Riskbedömningen är en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet och är ett steg i en kedja av viktiga aktiviteter som regleras i föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete. Denna kedja innebär att arbetsgivaren ska undersöka arbetsmiljön, bedöma riskerna, vidta åtgärder och kontrollera att åtgärderna haft önskad verkan.
Hur kan arbetsgivaren tänka vid riskbedömning av coronaviruset?
– Arbetsgivaren ska gå till väga ungefär som vanligt i sitt systematiska arbetsmiljöarbete och sin riskbedömning, men ta särskild hänsyn till de speciella risker som uppstår på grund av coronaviruset. Vi är medvetna om att det inte alltid är så lätt för den som inte är van att bedöma smittrisker. Därför ska man utgå från föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete. Det finns även föreskrifter om smittrisker som är aktuella för vissa verksamheter, och som kan vara till hjälp vid val av skyddsåtgärder, säger Jenny Persson Blom, sakkunnig på Arbetsmiljöverket inom smittrisker.
Lokal samverkan viktig
Arbetsgivaren är ansvarig för det systematiska arbetsmiljöarbetet, men även den lokala samverkan mellan arbetsgivare, skyddsombud och arbetstagare är viktig för att resultatet ska bli så bra som möjligt. Många tror att Arbetsmiljöverket ska godkänna riskbedömningar i förväg, men vi har inte någon sådan roll eller möjlighet.
Vilka skyddsåtgärder man kommer fram till kan variera. Det beror bland annat på vilken verksamhet man bedriver och hur stor risken för smitta är. Val av skyddsåtgärder kan ses som steg i en trappa, en princip som finns i arbetsmiljölagen och flera av Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Första steget i trappan är att ta bort risken helt. När det inte är möjligt, som när det gäller coronaviruset, ska man hantera risken genom att till exempel organisera arbetet för att minska riskerna, ta fram instruktioner för hur man arbetar och utbilda och informera personalen om riskerna. Att använda personlig skyddsutrustning är ett steg i trappan, och i verksamheter där det kan finnas smittrisker behövs ofta personlig skyddsutrustning tillsammans med andra skyddsåtgärder.
Många olika skyddsåtgärder ofta möjliga
Olika åtgärder kan bli aktuella i samband med coronapandemin. Några exempel på åtgärder är att förbättra städning och rengöring, att sätta upp barriärskydd framför personal med kundkontakt, att utsedda personalgrupper gör vissa arbetsuppgifter eller att förse personalen med personlig skyddsutrustning. All personal behöver ha kännedom om riskbedömningen, vilka åtgärder som ska vidtas och vilken skyddsutrustning som ska användas i varje arbetssituation.
För verksamheter där man riskerar att komma i kontakt med smitta, bland annat sjukvården och omsorgen, har Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten tagit fram rekommendationer om vilken skyddsutrustning som arbetstagare inom vården och omsorgen ska använda i olika arbetsmoment.
– Coronaviruset var en okänd risk för de flesta av oss för bara några månader sedan. Därför är det viktigt att följa den kunskapsutveckling som sker på området för ett effektivt arbetsmiljöarbete. När kunskaperna inte är tillräckliga så ska man utgå från försiktighetsprincipen. Den innebär bland annat att man ska förebygga riskerna för smittspridning så gott man kan – hålla avstånd till varandra, jobba hemifrån, se till att tvätta händerna eller använda handsprit och överväga om riskfyllda arbetsmoment kan utföras på ett säkrare sätt, säger Jenny Persson Blom.
Här kan du få stöd och hjälp i din riskbedömning
Riskbedömning - hur allvarliga är riskerna i din arbetsmiljö?
Systematiskt arbetsmiljöarbete och riskbedömning
Andra aktörer
Checklistor och enkäter, Prevents webbplats, öppnas i nytt fönster
Sunt arbetslivs webbplats, öppnas i nytt fönster
Socialstyrelsens stöd och vägledning till hälso- och sjukvården, öppnas i nytt fönster
Om du inte har tillräcklig kompetens för att själv göra undersökningar och riskbedömningar av smittrisker behöver du ta hjälp utifrån. Där kan Företagshälsovården vara ett stöd.
Exempel på vad arbetsgivaren kan uppmärksamma i sitt systematiska arbetsmiljöarbete och i riskbedömningen.
Här har vi samlat några exempel på vad man kan uppmärksamma i sin riskbedömning och några exempel på skyddsåtgärder. Observera att det inte är en komplett lista. Risker och möjliga skyddsåtgärder kan också variera mellan olika arbetsplatser – riskbedömningen ska bygga på aktuella förhållanden på aktuell arbetsplats.