Ansvar för arbetsmiljön vid dator- och bildskärmsarbete
Det är arbetsgivaren som har det övergripande ansvaret för arbetsmiljön. Arbetsgivaren ska undersöka arbetsmiljön och bedöma riskerna för att någon kan komma att drabbas av ohälsa och olycksfall i arbetet.
Arbetsgivaren har huvudansvaret för arbetsmiljön
Det är arbetsgivaren som har det övergripande ansvaret för arbetsmiljön. Det gäller även när en arbetstagare kommit överens med arbetsgivaren om att arbeta på distans. Arbetsgivaren ska undersöka arbetsmiljön och bedöma riskerna för att någon kan komma att drabbas av ohälsa och olycksfall i arbetet, och informera om bästa sättet att arbeta också när det gäller arbete vid dator och bildskärm.
Arbetsgivaren ska se till att arbetstagarna har kunskaper om de risker som finns vid dator- och bildskärmsarbete. Det innebär bland annat att se till att arbetstagaren har tillräckliga kunskaper om
-
lämpliga arbetsställningar och arbetsrörelser
-
hur man använder den tekniska utrustningen, system och programvara
-
tidiga tecknen på överbelastning av leder och muskler.
Arbetsgivaren ska också se till att arbetstagarna har möjlighet att påverka upplägg och genomförande av det egna arbetet så att de får tillräcklig variation av arbetsställningar och arbetsrörelser.
Arbetstagarens ansvar
Du som arbetstagare har ett ansvar att berätta för arbetsgivaren om du upplever besvär (till exempel belastningsbesvär, ögonbesvär, huvudvärk eller annan ohälsa) som kan ha samband med dator- och bildskärmsarbetet. Du bör inte vänta för länge med att meddela om du känner av besvär, så att arbetsgivaren kan vidta åtgärder i tid. Lindriga eller måttliga besvär som varat i flera dagar eller veckor och som förvärras bör åtgärdas snarast. Du bör rådgöra med din arbetsgivare om eventuell undersökning och anpassning av din dator- och bildskärmsarbetsplats eller andra åtgärder, till exempel via företagshälsovården.
Arbetsmiljön ska vara god, även vid arbete på distans
Även vid arbete på distans ska det finnas förutsättningar för bekväma och varierade arbetsställningar och arbetsrörelser samt variation i arbetsinnehåll. Arbetsgivaren har samma ansvar för arbetsmiljöförhållandena vid distansarbete i hemmet som på arbetsplatsen.
Samarbetet mellan arbetsgivare och arbetstagare är viktigt
En hälsosam arbetssituation vid arbete på distans kräver ett bra samarbete mellan chef och medarbetare. Arbetsgivare och arbetstagare måste därför ha en regelbunden dialog kring arbetsmiljön. Som arbetstagare är det viktigt att du uppmärksammar risker i arbetsmiljön och rapportera dem till din arbetsgivare.
Att organisera arbetet så att det medger tillräcklig rörelsevariation är viktigt för att förebygga belastningsbesvär och annan ohälsa. Det kan ske genom möjlighet att växla mellan arbetsuppgifter, byta kroppsposition och möjlighet att pausa ofta. När arbetsgivaren följer upp det systematiska arbetsmiljöarbetet, till exempel genom skyddsronder, bör denne även fråga arbetstagarna hur programvara och system fungerar, för att få reda på eventuella problem.
Informationssida om arbete på distans + checklistor m.m, extern länk, öppnas i nytt fönster
Frågor och svar om dator- och bildskärmsarbete
Föreskrifter
Rapporter
Senast uppdaterad 2021-09-08