Fler nyheter

Myndigheter ökar insatserna mot arbetslivskriminalitet

  • 9 juni 2021

De senaste åren har arbetslivskriminalitet seglat upp som ett nytt begrepp i arbetslivet och fenomenet riskerar att öka i pandemins spår. För att motverka utvecklingen förstärker myndigheterna nu sina insatser och sitt samarbete.

Bild: Representanter för myndigheterna inspekterar gemensamt arbetsplatser för att komma åt arbetslivskriminaliteten
Representanter för myndigheterna inspekterar gemensamt arbetsplatser för att komma åt arbetslivskriminaliteten

Arbetslivskriminalitet innebär att företag eller organisationer medvetet bryter mot regler som rör arbetslivet. Sedan några år tillbaka samarbetar åtta myndigheter för att genom gemensamma kontroller bekämpa denna form av brottslighet.

–Det vi ser när vi är ute och inspekterar är farliga arbetsmiljöer där arbetstagare riskerar att skadas eller till och med dö av jobbet. Vi möter olaglig arbetskraft och ser tecken på att människor utnyttjas, att de ibland också bor på arbetsplatsen, säger Arne Alfredsson, avdelningschef på Arbetsmiljöverket.

Konsekvenserna blir att arbetstagare i de oseriösa företagen inte får de arbets- och anställningsvillkor som de har rätt till. Utöver farlig arbetsmiljö, kan det vara orimliga arbetstider, oskälig lön och att man går miste om socialförsäkringsförmåner som sjukpenning, föräldrapenning och pension.

Osund konkurrens

En annan konsekvens är att företag inte konkurrerar på lika villkor och att de som följer reglerna riskerar att bli utkonkurrerade. Men arbetslivskriminaliteten drabbar också samhällets välfärd om företag inte betalar skatter och avgifter eller felaktigt tar del av stöd och bidrag. Det finns dessutom en risk att den organiserade brottsligheten tar över oseriösa företag eftersom dessa genererar stora svarta intäkter.

Informationskampanj planeras

–Vi behöver jobba på flera fronter för att komma åt arbetslivskriminaliteten. Den går inte att kontrollera bort, så vi behöver också titta på efterfrågan på varor och tjänster som kan driva på den. Såväl professionella inköpare som vi själva som konsumenter kan påverka utvecklingen genom våra köp. Under året ska vi genomföra en informationskampanj för att öka allmänhetens kunskaper om detta, säger Arne Alfredsson.

Läs mer om myndighetsgemensamma kontroller här

Relaterade nyheter

Ny vägledning om skyddsutrustning vid utbrott av zoonos
  • 19 mars 2024
Zoonoser är sjukdomar som kan spridas mellan djur och människor. Arbetsmiljöverket har tillsammans med andra myndigheter tagit fram en vägledning om vilken skyddsutrustning som ska användas när det finns risk för zoonoser.
Remiss om ackrediterad certifiering av pannoperatörer
  • 6 mars 2024
Nu har Arbetsmiljöverket skickat ut ett nytt förslag till regeländring för ackrediterad certifiering av pannoperatörer. Ändringen gäller Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:11) om arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning – säker användning.
Arbetsmiljöverkets årsredovisning 2023
  • 22 februari 2024
2023 var ett mörkt år på svensk arbetsmarknad. Antalet arbetsorsakade besvär och dödsfall visar att en god arbetsmiljö inte prioriteras tillräckligt högt. Det framgår av Arbetsmiljöverkets årsredovisning.
Återkallad remiss om certifierad ackreditering av pannoperatörer
  • 8 februari 2024
Arbetsmiljöverket remitterade den 19 december 2023 ett förslag till regeländring för ackrediterad certifiering av pannoperatörer.
Fler nyheter