Repetitivt och handintensivt arbete

Repetitivt arbete innebär att man upprepar liknande arbetsrörelser om och om igen. Tiden för varje arbetsmoment är kort och rörelserna sker i sådan omfattning att arbetstagaren kan drabbas av belastningsbesvär. Ofta har man ett högt tempo. Sådant arbete kan orsaka skador i muskler, senor och vävnad. Händer, armar och skuldror är kroppsdelar som lätt kan skadas vid repetitivt arbete.
Tillverkningsindustri bageri (Foto: Mia Åkermark)

Det har också visat sig att snabba handrörelser, till exempel vid paketering och montering, ökar risken för besvär i händer och armar. Om arbetet dessutom kräver stor kraft ökar risken ytterligare, eller om man utsätts för vibrationer.

Man kan minska risken för skador genom att begränsa den typen av manuellt arbete. Förändringar måste man ofta göra inom flera områden och det kan gälla både tekniska och organisatoriska åtgärder.

Exempel på organisatoriska åtgärder kan vara:                                                           

  • en paus för att skapa återhämtning
  • variation för att skapa en förändring av belastning över tid
  • arbetsväxling, till exempel att byta mellan olika arbetsuppgifter med liknande innehåll
  • arbetsutvidgning, det vill säga att ha flera olika typer av arbetsuppgifter.

För att bedöma risker för besvär vid denna typ av arbete, se bedömnings­modellen för repetitivt arbete i Arbetsmiljöverkets föreskrifter om belastningsergonomi, AFS 2012:2 sidan 40 och bedömnings­verktyget HARM.

Belastningsergonomi (AFS 2012:2), föreskrifter

Riskbedömning – Arbete med hand och arm (HARM), pdf, checklista, öppnas i nytt fönster

Blev du hjälpt av informationen på den här sidan?

För att vi ska kunna besvara dina kommentarer behöver du uppge en e-postadress. 

Har du en fråga, vill anmäla missförhållanden på en arbetsplats eller ge oss tips om arbetsplatser där arbetsmiljön inte är bra? Kontakta oss via vårt kontaktformulär.

Kontaktformulär

Senast uppdaterad 2015-07-09