Åter till startsidan
KundvagnLogga in
 
0 produkter 0,00 kr

Arbetsmiljöverket vann klarspråkskristallen 2012

Vi har länge arbetat med att uttrycka oss klart och begripligt. I år har det gett utdelning i form av Språkrådets Klarspråkskristall, för vår ”genomtänkta informationskampanj om arbetsmiljö och säkerhet riktad till utländska byggnadsarbetare i Sverige”.  

Klarsprakkristallen

Kampanjen ”Safe at Work” lanserades under hösten 2011 och föregicks av ett gediget bakgrundsarbete av våra jurister, experter, inspektörer och kommunikatörer. Samverkan mellan olika professioner anses vara framgångsreceptet för såväl den lyckade satsningen och som med klarspråksarbetet.


Huvudbudskapet ”Våra arbetsmiljöregler omfattar även dig, som jobbar tillfälligt här” kommunicerades på sju språk genom bland annat adresserade direktutskick, annonser i kollektivtrafiken, i bransch- och facklig press samt på svenska och utländska webbplatser, där målgruppen agerar. Kampanjsajten har hittills haft cirka 75 000 unika besök. En liten fickfolder ”Safer Building” med ett enkelt bildspråk har distribuerats i över 10 000 exemplar under en kort tid.


− Med facit i hand, så hoppas vi att den riktade kampanjen bidragit till att skapa tryggare byggarbetsplatser i Sverige, säger kommunikationschef Morgan Olofsson. Fler har fått kännedom om sina rättigheter och skyldigheter, vilket förhoppningsvis leder till att färre skadar sig och blir sjuka, när de kommer hit för att arbeta.

− Oavsett bakgrund och hur länge man vistas i landet, har alla som arbetar här rätt till en säker och trygg arbetsmiljö.

Språkrådet berömmer i sin motivering vår tydliga målgruppsanalys och genomförda brukarundersökningar som ”följts upp av ett ambitiöst genomförande där språkval, teknik och kommunikationskanaler samspelar. Tack vare bredd och kreativitet har kampanjen fått stort genomslag hos en svårnådd och rörlig målgrupp”.
 
Klarspråkskristallen delades ut av kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth vid en ceremoni i Folkets hus i Stockholm.
Klicka här för att skriva ut sidan i en printervänlig version.
© Arbetsmiljöverket, Lindhagensgatan 133, 112 79 Stockholm, Tfn: 010-730 90 00, Fax: 08-730 19 67Upp till sidans topp
[ Kontakta oss | Om webbplatsen | arbetsmiljoverket@av.se ]
Direkt till sidans huvudinnehåll [alternativt tryck alt S]Om webbplatsen [snabbkommando alt 0]Startsidan [snabbkommando alt 1]Aktuellt [snabbkommando alt 2]Webbkartan [snabbkommando alt 3]Söksidan [snabbkommando alt 4]Vanliga frågor och svar [snabbkommando alt 5]Hjälpsidan [snabbkommando alt 6]Kontakta oss [snabbkommando alt 7]