Fler nyheter

Vattenbaserade målarfärger kan ge risk för allergi

  • 7 juni 2018
Målare måste akta sin hud
Bild på en målare som doppar sin roller i vit färg.

Det blev en stor förbättring med färger lösta i vatten i stället för i lösningsmedel. Tyvärr är inte heller vattenbaserade färger helt fria från hälsorisker. För att färgen ska vara hållbar, innehåller den konserveringsmedel. Många konserveringsmedel kan ge allergier. Vi måste skydda huden mot den vattenburna färgen. 

Därför uppmanar färgbranschen, målarförbundet, måleriföretagen, färg och limfabrikanterna och Arbetsmiljöverket målare att det är viktigt att skydda huden mot de vattenbaserade färgerna. 

Konserveringsmedel kan ge allergier

Många konserveringsmedel kan ge allergier. Har du en gång blivit allergisk mot konserveringsmedel, blir det svårt för dig att ha kontakt med dem. De finns också i schampo, flytande tvål och hudkrämer. Blir du allergisk mot konserverings-medel i ditt jobb, måste du undvika dem även i ditt privatliv. Därför är det så viktigt att skydda sig mot färgen. 

Heltäckande kläder och ögonspolning

Är det risk att du får färgstänk på dig? Då räcker det med heltäckande kläder, som långärmad skjorta och långbyxor och skyddsglasögon eller visir. Är det risk att du får stänk i ögonen? Se till att du har ögonspolning med dig. 

Du ska alltid använda handskar! Vanliga bomullsvantar kan fungera, men ännu bättre är det om du har en engångshandske av nitril utanpå bomullsvanten. Nitrildoppade trikåhandskar är också bra.

Skölj av – torka inte

Det är viktigt att tvätta av stänk som kommit på huden så fort som möjligt. Skölj av färgen. Du ska inte torka bort färgstänk, för då gnuggar du in kemikalierna i huden. Det ska finnas möjlighet för dig att tvätta av dig nära där du jobbar. 

En affisch ”Målare, akta din hud” summerar hur du skyddar din hud på bästa sätt.

Målare, akta din hud framsida, pdf, öppnas i nytt fönster

Målare, akta din hud baksida, pdf, öppnas i nytt fönster

Läs mer om hudbesvär och hudskador

Fler nyheter