Fler nyheter

Mobilitetspaketet – Vad gäller från och med 2 februari 2022 för utstationering inom vägtransportbranschen?

  • 24 januari 2022

Som arbetsgivare som utstationerar förare inom vägtransportbranschen till Sverige ska du även fortsättningsvis, fram till dess att EU-direktivet 2020/1057 om utstationering av förare inom vägtransportsektorn blir genomfört i svensk lagstiftning, anmäla utstationering enligt de nuvarande utstationeringsreglerna.

Bild på lastbil, buss och bilar körandes på motorväg (E4 Botkyrka)

Vi accepterar dock en inlämnad utstationeringsdeklaration enligt det nya EU-direktivets regler som en anmälan enligt nuvarande utstationeringsregler.

Den 2 februari 2022 träder EU-direktivet 2020/1057 om utstationering av förare inom vägtransportsektorn i kraft. Direktivet ställer bland annat krav på att arbetsgivare som utstationerar förare inom EU/EES ska lämna in en utstationeringsdeklaration i EU-kommissionens portal för utstationeringsdeklarationer. Föraren ska också vid en kontroll kunna visa upp en kopia av utstationeringsdeklarationen.

Fram till dess att direktivet är genomfört i den svenska lagstiftningen gäller utstationeringslagen och utstationeringsförordningen i sin nuvarande lydelse, vilket innebär att en utstationering av förare till Sverige ska anmälas till Arbetsmiljöverket.

Anmäl utstationering vägtransport

 

Relaterade nyheter

Ny vägledning om skyddsutrustning vid utbrott av zoonos
  • 19 mars 2024
Zoonoser är sjukdomar som kan spridas mellan djur och människor. Arbetsmiljöverket har tillsammans med andra myndigheter tagit fram en vägledning om vilken skyddsutrustning som ska användas när det finns risk för zoonoser.
Remiss om ackrediterad certifiering av pannoperatörer
  • 6 mars 2024
Nu har Arbetsmiljöverket skickat ut ett nytt förslag till regeländring för ackrediterad certifiering av pannoperatörer. Ändringen gäller Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:11) om arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning – säker användning.
Arbetsmiljöverkets årsredovisning 2023
  • 22 februari 2024
2023 var ett mörkt år på svensk arbetsmarknad. Antalet arbetsorsakade besvär och dödsfall visar att en god arbetsmiljö inte prioriteras tillräckligt högt. Det framgår av Arbetsmiljöverkets årsredovisning.
Återkallad remiss om certifierad ackreditering av pannoperatörer
  • 8 februari 2024
Arbetsmiljöverket remitterade den 19 december 2023 ett förslag till regeländring för ackrediterad certifiering av pannoperatörer.
Fler nyheter