För dig som upphandlar personlig skyddsutrustning mot covid-19
Personlig skyddsutrustning som ska användas av personal inom hälso- och sjukvården måste uppfylla de krav på hälsa och säkerhet som är viktigast för att skydda mot smitta. I första hand ska CE-märkt personlig skyddsutrustning användas.
Vilka krav ska man ställa när man upphandlar personlig skyddsutrustning?
Personlig skyddsutrustning som används vid arbetsmoment där det finns risk för exponering för covid-19 måste uppfylla särskilda krav.
- Personlig skyddsutrustning ska vara CE-märkt och uppfylla kraven i förordning (EU) 2016/425 för hälsa- och säkerhet, eller
- vara provad och bedömd av ett anmält organ, samt ha ett tillfälligt tillstånd från Arbetsmiljöverket att tillhandahållas inom de verksamheter som får använda personlig skyddsutrustning med tillfälligt tillstånd. Om tillverkaren har påbörjat en CE-märkningsprocess för personlig skyddsutrustning, kan tillfälligt tillstånd ges för tillhandahållande på hela marknaden. Du kan läsa mer om hur tillståndsprocessen går till på vår sida om ansökan om tillfälligt tillstånd. Läs mer längre ner på sidan.
Personlig skyddsutrustning som är CE-märkt
Det finns två olika typer av korrekt CE-märkt skyddsutrustning:
- CE-märkt skyddsutrustning som uppfyller kraven i standarder enligt tabellen längre ner på denna sida, till exempel andningsskydd som är märkt med CExxxx och EN 149+A1:2009
- CE-märkt skyddsutrustning som också är märkt med Covid 19, till exempel visir CE(Covid-19) MET5659. Giltigheten för denna typ av märkning är begränsad och gäller endast för användning inom vård och omsorg. Detta är inte samma märkning som skyddsutrustning med tillfälligt tillstånd från Arbetsmiljöverket, som också ska vara märkt med Covid 19.
Som upphandlare av CE-märkt har du rätt att ta del av
- en kopia på försäkran om överensstämmelse (Declaration of Conformity), på ett språk som lätt kan förstås av användaren,
- en bruksanvisning på ett språk som lätt kan förstås av användaren.
Att välja personlig skyddsutrustning (ADI 489), broschyr

Skyddsutrustning med tillfälligt tillstånd
För att bidra till tillgången till utrustning för de yrkeskategorier som arbetar inom hälso- och sjukvården har Arbetsmiljöverket tagit fram en bedömningsprocess för att tillfälligt tillåta tillverkning, import och distribution av personlig skyddsutrustning som inte är CE-märkt, men som uppfyller kraven i förordning (EU) 2016/425.
Processen innebär att Arbetsmiljöverket kan besluta om ett tillfälligt tillstånd för tillverkaren eller importören att tillhandahålla, det vill säga sälja eller skänka, personlig skyddsutrustning till de verksamheter som får använda personlig skyddsutrustning i Sverige. Detta beslut bygger på en bedömning som görs av ett så kallat anmält organ där man bedömer produktens tekniska prestanda, de egenskaper som krävs för att skydda mot smitta.
Egentillverkad skyddsutrustning eller utrustning som inte genomgått en bedömningsprocess ska inte användas vid arbetsmoment där det finns risk för exponering för Covid-19.
Observera att CE-märkt personlig skyddsutrustning som uppfyller kraven i förordning 2016/425 inte ska genomgå denna bedömningsprocess för tillfälliga tillstånd.
Det anmälda organet utfärdar en bedömningsrapport. Om bedömningen visar att utrustningen uppfyller kraven ska tillverkaren ta fram en bruksanvisning.
Observera att personlig skyddsutrustning som tilldelats tillfälliga tillstånd enligt denna metod inte får säljas vidare på övriga marknaden. Det tillfälliga tillståndet gäller till och med den 30 juni 2021. Du kan läsa mer om vilka krav som måste uppfyllas i fliken nedan.
Så kan du göra om du misstänker att ett certifikat för personlig skyddsutrustning är falskt
Många företag runt om i världen arbetar för att producera personlig skyddsutrustning för vården. De stora flertalet tillverkare är seriösa, men det förekommer också försök till bedrägerier. Swedac har information på sin webbplats om hur du ska göra om du misstänker att ett så kallat certifikat för personlig skyddsutrustning är falskt.
Så ska du agera vid misstanke om ett falskt certifikat, Swedacs webbplats, öppnas i nytt fönster
European Safety Federation listar på sin hemsida utfärdade typkontrollintyg/certifikat som är förfalskade och listar organ som inte har rätt att utfärda typkontrollintyg/certifikat för personlig skyddsutrustning. Det finns även för en del anmälda organ en sökfunktion där man kan ange beteckningen för att kontrollera om ett typkontrollintyg/certifikat är utfärdat till det företag och för den produkt som anges på typkontrollintyg/certifikat.
European safety federations webbplats, öppnas i nytt fönster
Du kan anmäla farliga eller bristfälliga produkter till Arbetsmiljöverket här:
Begrepp - anmält organ
Ett anmält organ är ett oberoende certifieringsorgan som är ackrediterat för att genomföra certifiering, provning och kontroll av personlig skyddsutrustning.
Krav i standarder
Det behövs inget tillstånd för att tillhandahålla personlig skyddsutrustning till vård och omsorg om den uppfyller kraven i de europeiska standarder som listas i tabellen nedan och är CE-märkt.
Typ av produkt | Standard |
---|---|
Skyddshandskar, både engångshandskar och återanvändbara handskar | SS-EN ISO 374-5:2016 Skyddshandskar mot kemikalier och mikroorganismer - Del 5: Terminologi och fordringar vid risker för mikroorganismer (ISO 374-5:2016) |
Skyddsförkläden, engångsoveraller | SS-EN 14605:2005+A1:2009 Skyddskläder mot kemikalier i vätskeform - Prestandakrav för skyddskläder mot kemikalier, med vätsketäta (Typ 3) eller stänktäta (Typ 4) anslutningar mellan olika delar av beklädnaden samt beklädnadbegränsad till delar av kroppen (Typ PB [3] och PB [4]) |
Skyddsförkläden, engångsoveraller | SS-EN 14126:2004 Skyddskläder - Funktionskrav och provningsmetoder för skyddskläder mot smittsamma ämnen |
Ansikts- och ögonskydd, visir och korgglasögon | 1. SS-EN 166 Ögonskydd - Fordringar och specifikationer, 2. Rise MET5659 |
Andningsskydd, filtrerande halvmasker FFP2 och FFP 3 | SS-EN 149+A1:2009 Andningsskydd - Filtrerande halvmasker mot partiklar - Fordringar, provning, märkning |
Senast uppdaterad 2020-11-27