Personlig skyddsutrustning som skydd mot covid-19
Personlig skyddsutrustning som används på arbetsplatserna ska vara säker. Ingen ska riskera att bli sjuk, skadas eller dö av sitt jobb. Här har vi samlat viktig information om användning av personlig skyddsutrustning under pandemi covid-19.

Tillfälliga tillstånd för personlig skyddsutrustning utfärdas inte längre
Sedan 1 september 2021 utfärdar Arbetsmiljöverket inte längre tillfälliga tillstånd för personlig skyddsutrustning som skydd mot covid-19.
Personlig skyddsutrustning som redan har tillfälligt tillstånd från Arbetsmiljöverket får säljas fram till och med 31 maj 2022.
Personlig skyddsutrustning med tillfälliga tillstånd som finns i befintliga lager, och som är tillgänglig för hälso- och sjukvårdspersonal, blåljuspersonal och annan personal som arbetar med att stoppa viruset för att undvika ytterligare spridning, får användas
- till dessa lager är helt uttömda men
- som längst till och med 31 juli 2022.
Personlig skyddsutrustning som används vid arbetsmoment där det finns risk för exponering för covid-19 måste uppfylla särskilda krav.
- Personlig skyddsutrustning ska vara CE-märkt, det vill säga uppfylla kraven i förordning (EU) 2016/425 för hälsa- och säkerhet, eller
- vara provad och bedömd av ett anmält organ, samt ha ett tillfälligt tillstånd från Arbetsmiljöverket för tillhandahållande inom hälso- och sjukvården, försvarsmakten, polisen, räddningstjänst och ambulanspersonal och övriga som arbetar för att förhindra spridning av viruset.
Observera att egentillverkad skyddsutrustning eller utrustning som inte genomgått en bedömningsprocess, inte ska användas vid arbetsmoment där det finns risk för exponering för covid-19.
Personlig skyddsutrustning med tillfälliga tillstånd från Arbetsmiljöverket
Personlig skyddsutrustning som Arbetsmiljöverket har utfärdat tillfälligt tillstånd får tillhandahållas fram till den 31 maj 2022 inom
- Åtgärder för att medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar och skador
- Sjuktransporter
- Omhändertagna av avlidna
- Äldreomsorg
- Hemtjänst
- Verksamhet som bedrivs enligt lagen med stöd och service till vissa funktionshindrade, inklusive personlig assistans
- Arbete vid stödboenden och hem för vård eller boende
- Hem som drivs av Statens institutionsstyrelse
- Kriminalvård
- Tandvård
- Djurens hälso- och sjukvård
- Räddningstjänst
Personlig skyddsutrustning som skydd mot covid-19 för arbetstagare inom vård och omsorg
Arbetsgivaren är alltid skyldig att skydda sin personal mot risker i arbetsmiljön.
- Det är arbetsgivarens riskbedömning som avgör vilka skyddsåtgärder som ska väljas.
- Riskbedömningen ska göras i samverkan med arbetstagare och skyddsombud.
- Valet av skyddsåtgärder måste anpassas efter det aktuella kunskapsläget och vilka arbetsuppgifter som ska göras. Arbetsgivaren kan därför behöva göra nya riskbedömningar om kunskapsläget ändras, eller om nya arbetsuppgifter tillkommer.
- I situationer då man saknar fullständig eller tillförlitlig kunskap, rekommenderar Arbetsmiljöverket att man tillämpar försiktighetsprincipen.
I dagsläget finns rekommendationer om vilken typ av personlig skyddsutrustning som skyddar mot covid-19, från bland annat Folkhälsomyndigheten, den Europeiska smittskyddsorganisationen (ECDC) och Världshälsoorganisationen (WHO). En arbetsgivare som väljer att använda annan typ av personlig skyddsutrustning än som rekommenderas av dessa organisationer, måste kunna visa vad som ligger till grund för den bedömningen. Vid arbetsmoment där det finns risk att personal kan exponeras för covid-19 får endast CE- märkt personlig skyddsutrustning som uppfyller kraven i förordning 2016/425 eller som fått tillstånd att tillhandahållas av Arbetsmiljöverket användas.
Personlig skyddsutrustning som fått tillstånd att tillhandahållas av Arbetsmiljöverket får endast användas fram till 31 juli 2022.
I Arbetsmiljöverkets föreskrifter om smittrisker (AFS 2018:4), finns det krav på att personlig skyddsutrustning ska användas om det finns risk för att arbetstagaren utsätts för kroppsvätskor. I föreskrifterna finns en uppräkning av förslag på personlig skyddsutrustning. Att till exempel kirurgiska munskydd saknas i uppräkningen ska inte tolkas som att dessa inte behöver användas. Valet av skyddsutrustning beror bland annat på hur viruset kan smitta, konsekvenserna för arbetstagaren vid smitta av viruset, vilka arbetsmoment som ska utföras och under hur lång tid arbetstagaren riskerar att utsättas för viruset. Dessutom finns ett absolut krav i föreskrifterna att andningsskydd ska användas vid arbetsmoment som innebär risk för allvarlig luftburen smitta.
