Fler nyheter

Anmäl förare för utstationering i Sverige

  • 14 juni 2022

Ska du som arbetsgivare etablerad i ett annat land skicka en förare att utföra en yrkesmässig transport i Sverige? Eller beställer du en transport från ett annat land till Sverige? Då berörs du av de nya reglerna om utstationering av förare. Reglerna finns för att stärka förarnas arbetsvillkor och skapa sund konkurrens för transportbranschen.

Bild på lastbil, buss och bilar körandes på motorväg (E4 Botkyrka)

De nya reglerna bygger på ett EU-direktiv om utstationering av förare inom vägtransportsektorn och genomförs nu i svensk lagstiftning. Reglerna träder i kraft den 15 juni 2022 i lagen om utstationering av arbetstagare.

– Med de nya reglerna ökar möjligheten för schyssta villkor för alla förare på Sveriges vägar. Det tjänar vi alla på, säger generaldirektör Erna Zelmin.

Transportföretag etablerade utomlands

Utstationeringsreglerna gäller när förare kör transporter i Sverige för transportföretag etablerade utomlands, till exempel så kallade cabotagetransporter.

De nya reglerna ställer bland annat krav på att arbetsgivare som utstationerar förare ska anmäla utstationering. Anmälan kallas för utstationeringsdeklaration. Det utländska transportföretaget ska se till att föraren vid en vägkontroll kan visa upp en kopia av utstationeringsdeklarationen. Saknas en kopia av deklarationen kan det utländska transportföretaget få en sanktionsavgift på 60 000 kronor.

Det är Polismyndigheten och Tullverket som ansvarar för att utföra vägkontrollerna. Om en kopia av deklarationen inte kan visas upp ska Polismyndigheten och Tullverket direkt besluta om förskott på sanktionsavgiften och förbud mot fortsatt färd tills förskottet är betalt.
Transportstyrelsen ska omedelbart pröva om besluten ska fortsätta gälla.

Beställare får ett ansvar

Även en beställare får ett ansvar när det gäller utstationering av förare. Ansvaret innebär en skyldighet för beställaren att kontrollera att en anmälan om utstationering är gjord. Beställaren får också en skyldighet att meddela Arbetsmiljöverket när anmälan om utstationering saknas, annars kan beställaren dömas till böter eller fängelse i högst ett år.

Läs mer

Så anmäler du utstationering av förare

Relaterade nyheter

Ny vägledning om skyddsutrustning vid utbrott av zoonos
  • 19 mars 2024
Zoonoser är sjukdomar som kan spridas mellan djur och människor. Arbetsmiljöverket har tillsammans med andra myndigheter tagit fram en vägledning om vilken skyddsutrustning som ska användas när det finns risk för zoonoser.
Remiss om ackrediterad certifiering av pannoperatörer
  • 6 mars 2024
Nu har Arbetsmiljöverket skickat ut ett nytt förslag till regeländring för ackrediterad certifiering av pannoperatörer. Ändringen gäller Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:11) om arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning – säker användning.
Arbetsmiljöverkets årsredovisning 2023
  • 22 februari 2024
2023 var ett mörkt år på svensk arbetsmarknad. Antalet arbetsorsakade besvär och dödsfall visar att en god arbetsmiljö inte prioriteras tillräckligt högt. Det framgår av Arbetsmiljöverkets årsredovisning.
Återkallad remiss om certifierad ackreditering av pannoperatörer
  • 8 februari 2024
Arbetsmiljöverket remitterade den 19 december 2023 ett förslag till regeländring för ackrediterad certifiering av pannoperatörer.
Fler nyheter