Fler nyheter

Uppdaterat direktiv om skydd för exponering av smittämnen

  • 19 november 2021

I ändringsföreskriften om smittrisker är flera av kraven gällande skydd för exponering av smittämnen uppdaterade och justerade. Ändringarna i föreskrifterna gäller från och med den 20 november 2021. De som berörs av ändringarna är de som avsiktligt arbetar med smittämnen i laboratorier, i rum för försöksdjur och i industriella processer.

Flera av kraven är uppdaterade och justerade mot bakgrund av den tekniska utvecklingen, att nya vetenskapliga och tekniska rön har uppstått och för att få samstämmighet med relevanta EU direktiv. Det innebär att det finns specifika och generella krav. Till exempel finns specifika krav på särskilda verksamheter som laboratorieverksamhet och liknande. Ett generellt krav är till exempel förändringen att arbetsgivaren alltid ska göra en riskbedömning och utifrån den komma fram till vilka skyddsåtgärder som är lämpliga. De verksamheter som berörs av ändringar är de som arbetar med smittämnen i laboratorier, i rum för försöksdjur och i industriella processer.

Dessa krav är uppdaterade och justerade

De krav som är uppdaterade och justerade genom ändringarna i föreskrifterna om smittrisker (AFS 2018:4) är:

  • Riskbedömningar
    Arbetsgivaren ska alltid göra en riskbedömning. Omskrivning är gjord för att
    - förtydliga att man måste göra en riskbedömning, och
    - de som inte gjort någon riskbedömning utifrån den aspekten, inte ska kunna undgå kravet.

  • Dusch
    Kravet ”Arbetstagare ska duscha innan de lämnar arbetsområdet, om inte riskbedömningen visar annat” är återinfört för de som arbetar med smittämnen i riskklass 3 och 4, både vid arbete i laboratorium och i rum för försöksdjur, samt vid industriella processer.

  • Undertryck och tillträdet via luftsluss
    Vid arbete med luftburna smittämnen i riskklass 3 ska arbetsområdet ha undertryck och tillträde ska ske via luftsluss.

  • Frånluft ska filtreras med Hepa-filter
    Vid arbete med smittämnen i riskklass 3 på laboratorier och i rum för försöksdjur ska frånluft filtreras med Hepa-filter. Detta krav gäller vid arbete med smittämnen på skyddsnivå 3.

  • Separat ventilation i industriella processer
    Smittämnen i riskklass 2 ska hanteras i ett slutet system som fysiskt avskiljer processen från övrig omgivning inom arbetsområdet vid industriella processer.

  • Ändrad struktur över förteckning av virus
    Förteckningen B över virus, i bilaga 1 i föreskrifterna om smittrisker, har genom ändringen fått en ny struktur som bygger på att virus förtecknas enligt ordning (O), familj (F) och släkte (G).

Det har även genomförts en del tekniska ändringar för att återspegla den senaste vetenskapliga utvecklingen som till exempel identifiering av nya smittämnen, borttagande av smittämnen eller inordning av smittämnen i andra familjer och släkten.

Undantag från krav för riskklass 3 agens som inte smittar luftvägen

Det finns, enligt 18 § arbetsmiljöförordningen (1977:1166), en möjlighet för Arbetsmiljöverket att medge undantag från föreskrifter som verket har meddelat.

Det ligger i sakens natur att möjligheten att medge undantag från föreskrifter används restriktivt. Grundläggande förutsättningar för ett sådant undantag skulle, mot bakgrund av vad som anges i bilaga III punkt 8 i kommissionens ursprungsdirektiv 2000/54 och ändringsdirektivet 2019/1833, vara att

  • den särskilda verksamhetens karaktär,
  • den mängd agens som berörs och
  • de särskilda omständigheter som gäller för hanteringen av agens i den specifika verksamheten ger stöd för en bedömning att någon av de skyddsåtgärder som krävs enligt föreskrifterna om smittrisker kan avvaras.

Den anmärkning som avser smittämnen som inte smittar luftvägen, som klassificerats i grupp 3 i kommissionens direktiv skulle, i enskilda fall och efter ansökan, eventuellt kunna läggas till grund för att medge undantag från kravet i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2018:4) om smittrisker.

Så här ansöker du om undantag från Arbetsmiljöverkets regler om att frånluften ska filtreras med Hepa-filter på skyddsnivå 3

I ansökan beskriver du

 - från vilken föreskrift och paragraf du ansöker om undantag ifrån
 - beskriv utförligt varför du söker undantag
 - vilken period som avses
 - skicka med ett yttrande från ett skyddsombud

Vi har ingen särskild blankett för ansökan om undantag, du ansöker via mail som skickas till
arbetsmiljoverket@av.se

Föreskrifterna om smittrisker (AFS 2018:14)

 

Relaterade nyheter

Ny vägledning om skyddsutrustning vid utbrott av zoonos
  • 19 mars 2024
Zoonoser är sjukdomar som kan spridas mellan djur och människor. Arbetsmiljöverket har tillsammans med andra myndigheter tagit fram en vägledning om vilken skyddsutrustning som ska användas när det finns risk för zoonoser.
Remiss om ackrediterad certifiering av pannoperatörer
  • 6 mars 2024
Nu har Arbetsmiljöverket skickat ut ett nytt förslag till regeländring för ackrediterad certifiering av pannoperatörer. Ändringen gäller Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:11) om arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning – säker användning.
Arbetsmiljöverkets årsredovisning 2023
  • 22 februari 2024
2023 var ett mörkt år på svensk arbetsmarknad. Antalet arbetsorsakade besvär och dödsfall visar att en god arbetsmiljö inte prioriteras tillräckligt högt. Det framgår av Arbetsmiljöverkets årsredovisning.
Återkallad remiss om certifierad ackreditering av pannoperatörer
  • 8 februari 2024
Arbetsmiljöverket remitterade den 19 december 2023 ett förslag till regeländring för ackrediterad certifiering av pannoperatörer.
Fler nyheter