Fler pressmeddelanden

Mindre slit för styckare efter bred arbetsmiljötillsyn De mindre köttföretagen visar vägen

Styckning av slaktade djurkroppar har traditionellt varit ett mycket skadedrabbat arbete med långa sjukskrivningsperioder. I syfte att förebygga arbetsolyckor och belastningsskador, har Arbetsmiljöverket i två omgångar genomfört tillsyn inom kött- och charkindustrin som lett till klara förbättringar.
Det ligger hårt arbete bakom de förpackade kotletterna och kycklingfiléerna vi köper i butikernas kyldiskar. I kyliga lokaler styckas stora köttsjok upp i mindre delar med sylvassa knivar, ofta enligt löpandebandprincip. Risken att slinta med kniven och överbelasta leder och muskelgrupper är betydande.

Femårsperioden 2006 - 2010 var arbetsolyckor närmare fem gånger så vanliga och arbetssjukdomar tre gånger så vanliga inom köttindustrin jämfört med samtliga branscher. Under de senaste två åren har dock olyckorna minskat med en femtedel.
Ifjol inspekterade Arbetsmiljöverket ett 50-tal företag. Hälften av dem fick krav att åtgärda brister. Övriga hade eller var på väg att införliva de förbättringar, som nu ska gälla inom alla styckningsföretag. En viktig hörnsten är regeringens beslut i ett överklagningsärende 2008 om en absolut maxgräns för styckningsarbete om sex timmar per dag med ett flertal inlagda pauser.

Exempel på andra åtgärder som nu införts eller är på väg att införas är: - Arbetsrotation, det vill säga möjlighet till andra arbetsuppgifter vid sidan av styckningspassen, där inte kniv hanteras - Anpassning av arbetshöjd och sträckavstånd utifrån individen - Medicinska kontroller årligen för att tidigt upptäcka kvarvarande arbetsmiljöproblem - Rutiner för dokumentation och anmälan av olyckor

−Det har varit viktigt för oss att ställa enhetliga krav på förbättringar inom hela branschen, säger Mats Ryderheim, tillsynsdirektör vid Arbetsmiljöverket. Speciellt kravet om ”knivfri tid” möttes till en början av stor skepsis. Varierade arbetsuppgifter och tid för återhämtning efter ett påfrestande pass är nödvändigt för hälsan och bra för produktionen.

−Men allt går inte åt rätt håll. De riktigt stora företagens återgång till gamla produktionsmetoder med slakt och styckning enligt löpandebandprincip är ett hot mot en sund utveckling inom branschen. Starkt styrt och bundet arbete kan innebära en extrem belastning. Här måste vi tillsammans med arbetsgivare, skyddsombud och köttindustrin som helhet fortsätta driva på arbetsmiljöarbetet.

Läs mer på www.av.se Se under fliken inspektioner/aktuella inspektioner Kontaktperson: Ernst Christensen, arbetsmiljöinspektör, tel 040-38 62 42

Relaterade pressmeddelanden

Myndigheter går samman mot exploatering av arbetskraft

  • 23 maj 2018
  • Handel
  • ...

Arbetsmiljöverket, Polisen och Skatteverket genomförde under förra veckan ett hundratal oanmälda kontroller på biltvättar, bilverkstäder och företag som arbetar med bilrekonditionering i flera städer i hela landet.

Arbetsmiljöverket kraftsamlar mot hot och våld i arbetslivet

  • 10 april 2018
  • Vård, omsorg
  • ...

Hot och våld på arbetsplatser breder ut sig. Anställda inom vård- och omsorg är särskilt utsatta och mest de som arbetar inom HVB-hem och LSS-boenden. Här ligger hot och våld bakom fyra av tio arbetsskadeanmälningar. Arbetsmiljöverket inleder nu en riksomfattande inspektion av HVB och LSS för ...

Bygginspektioner med fokus på asbest och kvartsdamm

  • 12 mars 2018
  • Bygg, anläggning
  • ...

Under 2018, med start i mars, kommer Arbetsmiljöverket att inspektera en rad bygg- och anläggningsarbetsplatser i hela landet. Olika riskområden, som kan leda till arbetssjukdomar inom bygg och anläggningsverksamhet, inspekteras för att lyfta riskerna med bland annat asbest- och kvartsdamm.

Det nya arbetslivets gränslöshet kräver tydlighet från arbetsgivare

  • 7 mars 2018
  • Vård, omsorg
  • ...

Aktivitetsbaserade kontor, höga krav på mejl- och telefonkontakter, teknik för arbete var och när som helst och krav på mätningar och dokumentation. Det gränslösa arbetslivet utmanar individer och arbetsgivare att ge plats för återhämtning och på andra sätt motverka stress. Det som krävs är ty...

Fler nyheter och pressmeddelanden