Nollvision 2021
De näringsgrenar som drabbats värst av dödsolyckor under 2014 – 2017 är byggverksamhet, jordbruk, skogsbruk och fiske, tillverkning samt transport och magasinering.
För att åstadkomma konkreta resultat måste insatser därför riktas mot dessa branscher. Under 2020 kommer fokus att ligga på inspektionsinsatser inom tillverkning och bygg.
Mobila maskiner
Arbetsmiljöverket ska under året genomföra inspektioner med fokus på arbetsfordon och andra mobila maskiner som rör sig inom inhägnat område. Branschen drabbades av drygt en fjärdedel av arbetsrelaterade dödsolyckor under 2012 – 2016. Även allvarliga olyckor som leder till allvarliga skador eller sjukdomar har inträffat.
Vi ska bland annat kontrollera att arbetsgivare använder systematiskt arbetsmiljöarbete för att förebygga olycksfall. Förväntad effekt är att många brister och risker undanröjs varpå olycksantalet minskar.
Förebygg olyckor inom bygg och anläggning
Bygg- och anläggningsbranschen är en av de mest olycksdrabbade branscherna i landet. Trots flerårigt fokus på olyckorna har branschen inte kommit till rätsida med problemen.
Under året kommer vi att inspektera branschen med fokus på små och medelstora bygg- och anläggningsföretag.
Maskinsäkerhet
Maskiner för bearbetning och framställning orsakar varje år ett stort antal allvarliga olycksfall. Därtill är kontakt med föremål i rörelse följt av att arbetstagare kläms till döds den vanligaste skademekanismen vid olyckor.
Mot bakgrund av detta ska Arbetsmiljöverket genomföra inspektioner med fokus på arbetsställen som har maskin- och processutrustning för bearbetning och framställning av produkter inom tillverkning. Detta omfattar även livsmedelsindustrin. Genom att kontrollera, ställa krav och initiera marknadskontrollärenden ska antalet dödsolyckor och allvarliga olycksfall minska.
Hallå arbetsmiljö! Nollvision

Arbetsmiljöverkets nollvision mot arbets- och dödsolyckor utgår från regeringens arbetsmiljöstrategi. Men hur förebygger man egentligen arbetsrelaterade olyckor? Med i studion för att hjälpa oss att förstå finns Gustav Sand-Kanstrup, Arbetsmiljöverkets projektledare i nollvisionsprojektet.
Avsnittet som textSenast uppdaterad 2021-02-25