Fler nyheter

Felaktig information om Arbetsmiljöverket i medierna

  • 13 juli 2020

Förra veckan spred olika medier bilden att Arbetsmiljöverket utfärdat tillstånd för andningsskydd som inte lever upp till ställda krav. Inget kunde vara mer fel.

Arbetsmiljöverket beslut om tillstånd för distribution av andningsmasker baseras på den bedömningsrapport som vi får av tredjepartsorganet RISE. Det är RISE som utför testerna på samtliga andningsmasker och säkerställer att andningsmaskerna uppfyller EU-kommissionens krav.

Enligt den artikel som publicerades förra veckan har Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) gjort egna tester på de andningsmasker som Arbetsmiljöverket har gett tillstånd för. Vid en närmare kontroll upptäckte Arbetsmiljöverkets expert att det rörde sig om två olika produkter. Det finns vissa likheter mellan andningsmaskerna, som namnet, men också stora skillnader. Exempelvis ser andningsmaskerna olika ut och importör stämmer inte överens med den som vi har beviljat.

Sjukhus fick riskabla masker av Socialstyrelsen, SVT:s webbplats, öppnas i nytt fönster

Socialstyrelsen ger nytt klartecken till andningsskydd, SVT:s webbplats, öppnas i nytt fönster

Händelsen oroade kommuner, regioner och andra aktörer vilket Arbetsmiljöverket har förståelse för och beklagar. Den skyddsutrustning som vi har gett tillstånd för uppfyller alla ställda krav för att få användas inom hälso- och sjukvård som skydd mot covid-19.

Det figurerar piratkopierade andningsmasker på EU:s inre marknad. Därför är det extra viktigt att undersöka att all information stämmer överens med den produkt som Arbetsmiljöverket anser lever upp till kraven för personlig skyddsutrustning innan en beställning görs.

Utfärdade tillfälliga tillstånd

Relaterade nyheter

Sök bidrag för att motverka brott i arbetslivet
  • 10 januari 2023
Arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer kan nu söka statsbidrag för att motverka brott och andra regelöverträdelser i arbetslivet. Bidraget ska främja kunskapsutbyte och samverkan med myndigheter.
Belastningsskador vanliga i branscher som hanterar paket
  • 19 december 2022
Belastningsskador är bland de vanligaste arbetsskadorna i branscher inom e-handelskedjan. Slutrapporten om inspektion av e-handeln visar att branscherna bör ha en dialog om lösningar för pakethantering som minskar riskerna - exempelvis om viktgränser, emballage och lossningsmiljöer.
Kommunikationsinsats mot arbetslivskriminalitet startar
  • 28 november 2022
Låga priser kan ha en mörk baksida. Läs om hur människor utnyttjas och hur du kan göra skillnad. Det är några av budskapen i den kommunikationsinsats som Arbetsmiljöverket tillsammans med flera andra myndigheter lanserar i dag, den 28 november.
Allt fler arbetsmiljöbrott lagförs
  • 14 november 2022
Antalet arbetsgivare och företag som lagförs för arbetsmiljöbrott har ökat de senaste åren, visar siffror från Arbetsmiljöverket, Polisen och Åklagarmyndigheten. Ett viktigt skäl är ett fördjupat och strukturerat samarbete mellan myndigheterna sedan tre år tillbaka som har förbättrat handläggning...
Fler nyheter