Fler nyheter

Nya krav vid hudexponering för vissa mineraloljor

  • 20 februari 2021

Nya krav på mineraloljor som tidigare har använts för att smörja och kyla rörliga delar i en förbränningsmotor börjar gälla den 20 februari 2021.

Arbete som innebär hudexponering för mineraloljor som tidigare har använts för att smörja och kyla rörliga delar i en förbränningsmotor (nedan kallat gamla använda mineraloljor) omfattas nu av vissa särskilda krav för carcinogena, mutagena och reproduktionsstörande ämnen. Kraven gäller mineraloljor som

  • är använda (enbart använda mineraloljor inte nya), och
  • har använts för att smörja och kyla rörliga delar i en förbränningsmotor.

Vid användning av dessa mineraloljor så bildas det ämnen som är carcinogena. Får man dessa mineraloljor på huden finns det risk att få cancer.

De särskilda kraven innebär att arbetsgivaren 

  • får utökade krav när det gäller vad som ska finnas med i den dokumentera riskbedömningen,
  • alltid ska ta fram skriftliga hanterings- och skyddsinstruktioner och
  • ska föra register över de arbetstagare som utsatts för en exponering som kan innebära risk för ohälsa.

Registerkravet blir främst aktuellt om det sker en olycka. Arbetsgivaren bör föra register på arbetstagare som har fått större mängder gammal använd mineralolja på huden.

Det behövs inget register vid normal hantering som sker med användning av skyddshandskar. Dessa skyddshandskar ska bytas vid övergång till annat arbete. Register behöver normalt inte heller föras om små mängder vid enstaka tillfällen har kommit på arbetstagarnas hud.

Kemiska arbetsmiljörisker (AFS 2011:19), föreskrifter

Relaterade nyheter

Arbetsgivare brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet
  • 7 juni 2023
Arbetsmiljöverket har under fyra år kontrollerat systematiskt arbetsmiljöarbete och det förebyggande arbetet mot arbetsrelaterade belastningsbesvär hos 4 800 arbetsgivare.
Nya regler för maskiner
  • 23 maj 2023
Den 22 maj beslutade EU att anta den nya maskinförordningen. Maskinförordningen ställer krav på maskintillverkare att konstruera säkra maskiner med en hög skyddsnivå för arbetstagare och konsumenter.
3 tips för odramatiska berättelser från jobbet
  • 28 april 2023
I dag den 28 april är det internationella arbetsmiljödagen. Bakom dagen står Internationella arbetsorganisationen, ILO, som slår fast att en säker och hälsosam arbetsmiljö är en grundläggande rättighet på arbetet. Här är tre konkreta tips på hur ni skapar en god arbetsmiljö på er arbetsplats.
Beslut om skyddsombudsstopp på pendeltågen
  • 26 april 2023
Arbetsmiljöverket häver skyddsombudsstoppet i det uppmärksammade ärendet om ensamarbete på pendeltågen i Stockholm. Det innebär att arbetet att köra tåg utan tågvärdar kan återupptas.
Fler nyheter