Ny på jobbet

Varje år skadas tiotusentals personer i arbetsolyckor. Många är nya på jobbet.

Personer som är nya på jobbet löper 4 - 6 gånger större risk att få en arbetsskada under första månaden, jämfört med en person som varit anställd i ett år. Som ny på jobbet har man rätt till en god introduktion och genomgång av de risker som kan finnas. Innan olyckan är framme.

Felix Zenger, en Human Beatbox, tolkar vanliga arbetsolyckor. #nypåjobbet

Här kan du se textade versioner av filmerna

Alla har rätt till en säker arbetsdag

Alla har rätt till en säker arbetsdag, men varje vecka skadas minst 20 bemanningsanställda. Som bemanningsanställd är man ofta ny på jobbet och därmed extra utsatt för skador. För även om man är erfaren och kompetent är varje arbetsplats unik. Med sin egen kultur, arbetsmiljö och risker.

De vanligaste anmälda arbetsolyckorna med sjukfrånvaro hos bemanningsanställda är fallolyckor, olyckor med fordon och handhållna verktyg, som främst orsakas av hala golv, truckar, knivar. De flesta som skadar sig är unga män.

Du har rätt till en bra introduktion

Nyanställd, bemanningsanställd, inhyrd eller konsult? Som ny på jobbet ska du få en bra introduktion med genomgång av risker och säkerhet, och verkligen få tid att lära dig arbetsuppgifterna. Och du - våga fråga om du inte förstår. Det är ditt liv och dina framtida möjligheter att arbeta som det handlar om.

Hyr du ut personal? Hyr du in personal?

Som bemanningsföretag och kundföretag har ni gemensamt arbetsmiljöansvar – ett ansvar som inte kan förhandlas bort. Här finner du stöd för hur du kan ge din personal en säker miljö och förebygga olyckor. Se filmen om ert gemensamma arbetsmiljöansvar.

Blev du hjälpt av informationen på den här sidan?

För att vi ska kunna besvara dina kommentarer behöver du uppge en e-postadress. 

Har du en fråga, vill anmäla missförhållanden på en arbetsplats eller ge oss tips om arbetsplatser där arbetsmiljön inte är bra? Kontakta oss via vårt kontaktformulär.

Kontaktformulär

Senast uppdaterad 2017-12-05