Fler pressmeddelanden

Anmälda arbetssjukdomar ökar dramatiskt

Antalet anmälda arbetssjukdomar har ökat med 60 procent under första halvåret 2020, jämfört med samma period 2019. Det visar preliminära siffror som Arbetsmiljöverket har sammanställt.

Vård och omsorg.

Den största ökningen av arbetsrelaterade sjukdomar har skett inom vård och omsorg. Där har antalet anmälningar vuxit med 219 procent, jämfört med föregående år.

- Den kraftiga ökningen beror på coronarelaterade anmälningar. Vi har uppmanat arbetsgivare att anmäla eventuell smitta av covid-19 i vård och omsorg, säger Ulrika Scholander, sektionschef på Arbetsmiljöverket.

Ökningen av arbetssjukdomar präglas av en ojämn könsfördelning. Totalt har 85 procent av de ökade anmälningarna rört kvinnliga arbetstagare.

- Kvinnodominerande yrken, exempelvis vårdpersonal och sjuksköterskor har i högre utsträckning varit mer utsatta för exponering av covid-19, säger Ulrika Scholander, sektionschef på Arbetsmiljöverket.

I övriga yrkesområden minskade antalet anmälningar av arbetssjukdomar. Den största procentuella minskningen skedde inom kultur, nöje och fritid med 43 procent.

‑ Nödvändiga restriktioner för att minska smittspridningen, såsom begränsningar av folksamlingar, har påverkat kultur- och fritidsbranschen ekonomiskt genom färre uppdrag. Det är den största anledningen till resultatet, säger Ulrika Scholander, sektionschef på Arbetsmiljöverket.

Antalet arbetsolyckor minskar

Under första halvåret 2020 inträffade preliminärt 8 färre dödsolyckor i arbetet jämfört med motsvarande period 2019. Antalet minskade från 21 till 13 stycken.

- Varje arbetsrelaterad dödsolycka är en tragedi. Att antalet dödsolyckor minskar är bra, men vi kan inte acceptera att någon dör av jobbet, säger Ulrika Scholander, sektionschef på Arbetsmiljöverket.

Arbetsolyckor med sjukfrånvaro minskade med 11 procent och arbetsolyckor utan sjukfrånvaro minskade med 10 procent jämfört med motsvarande period 2019. Män anmälde flest arbetsolyckor med sjukfrånvaro (9 572 stycken) och kvinnor anmälde flest arbetsolyckor utan sjukfrånvaro (17 867 stycken).

- En förklaring till att antalet arbetsolyckor minskade under årets första sex månader är att många har följt uppmaningen om att jobba hemifrån för att minska smittspridningen i samhället, säger Ulrika Scholander, sektionschef på Arbetsmiljöverket.

Citat

Den kraftiga ökningen beror på coronarelaterade anmälningar. Vi har uppmanat arbetsgivare att anmäla eventuell smitta av covid-19 i vård och omsorg — Ulrika Scholander, sektionschef på Arbetsmiljöverket.

Bifogade filer

  • porträttbild av kvinna
  • Vård och omsorg.

Relaterade pressmeddelanden

Förebygg riskerna med digitala arbetssätt
  • 13 september 2023
  • Pressmeddelande

Digitala arbetssätt blir allt vanligare i arbetslivet. Digitaliseringen gör det möjligt att organisera och genomföra arbetet på nya sätt. Det ger nya möjligheter men också nya risker som kan leda till högre arbetsbelastning och påverka hjärnan negativt. Varje arbetsgivare ska ha rutiner för at...

Utrikes födda upplever sin arbetsmiljö sämre än inrikes födda
  • 17 augusti 2023
  • Pressmeddelande

Ny fokusrapport från Arbetsmiljöverket visar att utrikes födda upplever sig ha sämre arbetsmiljö än sysselsatta födda i Sverige. Det gäller både den organisatoriska och sociala, men även den fysiska arbetsmiljön. Bland annat är andelen som säger att de utsatts för kränkande särbehandling på ar...

Över 35 000 arbetsolyckor 2022
  • 14 juni 2023
  • Pressmeddelande

35 400 personer anmälde att de drabbats av arbetsolyckor som ledde till sjukfrånvaro förra året. Antalet anmälda arbetsolyckor är nu tillbaka på ungefär samma nivå som före pandemin. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.

Unga skadas på jobbet – vanliga ungdomsjobb inspekteras
  • 29 maj 2023
  • Pressmeddelande

Nära 1 500 ungdomar råkade ut för arbetsolyckor som ledde till sjukfrånvaro förra sommaren. Nu inspekterar Arbetsmiljöverket arbetsplatser som är vanliga bland ungdomar.

Fler nyheter och pressmeddelanden om Bygg, anläggning