Åter till startsidan
KundvagnLogga in
 
0 produkter 0,00 kr
Ljus, ljud och luft på kontor

Ljud och luft

Omsorgsfull planering av ljus-, ljud- och luftklimat kan förbättra arbetsmiljön. Då kan man även uppnå andra värdefulla egenskaper. Till exempel stimulerande ljus- och färgsättning, flexibilitet för förändringar, överskådlighet och goda ergonomiska förhållanden.

Störande ljud

Störande ljud är ett vanligt problem på kontor. En dålig akustik med onödiga ljud kan ge upphov till stress, trötthet och koncentrationssvårigheter.

Särskilt andras samtal och telefonsamtal kan vara störande. Ljudnivån på ovidkommande tal har inte så stor betydelse, så länge det går att uppfatta vad som sägs. Även ljud från ventilation, skrivare och kopieringsmaskiner kan vara störande. Dessutom kan ljud från till exempel trafik utomhus störa. Regler för akustik och buller finns både i föreskrifterna om arbetsplatsens utformning, AFS 2009:2 och buller, AFS 2005:16.

Bra ventilation

En bra ventilation behövs för att föra bort luftföroreningar som fukt och dålig lukt. I kontorslokaler är det vanligtvis bortförandet av lukter som dimensionerar ventilationsbehovet. 

Hög luftfuktighet inomhus ger risk för tillväxt av kvalster och mikroorganismer och kan orsaka hälsoproblem.  
Ett vanligt problem på kontoren är att det är för varmt. Hög temperaturer medför att luften inte känns fräsch och kan bidra till trötthet och nedsatt prestationsförmåga.

En väl fungerande ventilation innebär vanligtvis att temperaturen kan sänkas men det är inte säkert att det går att ventilera bort allt värmeöverskott. Man måste kanske ta till åtgärder som solavskärmning, omplacering av värmealstrande maskiner eller sänkning av temperaturen med hjälp av nattkylning eller kylinstallationer.Klicka här för att skriva ut sidan i en printervänlig version.

Frågor & svar

Webbredaktionen rekommenderar: Frågor & svar
Se även frågor och svar om kontorsarbete.

Klicka här

Temasida

Tema: Ventilation
Ventilation
är ett sammanfattande begrepp för luftdistribution, luftspridning och luftväxling. Bra ventilation minskar halten av föroreningar i luften men tar inte bort allt.

Läs mer

Temasida

Temasida: Inomhusklimat
Inomhusklimat
Hur kallt eller varmt får det vara inomhus?
En sammanställning av svar på några vanliga frågor om temperatur inomhus. Syftet är att ge hänvisning till reglerna och förklara dem.

Läs mer

Temasida

Temasida: Buller
Buller
För en bra ljudmiljö krävs att man arbetar förebyggande, regelbundet och långsiktigt med bullerfrågorna. Det är arbetsgivarens ansvar att detta uppnås.

Läs mer

© Arbetsmiljöverket, Lindhagensgatan 133, 112 79 Stockholm, Tfn: 010-730 90 00, Fax: 08-730 19 67Upp till sidans topp
[ Kontakta oss | Om webbplatsen | arbetsmiljoverket@av.se ]
Direkt till sidans huvudinnehåll [alternativt tryck alt S]Om webbplatsen [snabbkommando alt 0]Startsidan [snabbkommando alt 1]Aktuellt [snabbkommando alt 2]Webbkartan [snabbkommando alt 3]Söksidan [snabbkommando alt 4]Vanliga frågor och svar [snabbkommando alt 5]Hjälpsidan [snabbkommando alt 6]Kontakta oss [snabbkommando alt 7]