Fler nyheter

Buller- och ljusappen uppdaterade

  • 8 juli 2019

För ett par veckor sedan rullades uppdatering av bullerappen ut och förra veckan lanserades en ny version av ljusappen. Har du dem installerade på din telefon sedan tidigare så söker uppdateringarna upp din telefon och du klickar "Uppdatera".

Kollage som visar de båda apparna, Buller och Ljus.

Om inte, så hittar du länkar längre ned i artikeln.

Bullerappen

Uppdateringen innebär, förutom att den är anpassad för en mängd moderna mobiler, att gränssnittet roterar 180 grader vid uppstart. Detta för att påpeka vikten av att telefonens mikrofon ska riktas mot ljudkällan och inte in mot magen. En annan nyhet är att om appen laddas ned till en ej anpassad telefon så dyker det upp en notis om det. Dessutom så har versionen för Androids mätare skalats om så att den endast visar spannet 40-80 dB(A). Det visade sig att mätresultaten inte höll måtten vid starkare ljud än 80 dB(A) så det är en fråga om trovärdighet. Dock ger versionen för iPhone trovärdiga resultat upp till hela 105 dB(A).

Bullerappen, öppnas i nytt fönster

Ljusappen

Sedan Apple lanserade iOS 12 i höstas slogs ljusappens funktionalitet delvis ut för vissa telefoner, så först och främst fixades den buggen i den nya versionen. Appen är numera anpassad till att göra trovärdiga mätningar med samtliga iPhone-modeller och en funktion som beräknar frekvens och modulation hos eventuellt flimmer har lagts till.

Ljusappen, öppnas i nytt fönster