Ventilationen i våra bostäder är inte tillräcklig för att föra ut smittämnen. Därför ska andningsskydd och visir användas av arbetstagare, vid arbete i någon annans hem, där personer har misstänkt, eller konstaterad covid-19.
Smittspridning och ventilation
Smittrisker (AFS 2018:4), föreskrifter
Arbetsgivarens ansvar
Det är arbetsgivarens ansvar att systematiskt undersöka och förebygga arbetsmiljörisker så att anställda kan arbeta säkert. Vilka skyddsåtgärder som ska vidtas och vilken personlig skyddsutrustning som ska användas i respektive arbetssituation klargörs genom det lokala arbetsmiljöarbetet som ska utgå från gällande lagstiftning. Det handlar om att identifiera riskerna i olika arbetsmoment och hur de kan motverkas, till exempel genom att ändra arbetssätt, arbetsinnehåll eller genom personlig skyddsutrustning.
Riskbedöm och vidta åtgärder i din verksamhet
Arbetsgivaren ansvarar för den personliga skyddsutrustningen. Det är arbetsgivaren som ska bekosta den personliga skyddsutrustning som arbetstagaren behöver för arbetet. Arbetsgivaren ska också se till att den fungerar och att den underhålls och repareras, så att den är säker att använda.
Om det är möjligt bör arbetsgivaren innan personlig skyddsutrustning väljs låta arbetstagarna få möjlighet att prova olika typer och modeller för att hitta den som fungerar bäst. Det är viktigt att utrustningen skyddar väl, men utan att leda till ytterligare risk, till exempel genom att minska rörligheten eller synfältet. Den ska även bland annat vara anpassad
- till förhållandena på arbetsplatsen
- till ergonomiska krav och till arbetstagarens hälsotillstånd
- så att den passar bäraren efter eventuell justering.
Arbetsgivaren bör alltid kontrollera att den personliga skyddsutrustningen verkligen skyddar som förväntat och att den passar den enskilde användaren. Exempelvis bör andningsskydd sluta tätt för att ge bästa skydd. Ett sätt att kontrollera detta är att göra en kvantitativ eller kvalitativ täthetsprovning.
Användaren bör alltid använda personlig skyddsutrustning enligt tillverkarens bruksanvisning. Därför är det viktigt att läsa igenom den innan man använder skyddsutrustningen första gången.
Kontrollera att olika typer av skyddsutrustning går att kombinera
Ibland är det nödvändigt för en arbetstagare att bära mer än en typ av personlig skyddsutrustning, exempelvis visir och andningsskydd samtidigt. Då ska skyddsutrustningarna gå att kombinera utan att skyddsförmågan försämras. Därför är det lämpligt att kontrollera detta innan arbetstagaren exponeras för virussmitta.
Standarder för skyddsutrustning mot covid-19
Vilka krav på hälsa- och säkerhet som olika typer av personlig skyddsutrustning måste uppfylla bestäms i tillämpliga harmoniserade standarder. Europeiska kommissionens rekommendation som gör det möjligt för tillverkare att använda andra likvärdiga standarder. Samtidigt ger Svenska institutet för standarder, SIS fri tillgång till tillämpliga harmoniserade standarder. Detta görs för att underlätta för tillverkare att snabbt kunna erbjuda säker skyddsutrustning på den svenska marknaden.
Läs mer på SIS webbplats:
Standarder i kampen mot covid-19, SIS webbplats, öppnas i nytt fönster
Det behövs inget tillstånd för att tillhandahålla personlig skyddsutrustning till vård och omsorg om den uppfyller kraven i de europeiska standarder som listas i tabellen nedan och är CE-märkt.
Typ av produkt | Standard |
---|---|
Skyddshandskar, både engångshandskar och återanvändbara handskar | SS-EN ISO 374-5:2016 Skyddshandskar mot kemikalier och mikroorganismer - Del 5: Terminologi och fordringar vid risker för mikroorganismer (ISO 374-5:2016) |
Skyddsförkläden, engångsoveraller | SS-EN 14605:2005+A1:2009 Skyddskläder mot kemikalier i vätskeform - Prestandakrav för skyddskläder mot kemikalier, med vätsketäta (Typ 3) eller stänktäta (Typ 4) anslutningar mellan olika delar av beklädnaden samt beklädnadbegränsad till delar av kroppen (Typ PB [3] och PB [4]) |
Skyddsförkläden, engångsoveraller | SS-EN 14126:2004 Skyddskläder - Funktionskrav och provningsmetoder för skyddskläder mot smittsamma ämnen |
Ansikts- och ögonskydd, visir och korgglasögon | 1. SS-EN 166 Ögonskydd - Fordringar och specifikationer, 2. Rise MET5659 |
Andningsskydd, filtrerande halvmasker FFP2 och FFP 3 | SS-EN 149+A1:2009 Andningsskydd - Filtrerande halvmasker mot partiklar - Fordringar, provning, märkning |
Frågor och svar om personlig skyddsutrustning
Senast uppdaterad 2021-11-19