgångar genomfört tillsyn inom kött- och charkindustrin som lett till klara förbättringar.
Det ligger hårt arbete bakom de förpackade kotletterna och kycklingfiléerna vi köper i butikernas kyldiskar. I kyliga lokaler styckas stora köttsjok upp i mindre delar med sylvassa knivar, ofta enligt löpandebandprincip. Risken att slinta med kniven och överbelasta leder och muskelgrupper är betydande.

Femårsperioden 2006 - 2010 var arbetsolyckor närmare fem gånger så vanliga och arbetssjukdomar tre gånger så vanliga inom köttindustrin jämfört med samtliga branscher. Under de senaste två åren har dock olyckorna minskat med en femtedel.
Ifjol inspekterade Arbetsmiljöverket ett 50-tal företag. Hälften av dem fick krav att åtgärda brister. Övriga hade eller var på väg att införliva de förbättringar, som nu ska gälla inom alla styckningsföretag. En viktig hörnsten är regeringens beslut i ett överklagningsärende 2008 om en absolut maxgräns för styckningsarbete om sex timmar per dag med ett flertal inlagda pauser.

Exempel på andra åtgärder som nu införts eller är på väg att införas är: - Arbetsrotation, det vill säga möjlighet till andra arbetsuppgifter vid sidan av styckningspassen, där inte kniv hanteras - Anpassning av arbetshöjd och sträckavstånd utifrån individen - Medicinska kontroller årligen för att tidigt upptäcka kvarvarande arbetsmiljöproblem - Rutiner för dokumentation och anmälan av olyckor

−Det har varit viktigt för oss att ställa enhetliga krav på förbättringar inom hela branschen, säger Mats Ryderheim, tillsynsdirektör vid Arbetsmiljöverket. Speciellt kravet om ”knivfri tid” möttes till en början av stor skepsis. Varierade arbetsuppgifter och tid för återhämtning efter ett påfrestande pass är nödvändigt för hälsan och bra för produktionen.

−Men allt går inte åt rätt håll. De riktigt stora företagens återgång till gamla produktionsmetoder med slakt och styckning enligt löpandebandprincip är ett hot mot en sund utveckling inom branschen. Starkt styrt och bundet arbete kan innebära en extrem belastning. Här måste vi tillsammans med arbetsgivare, skyddsombud och köttindustrin som helhet fortsätta driva på arbetsmiljöarbetet.

Läs mer på www.av.se Se under fliken inspektioner/aktuella inspektioner Kontaktperson: Ernst Christensen, arbetsmiljöinspektör, tel 040-38 62 42

Relaterade pressmeddelanden

Ettåring sätter fingret på ohälsosam stress i arbetslivet

  • 29 mars 2017
  • Handel
  • Vård, omsorg
  • ...

Under ett år har Arbetsmiljöverket i drygt femhundra inspektioner använt de nya föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö som infördes 31 mars 2016. Reglerna klargör arbetsgivarnas ansvar att förebygga bland annat ohälsosam arbetsrelaterad stress.

Nio av tio skolor slarvar med arbetsmiljön

  • 20 mars 2017
  • Skola, utbildning
  • ...

Ohälsosam arbetsbelastning, hot och våld, bullriga ljudmiljöer och dålig ventilation är några av arbetsmiljöproblemen för personal och elever i skolan. Det visar rapporten om en treårig inspektionsinsats som Arbetsmiljöverket genomfört i grund- och gymnasieskolor runt om i landet.

Bra arbetsmiljö är en jämställdhetsfråga

  • 8 mars 2017
  • Vård, omsorg
  • ...

Allt fler kvinnor blir sjuka av sitt jobb. Kvinnor och män arbetar med olika uppgifter och utsätts därför för olika risker i jobbet. Lärdomar från Arbetsmiljöverkets arbete med kvinnors arbetsmiljö visar att det förebyggande arbetsmiljöarbetet är sämre i verksamheter där kvinnor är i majoritet...

Piggare äldre jobbar allt längre

  • 28 oktober 2016
  • Handel
  • ...

Arbete är bra för hälsan och hög ålder behöver inte vara ett hinder för att stanna kvar i arbetslivet. Det konstaterar en forskargrupp som på uppdrag från Arbetsmiljöverket genomlyst befintlig forskning om den äldre arbetskraften. Det som sätter käppar i hjulet för många äldre som vill fortsät...

Fler nyheter och pressmeddelanden