Fler nyheter

Arbetsmiljöverkets generaldirektör: Vem orkar jobba inom vård och omsorg?

  • 10 december 2020

Vi är mitt inne i en global pandemi som ingen ännu ser slutet på. Trycket på personalen inom vård och omsorg har varit högt sedan i mars och nu ökar det dramatiskt igen.

Arbetsmiljöverket ser att pandemin förstärker och blottlägger de brister i arbetsmiljön som funnits länge – och det riskerar att få allvarliga konsekvenser för personalens hälsa.

Det är hög tid att politiker och privata huvudmän, som är ansvariga för verksamheten, tar personalens arbetsmiljö på allvar. Vem kommer annars att orka jobba i den oumbärliga vården och omsorgen?

Vi på Arbetsmiljöverket har länge påtalat problemen. Vi har gjort stora inspektionsinsatser, som ofta leder till att de brister som upptäcks blir åtgärdade där och då. Men vi kan som myndighet varken inspektera eller reglera bort arbetsmiljöproblemen. Nu behövs en långsiktig, bred lösning på arbetsmiljöbristerna i vård och omsorg. Det är möjligt – om arbetsgivare, ansvariga huvudmän och politiker, tar stafettpinnen när vi lämnar över den.

Det här skriver Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem i en debattartikel på Altingets webbplats:

Arbetsmiljöverkets gd: Vem orkar jobba inom vård och omsorg?, extern webbplats, öppnas i nytt fönster

Organisatorisk och social arbetsmiljö - har du koll?

Relaterade nyheter

Nya krav på läkarundersökningar för tjänstbarhetsintyg
  • 21 september 2023
Den 1 januari 2024 börjar nya krav gälla för vissa medicinska kontroller i arbetslivet. De nya kraven rör dig som utfärdar tjänstbarhetsintyg för två typer av arbeten: klättring med stor nivåskillnad samt rök- och kemdykning.
Arbetsmiljöverket inspekterar små företag
  • 18 september 2023
Den 2 oktober inleder Arbetsmiljöverket inspektioner i små företag. Syftet är att få arbetsgivarna att följa arbetsmiljöreglerna och att arbeta systematiskt med sin arbetsmiljö.
Sök bidrag för information och rådgivning om visselblåsning för 2024
  • 11 september 2023
Arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer samt vissa ideella organisationer kan nu söka statsbidrag för att ge information och rådgivning om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden, det vill säga visselblåsare.
Nya utbildningskrav har börjat gälla vid hantering av diisocyanater
  • 30 augusti 2023
I Sverige har Arbetsmiljöverket länge haft krav på att de arbetstagare som hanterar diisocyanater ska ha genomgått en utbildning. Den 24 augusti började nya utbildningskrav gälla för de diisocyanater som omfattas av begränsningen i EU:s Reach-förordning.
Fler nyheter