Fler nyheter

Ny handbok om elsäkerhet i arbetslivet

  • 29 april 2021

Varje elolycka är en för mycket. Många orsakas av bristande säkerhetskultur på arbetsplatser. Nu ger Elsäkerhetsverket och Arbetsmiljöverket ut en gemensam handbok som ska hjälpa arbetsgivare och anläggningsinnehavare att skapa förutsättningar för säkra arbeten.

– Vi behöver prata mer om säkerhetskulturen när det gäller el. En stark säkerhetskultur etableras genom att medvetet ge säkerhetsfrågorna mer uppmärksamhet i det dagliga arbetet. Frågorna behöver också väga tungt på arbetsplatserna och i företagen, både hos arbetsledning och hos arbetstagare. Vi hoppas att handboken ska underlätta det arbetet, säger Anders Persson, generaldirektör vid Elsäkerhetsverket.

Mellan år 2016 och 2020 anmäldes 2 896 tillbud och olyckor orsakade av elektricitet till Arbetsmiljöverket. Och fortfarande dör flera personer varje år av elolyckor i arbetet. Det trots regler och säkerhetsföreskrifter. Många farliga händelser beror på attityder och bristande säkerhetstänk. Även stress, bristfälliga elanläggningar och en hög förväntan på att klara arbetet självständigt påverkar antalet olyckor.

Både arbetsgivare och innehavare kan öka säkerheten

Med hjälp av ett strukturerat och målinriktat arbete med arbetsmiljön kan olyckorna minska. Arbetsgivaren har alltid ansvar för arbetsmiljön och för att kartlägga, analysera och förebygga risker i arbetet. Innehavare av elanläggningar ska i sin tur bidra genom att se till att anläggningen är kontrollerad och säker. Innehavaren är också ansvarig för att anläggningen är korrekt märkt och dokumenterad och ska förse den som ska arbeta på anläggningen med information om hur anläggningen ska hanteras.

– Vid elarbeten kan det finnas osynliga risker. Därför är ett systematiskt arbetsmiljöarbete och en noggrann riskbedömning innan jobbet görs oerhört viktigt, säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör för Arbetsmiljöverket.

Ökad tydlighet i ansvarsfördelning

Den nya handboken ska göra det tydligare vem – anläggningsinnehavaren eller arbetsgivaren – som har ansvar för vad när det gäller säkerheten vid arbeten där det kan förekomma risk för elektrisk fara. Handboken riktar sig till personer som sitter i ledningen för företag som genomför arbeten där det finns elektrisk fara. Men den vänder sig även till innehavare av elanläggningar och elektriska utrustningar samt till elanläggningsansvariga och elsäkerhetsledare. För att undvika dubbel reglering av säkerhetsmässiga arbetsmiljöfrågor i verksamheter där det förekommer elarbeten kommer under våren också ett förslag om att upphäva Elsäkerhetsverkets föreskrifter 2006:1 om elsäkerhet vid arbete i yrkesmässig verksamhet.

Arbete vid risk för elektrisk fara, Elsäkerhetsverkets webbplats, öppnas i nytt fönster

Elsäkerhet

Mer information

För mer information, kontakta respektive myndighet:

Johan Lidbaum, överinspektör Elsäkerhetsverket, 010-168 05 51

Torben Vincentsen, enhetschef Arbetsmiljöverket 010-730 99 39

Relaterade nyheter

Ny vägledning om skyddsutrustning vid utbrott av zoonos
  • 19 mars 2024
Zoonoser är sjukdomar som kan spridas mellan djur och människor. Arbetsmiljöverket har tillsammans med andra myndigheter tagit fram en vägledning om vilken skyddsutrustning som ska användas när det finns risk för zoonoser.
Remiss om ackrediterad certifiering av pannoperatörer
  • 6 mars 2024
Nu har Arbetsmiljöverket skickat ut ett nytt förslag till regeländring för ackrediterad certifiering av pannoperatörer. Ändringen gäller Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:11) om arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning – säker användning.
Arbetsmiljöverkets årsredovisning 2023
  • 22 februari 2024
2023 var ett mörkt år på svensk arbetsmarknad. Antalet arbetsorsakade besvär och dödsfall visar att en god arbetsmiljö inte prioriteras tillräckligt högt. Det framgår av Arbetsmiljöverkets årsredovisning.
Återkallad remiss om certifierad ackreditering av pannoperatörer
  • 8 februari 2024
Arbetsmiljöverket remitterade den 19 december 2023 ett förslag till regeländring för ackrediterad certifiering av pannoperatörer.
Fler nyheter