Dator- och bildskärmsarbete
De flesta arbetstagare och elever använder sig av datorer eller bildskärmar i sitt arbete eller för studier. Men arbete vid datorer och bildskärmar kan leda till besvär, ohälsa eller sjukfrånvaro, ofta på lång sikt. Här kan du läsa om riskerna, vem som är ansvarig och hur ni kan arbeta förebyggande.
Glasögon för arbete vid bildskärm
Arbetsgivaren ska ha rutiner för att erbjuda alla, som normalt arbetar vid dator eller bildskärm mer än sammanlagt en timme per dag, en synundersökning. Om synundersökningen visar att det behövs särskilda glasögon som är utprovade för bildskärmsarbetet, ska arbetsgivaren också bekosta själva glasen.
Reglerna om synundersökning gäller normalt inte vid arbete med mobiltelefoner och surfplattor. Däremot har arbetsgivaren ansvar, enligt 4 § i föreskrifterna om belastningsergonomi (AFS 2012:2), att undersöka och riskbedöma alla arbetstagares synförhållanden, för att ta reda på om de påverkar arbetsställningar och arbetsrörelser negativt. Arbetsgivaren ska också vidta lämpliga åtgärder om arbetet medför risk för belastningsbesvär.
För att skapa en bra arbetsmiljö vid arbete med datorer och bildskärmar krävs att man arbetar systematiskt och förebyggande. Det är arbetsgivaren som har ansvaret för det systematiska arbetsmiljöarbetet. Det innebär att du kontinuerligt ska
-
undersöka verksamheten,
-
bedöma de risker som upptäckts vid undersökningen,
-
vidta åtgärder för att minska riskerna,
-
kontrollera att åtgärderna har bidragit till en bättre arbetsmiljö
Regler för dator- och bildskärmsarbete
Det finns många olika slags bildskärmar och arbetsplatsen för dator- och bildskärmsarbete kan se ut på många olika sätt. Arbetsmiljöverkets föreskrifter om arbete vid bildskärm (AFS 1998:5) gäller arbete med en alfanumerisk eller grafisk bildskärm. Det innebär en bildskärm som visar bokstäver, siffror och/eller bilder.
Föreskrifterna gäller inte arbete med enklare displayer på mätinstrument, kassaregister, miniräknare eller liknande.
Arbetsmiljöverket får många frågor om föreskrifterna om arbete vid bildskärm gäller vid användning av smarta telefoner, surfplattor eller laptops. Föreskrifterna gäller inte kortvarigt, icke permanent bruk av bärbar utrustning. När bärbar utrustning används mer permanent gäller 2 § om bildskärm och tangentbords utformning, 9 § om emissioner och 10 § om programvara och system. Övriga paragrafer gäller inte fullt ut vid arbete med bärbar utrustning.
Arbete vid bildskärm (AFS 1998:5), föreskrifter
Belasta rätt vid bildskärmen och i den digitala arbetsmiljön (ADI 524), broschyr
Arbetsmiljöverkets föreskrifter om belastningsergonomi (AFS 2012:2) är också viktig att känna till. Här finns regler om att arbetsgivaren ska undersöka om arbetstagarna arbetar på ett sätt som kan vara hälsofarligt eller onödigt tröttande på grund av till exempel arbetsställningar, arbetsrörelser och repetitivt arbete. Här finns också regler om att arbetsgivaren ska undersöka synförhållanden. Arbetsgivaren ska också se till att arbetstagarna har möjlighet att påverka upplägg och genomförande av sitt arbete, så att de kan variera sina arbetsrörelser och får tillräcklig återhämtning.
Belastningsergonomi (AFS 2012:02), föreskrifter
I Arbetsmiljöverkets föreskrifter om arbetsplatsens utformning (AFS 2020:1) regleras bland annat inomhusklimat och ventilation, dagsljus och belysning, personalutrymmen och utrymning av en byggnad.
Arbetsplatsens utformning (AFS 2020:1), föreskrifter
Läs mer på sidorna om systematiskt arbetsmiljöarbete
Systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:1), föreskrifter
Risker med dator- och bildskärmsarbete
Arbete vid datorer och bildskärmar kan orsaka belastningsbesvär och annan ohälsa. Framför allt är det i nacke, skuldror, armbågar och handleder du kan få besvär i.
Brister i utformningen av arbetsplatsen eller i hur arbetet är organiserat kan leda till ohälsa. Besvär från muskler och leder, framför allt i nacke, skuldror, armbågar och handleder, kan uppstå vid dator- och bildskärmsarbete. Även besvär från ögonen och besvär på grund av kognitiv belastning, det vill säga svårigheter att koncentrera sig, minnas, kommunicera, lära nytt och planera, kan kopplas till arbete med dator- och bildskärm.
Läs mer de olika riskområden som finns nedan:
Riskbedömning av dator- och bildskärmsarbete
Arbetsgivare ska systematiskt undersöka arbetsmiljön och bedöma riskerna som upptäckts vid undersökningen. Riskbedömningen innebär att du bedömer hur allvarlig risken för ohälsa eller olycksfall är. På sidan Risker med dator- och bildskärmsarbete finns information om de vanligaste riskerna vid dator- och bildskärmsarbete.
I Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:1) finns krav och allmänna råd kring hur arbetsgivaren ska bedriva arbetsmiljöarbete.
Systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:1), föreskrifter
Arbetsgivaren ska ta hänsyn till följande:
Ta hjälp av företagshälsovård eller motsvarande experthjälp
Ta hjälp av företagshälsovården eller motsvarande experthjälp utifrån om du som arbetsgivare saknar kompetens för att göra en komplett riskbedömning av dator- och bildskärmsarbetet. Tänk på att det alltid är du som är arbetsgivare som har det övergripande ansvaret för arbetsmiljön, även när du tar hjälp utifrån.
Vägledning i val av lämplig bedömningsmetod kan ges av den regionala arbets- och miljömedicinska kliniken.
Frågor och svar om dator- och bildskärmsarbete
Föreskrifter
Rapporter
Senast uppdaterad 2021-06-28