Fler nyheter

Revidering av maskindirektivet

  • 10 maj 2021

Just nu pågår en revidering av maskindirektivet på EU-nivå. Revideringen syftar till att säkerställa en hög skyddsnivå för arbetstagare och konsumenter genom att fokusera på maskiners säkerhet och därmed ställa krav på maskintillverkare att konstruera säkra maskiner.

Kommissionen har kommit med ett första utkast av förslaget. Kommissionens förslag till förordning om maskinprodukter är tänkt att bidra både till den digitala övergången och till att stärka den inre marknaden.

EU:s maskindirektiv är idag överfört till svenska regler, i Arbetsmiljöverkets föreskrifter, Maskiner, AFS 2008:3. Förhandlingarna kommer att pågå under ett par år. Revideringen är av vikt för arbetstagare, konsumenter men även för den svenska industrin och för den fria rörligheten. Det nya förslaget till förordning är en del av den satsning som EU nu gör för att rusta för den digitala tidsåldern. Förslaget innebär en utökning av de väsentliga kraven till att även omfatta risker med ny teknik som till exempel Artificiell Intelligens och kollaborativa robotar.

Vad händer nu?

Europaparlamentet och medlemsländerna kommer att behöva anta EU-kommissionens förslag för maskinprodukter genom det ordinarie lagstiftningsförfarandet. När förordningen antagits kommer den att vara direkt tillämplig i hela EU.

Förslaget, inklusive bilagor, går att hitta här:

Förslag till Europaparlamentets och rådet förordning om maskinprodukter, öppnas i nytt fönster (OBS: artikel 21, punkt 3 saknar ordet "inte" i första meningen. Korrekt mening är ".. som inte förtecknas av bilaga 1..."

Bilagor, öppnas i nytt fönster

Proposal for a Regulation of the European Parliament and of the Council on machinery products, Europeiska kommissionens webbplats, öppnas i nytt fönster

Fram till den 20 juli 2021 går det att lämna synpunkter på förslaget till kommissionen:

Om det här initiativet, Europeiska kommissionens webbplats, öppnas i nytt fönster

Maskiner (som släppts ut på marknaden efter 29 dec 2009) (AFS 2008:3), föreskrift

Relaterade nyheter

Ny vägledning om skyddsutrustning vid utbrott av zoonos
  • 19 mars 2024
Zoonoser är sjukdomar som kan spridas mellan djur och människor. Arbetsmiljöverket har tillsammans med andra myndigheter tagit fram en vägledning om vilken skyddsutrustning som ska användas när det finns risk för zoonoser.
Remiss om ackrediterad certifiering av pannoperatörer
  • 6 mars 2024
Nu har Arbetsmiljöverket skickat ut ett nytt förslag till regeländring för ackrediterad certifiering av pannoperatörer. Ändringen gäller Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:11) om arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning – säker användning.
Arbetsmiljöverkets årsredovisning 2023
  • 22 februari 2024
2023 var ett mörkt år på svensk arbetsmarknad. Antalet arbetsorsakade besvär och dödsfall visar att en god arbetsmiljö inte prioriteras tillräckligt högt. Det framgår av Arbetsmiljöverkets årsredovisning.
Återkallad remiss om certifierad ackreditering av pannoperatörer
  • 8 februari 2024
Arbetsmiljöverket remitterade den 19 december 2023 ett förslag till regeländring för ackrediterad certifiering av pannoperatörer.
Fler nyheter