Fler nyheter

Krav på certifiering för pannoperatörer skjuts fram

  • 18 december 2020

Arbetsmiljöverket har nu beslutat att retroaktivt skjuta fram ikraftträdandet av kravet på certifiering för pannoperatörer i två år. Kravet på certifiering för operatörer av pannor i kategori 1 och 2 börjar därför gälla 1 december 2022.

– Pannor kan innebära en betydande arbetsmiljörisk. Med certifiering blir det lättare för företagen att visa att de har nödvändig kompetens för säker drift och hantering. Många företag har redan skaffat sig den certifiering som krävs, men det har visat sig vara en utmaning för i synnerhet små företag. Därför får de ytterligare två år på sig, säger Torben Vincentsen, enhetschef på Arbetsmiljöverket.

Krav på certifiering av operatörer av pannor infördes i 6 kap 4 § i föreskrifterna Användning och kontroll av trycksatta anordningar, AFS 2017:3. För att berörda företag skulle få tillräckligt med tid på sig att certifiera pannoperatörer har det funnits bestämmelser om en treårig övergångsperiod. Kravet på certifiering av operatörer av pannor i kategori 1 och 2 började därför gälla 1 december 2020.

Många företag har ännu inte skaffat sig den certifiering de behöver, inte minst på grund av den rådande pandemin. Därför har Arbetsmiljöverket nu beslutat att retroaktivt skjuta upp ikraftträdandet av bestämmelserna om certifiering av operatörer för pannor i kategori 1 och 2 för att alla som behöver certifiering ska ha möjlighet att skaffa sig det.

Information om certifiering av pannoperatörer finns på av.se:

Certifierad pannoperatör

Arbetsmiljöverket snabbutreder möjligheten att skjuta upp certifieringskrav för pannoperatörer

Föreskrifterna AFS 2020:10 träder i kraft 1 februari 2021 men gäller retroaktivt från den 1 december 2020. Föreskrifterna publiceras på av.se så snart som möjligt.

Relaterade nyheter

Vår tipstjänst har utvecklats och byter nu namn
  • 22 mars 2023
Vi har utvecklat vår e-tjänst Tips och arbetstagares anmälan. Samtidigt byter den även namn till Tipsa om risker i arbetsmiljön. Den nya versionen ska underlätta för dig som vill tipsa oss om risker i arbetsmiljön på din egen eller andras arbetsplats.
Stor satsning för att förebygga vibrationsskador
  • 8 mars 2023
Vibrationsskador från handhållna maskiner är ett återkommande problem. Arbetsmiljöverket kommer därför att inleda marknadskontroll, inspektioner på arbetsplatser och informationsinsatser. Syftet är att höja kunskapen för att minska antalet vibrationsskador orsakade av handhållna maskiner.
Arbetsmiljöverket utövar inte tillsyn över samverkansreglerna i arbetsmiljölagen (AML)
  • 1 mars 2023
Ett beslut av en intern rättslig utredning, med uttalanden om skyddsombudens uppgifter, har väckt reaktioner och förorsakat oklarheter. Arbetsmiljöverket ska inte bedöma eller ta ställning till frågor om innehållet i skyddsombuds uppdrag och väljer därför att upphäva beslutet.
Arbetsmiljöverkets årsredovisning 2022
  • 23 februari 2023
Året har präglats av den fortsatta coronapandemin i början av året och det förändrade säkerhetspolitiska läget. I dag publicerar vi Arbetsmiljöverkets årsredovisning för 2022 på av.se.
Fler nyheter