Fler nyheter

Arbetsgivarens ansvar vid brist på sticksäkra produkter med integrerad skyddsfunktion

  • 29 april 2021

Arbetsmiljöverket har fått information om att det förekommer brist på stickskyddade produkter, främst kanyler som används i samband med vaccinationerna mot covid-19. Och har haft en dialog om situationen med Socialstyrelsen och Läkemedelsverket, samt med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Vid dialogerna framkom följande (aktuell situation i april 2021):

  • Vissa regioner har redan slut på stickskyddade produkter och använder kanyler utan stickskydd.
  • Regioner har vid beställning fått veta att tidigaste leverans är våren 2022, och att det gäller i hela världen.
  • Utrustningen är på väg att ta slut på fler ställen enligt både Socialstyrelsen och SKR.

Arbetsmiljöverkets hantering av den nuvarande bristen på sticksäkra produkter med integrerad skyddsfunktion

Arbetsgivare ansvarar för att förebygga alla former av risker i arbetet, bland annat innebär det att de ska tillhandahålla säker utrustning till hälso- och sjukvårdspersonal så att ingen blir sjuk, skadas eller dör av jobbet. 

Om det inte är möjligt för arbetsgivare att upphandla sticksäkra produkter, som till exempel vassa kanyler med integrerad skyddsfunktion, på grund av att de inte finns att få tag i på marknaden, är det enligt föreskrifterna om smittrisker (AFS 2018:4), möjligt att upphandla och använda kanyler utan integrerad skyddsfunktion, så länge det råder brist på produkten. 

Däremot måste arbetsgivare uppfylla följande villkor:

  • Vid en inspektion ska den upphandlade organisationen kunna visa upp dokumentation som styrker att man försökt att handla upp stickskyddade produkter, som till exempel kanyler, på den gemensamma marknaden, samt i förekommande fall dokumentation från leverantörer med information om att stickskyddade kanyler inte har kunnat levereras.
  • När stickskyddade produkter, som till exempel kanyler, återigen finns på den gemensamma marknaden, ska dessa upphandlas och användas. Om verksamheten har kvar vassa föremål, till exempel kanyler, som saknar stickskydd får dessa inte användas mer, om det vassa föremålet (till exempel en kanyl) ska användas på människor och kan komma i kontakt med kroppsvätskor.
  • Övriga skyddsåtgärder som finns i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2018:4) om smittrisker ska alltid tillämpas, oavsett om det råder brist på stickskyddade produkter på marknaden. Det innebär att:
    • Arbetstagare ska få utbildning om hur man skyddar sig mot stick-och skärskador i arbetet. Utbildningen ska även omfatta hur arbetstagaren ska agera om en stick-eller skärskada inträffar samt information om hur arbetstagaren ska rapportera tillbud och oönskade händelser internt.
    • Kanyler och andra vassa föremål ska direkt efter användning läggas i avfallsbehållaren för skärande och stickande avfall.
    • Behållaren för skärande och stickande avfall ska vara avsedd och lämplig för ändamålet. Den får inte återanvändas eller överfyllas och ska vara märkt med orden ”skärande och stickande avfall”.
    • Personlig skyddsutrustning, bland annat engångshandskar, ska användas vid arbetsmoment när det finns risk för kontakt med kroppsvätskor. Ett exempel på ett sådant arbetsmoment är vid vaccination av patient eller kund.
    • Arbetsgivaren ska erbjuda arbetstagare kostnadsfri vaccination mot hepatit B, om det finns risk för att arbetstagare kan komma i kontakt med blod, till exempel genom en stickskada.

Krav på stickskyddade produkter enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2018:4) om smittrisker

I Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2018:4) om smittrisker finns krav på att vassa föremål, som är avsedda att användas på människor och som kan komma i kontakt med kroppsvätskor, ska vara försedda med stickskydd (14 §). Det gäller om dessa produkter finns tillgängliga på marknaden. I föreskrifterna om smittrisker finns även andra bestämmelser med syfte att minska risken för att arbetstagare drabbas av stick-och skärskador i samband med sitt arbete. Bakgrunden till kraven i föreskrifterna är ett EU-direktiv om förebyggande av stick-och skärskador inom hälso-och sjukvården (Direktiv 2010/32/EU) som började gäller 2013.

Smittrisker (AFS 2018:4), föreskrifter

Åtgärder för att förebygger stick- och skärskador

Relaterade nyheter

Ny vägledning om skyddsutrustning vid utbrott av zoonos
  • 19 mars 2024
Zoonoser är sjukdomar som kan spridas mellan djur och människor. Arbetsmiljöverket har tillsammans med andra myndigheter tagit fram en vägledning om vilken skyddsutrustning som ska användas när det finns risk för zoonoser.
Remiss om ackrediterad certifiering av pannoperatörer
  • 6 mars 2024
Nu har Arbetsmiljöverket skickat ut ett nytt förslag till regeländring för ackrediterad certifiering av pannoperatörer. Ändringen gäller Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:11) om arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning – säker användning.
Arbetsmiljöverkets årsredovisning 2023
  • 22 februari 2024
2023 var ett mörkt år på svensk arbetsmarknad. Antalet arbetsorsakade besvär och dödsfall visar att en god arbetsmiljö inte prioriteras tillräckligt högt. Det framgår av Arbetsmiljöverkets årsredovisning.
Återkallad remiss om certifierad ackreditering av pannoperatörer
  • 8 februari 2024
Arbetsmiljöverket remitterade den 19 december 2023 ett förslag till regeländring för ackrediterad certifiering av pannoperatörer.
Fler nyheter