Fler nyheter

Undantag från regler för Skyddsmask 90 förväntas under veckan

  • 17 mars 2020

På grund av rådande risk för smittspridning av Coronaviruset har EU-kommissionen igår, den 16 mars, gett ut nya rekommendationer om bedömning av bland annat personlig skyddsutrustning som saknar CE-märkning.

Baserat på den rekommendationen kommer Arbetsmiljöverket nu att se över hur Skyddsmask 90 får användas inom hälso- och sjukvården, räddningstjänst, militär, polis och andra verksamheter som ska upprätthålla allmän ordning.

Generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem har fattat beslut om att inleda ett snabbt arbete med att ta fram en föreskrift om undantag från Arbetsmiljöverkets föreskrift (AFS 2001:3) om användning av personlig skyddsutrustning, i form av Skyddsmask 90.

Detta innebär att man inte längre kommer behöva söka dispens för användande av Skyddsmask 90 för den typen av verksamhet som omfattas av undantaget och där dispens idag kan ges.

Vi arbetar mycket snabbt med att ändra våra föreskrifter för att utnyttja det utrymme som kommissionen nu har öppnat för undantag att använda skyddsutrustning som inte är CE-märkt, som bland annat Skyddsmask 90.

Relaterade nyheter

Sök bidrag för att motverka brott i arbetslivet
  • 10 januari 2023
Arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer kan nu söka statsbidrag för att motverka brott och andra regelöverträdelser i arbetslivet. Bidraget ska främja kunskapsutbyte och samverkan med myndigheter.
Belastningsskador vanliga i branscher som hanterar paket
  • 19 december 2022
Belastningsskador är bland de vanligaste arbetsskadorna i branscher inom e-handelskedjan. Slutrapporten om inspektion av e-handeln visar att branscherna bör ha en dialog om lösningar för pakethantering som minskar riskerna - exempelvis om viktgränser, emballage och lossningsmiljöer.
Kommunikationsinsats mot arbetslivskriminalitet startar
  • 28 november 2022
Låga priser kan ha en mörk baksida. Läs om hur människor utnyttjas och hur du kan göra skillnad. Det är några av budskapen i den kommunikationsinsats som Arbetsmiljöverket tillsammans med flera andra myndigheter lanserar i dag, den 28 november.
Allt fler arbetsmiljöbrott lagförs
  • 14 november 2022
Antalet arbetsgivare och företag som lagförs för arbetsmiljöbrott har ökat de senaste åren, visar siffror från Arbetsmiljöverket, Polisen och Åklagarmyndigheten. Ett viktigt skäl är ett fördjupat och strukturerat samarbete mellan myndigheterna sedan tre år tillbaka som har förbättrat handläggning...
Fler nyheter