Åter till startsidan
KundvagnLogga in
 
0 produkter 0,00 kr
Våld och hot

Hot och våld

Varje dag drabbas sex arbetstagare så allvarligt av hot eller våld på arbetet att de tvingats vara sjukskrivna. En del av dessa kommer dessutom vara sjuka länge på grund av de fysiska skadorna eller den psykiska belastning det innebär att bli utsatt för hot och våld.

De allra flesta som drabbas arbetar inom de kvinnodominerade branscherna skola, vård och omsorg. Därför är hela två tredjedelar av de som drabbas av hot och våld kvinnor. Den enskilda bransch som står för de mest frekventa anmälningarna är säkerhetsverksamheten följt av psykiatrisk hälso- och sjukvård.

Det lönar sig att arbeta förebyggande mot hot och våld

Dessa sidor vänder sig till dig som vill veta hur man planerar och genomför ett förebyggande arbete mot hot och våld på arbetet. Hot och våld kan förekomma inom de flesta branscher eller yrken. Det spelar ingen roll om just din bransch inte är representerad bland de mest drabbade arbetsplatserna ovan – hot och våld är ett allvarligt arbetsmiljöproblem. Tänk på att rädsla för risken att när som helst drabbas av hot och våld på arbetet kan innebära en stor psykisk belastning.

Genom att förbättra säkerheten på arbetsplatsen och införa genomtänkta rutiner kan många hot och våldssituationer undvikas helt, liksom mildra de negativa effekterna av en riskfylld situation både för individen som har drabbats och för den övriga arbetsorganisationen.

Det är viktigt att alla medarbetare vet vem som har ansvar för arbetsmiljöfrågorna och vem man skall vända sig till med frågor om hot och våld.

Även om arbetsgivaren alltid har huvudansvaret för dessa frågor ska arbetstagare och skyddsombud tillsammans med arbetsgivaren arbeta förebyggande mot ohälsa orsakat av hot och våld.Klicka här för att skriva ut sidan i en printervänlig version.

Interaktiv utbildning - Hot och våld

Interaktiv utbildning Hot och våld
Vi har tagit fram en interaktiv arbetsmiljöutbildning om hot och våld i arbetslivet

Starta utbildning

Starta självskattning

Frågor & svar

Webbredaktionen rekommenderar: Frågor & svar
Se även frågor och svar om våld och hot.

Klicka här

Hot och våld - Kriminologisk aspekt

Har våldet i arbetslivet ökat?

Kunskapsöversikten beskriver den aktuella kriminologiska forskningen kring hot och våld i arbetslivet.

Läs mer här

© Arbetsmiljöverket, Lindhagensgatan 133, 112 79 Stockholm, Tfn: 010-730 90 00, Fax: 08-730 19 67Upp till sidans topp
[ Kontakta oss | Om webbplatsen | arbetsmiljoverket@av.se ]
Direkt till sidans huvudinnehåll [alternativt tryck alt S]Om webbplatsen [snabbkommando alt 0]Startsidan [snabbkommando alt 1]Aktuellt [snabbkommando alt 2]Webbkartan [snabbkommando alt 3]Söksidan [snabbkommando alt 4]Vanliga frågor och svar [snabbkommando alt 5]Hjälpsidan [snabbkommando alt 6]Kontakta oss [snabbkommando alt 7]